κουκουλοφόρος (ο) 1. εγκληματίας, άνθρωπος του υποκόσμου «αν το καλοσκεφτείς δεν είναι και τόσο ανεξήγητη η συμπάθεια της Αριστεράς για τους κουκουλοφόρους» 2. αυτός που δεν συλλαμβάνεται, ασύλληπτος «ο Νίκος είναι κουκουλοφόρος και έτσι δεν ανησυχεί μήπως συλληφθεί» 3. αυτός που έχει ασυλία «Θανάση, να προσέχεις τι κάνεις και να μην ξεχνάς ότι δεν είσαι κουκουλοφόρος να κάνεις ό,τι θέλεις»

Πως μπορείς να αποφύγεις τη σύλληψη

Το ότι κουκουλοφόροι βγήκαν από την πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου για να επιτεθούν σε αστυνομικούς και να κάψουν οτιδήποτε μπορούσε να καεί ή το ότι κουκουλοφόροι επιτέθηκαν στον Στέφανο με τα στενά ρούχα στη Θεσσαλονίκη δεν είναι είδηση. Ο λόγος για τον οποίο δεν είναι είδηση έχει να κάνει με το ότι για άλλη μια φορά δεν συνελήφθη κανένας από τις δύο ομάδες των κουκουλοφόρων. Πράγμα που αποδεικνύει ότι στην Ελλάδα η κουκούλα δεν είναι απλώς ένας τρόπος να κρύψεις τα χαρακτηριστικά σου και να διατηρήσεις την ανωνυμία σου, αλλά ο καλύτερος τρόπος να αποφύγεις τη σύλληψη. Είτε είσαι φασίστας είτε αναρχοκομμουνιστής, μια κουκούλα είναι το εισιτήριό σου για μια εγκληματική δράση χωρίς καμία απολύτως συνέπεια καθώς κρατά σε απόσταση ασφαλείας τους άνδρες της ΕΛ.ΑΣ.

Πρωτοφανές

Κατά τα άλλα, η επίθεση στον ηγέτη της Τζάκρη έγινε αφορμή για κάτι πρωτοφανές: η Αριστερά –και ειδικότερα ο ΣΥΡΙΖΑ– καταδίκασε δράση κουκουλοφόρων! Βέβαια, αυτοί οι κουκουλοφόροι δεν έκαναν αυτά με τα οποία ταυτίζονται και σε κάθε ευκαιρία υπερασπίζονται οι σύντροφοι, αλλά και πάλι είναι μια πρόοδος.

Η τιμωρία θα στείλει μηνύματα

Δεν γνωρίζω αν η επίθεση με σκοπό το λιντσάρισμα των δύο τρανς συμπολιτών, το βράδυ του Σαββάτου στην πλατεία Αριστοτέλους, λέει κάτι για την πόλη της Θεσσαλονίκης, αλλά είμαι σίγουρος ότι αν οι δράστες της επίθεσης (όσοι τέλος πάντων από αυτούς συλληφθούν) δεν τιμωρηθούν αυστηρά και παραδειγματικά, αυτό θα λέει κάτι για την Ελλάδα.

Ασορτί

«Ας προσπαθήσουμε ώστε κάποτε οι Ελληνες δημιουργοί του σινεμά να μη χρειάζεται να εγκαταλείψουν τη χώρα τους για να πραγματοποιήσουν τα παγκόσμια όνειρά τους» έγραψε ο ηγέτης της Τζάκρη για τον Γιώργο τον Λάνθιμο, υποσχόμενος –εμμέσως πλην όμως σαφώς– τη δημιουργία ενός Χόλιγουντ στην Ελλάδα, που θα ταιριάζει ασορτί με την ελληνική ΝΑΣΑ που οραματίστηκε ο σύντροφος Νίκος «2 χρόνια με αναστολή» Παππάς.