Ευχάριστης ατμόσφαιρας συνέχεια για τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο Πέτρος Παππάς βάλλει κατά του Κώστα Αρβανίτη, ο οποίος έβαλε εναντίον του από βήματος συνεδρίου. Χθες οι δυο άνδρες είχαν διαδοχικές ομιλίες στο συνέδριο, με πρώτο τον Πέτρο Παππά να τελειώνει την ομιλία του και επί τόπου να ανεβαίνει ο Κώστας Αρβανίτης και να ξεκινά ειρωνευόμενος λέγοντας «τι ωραία που τα είπε ο σύντροφος ο Παππάς. Όμως, να σου θυμίσω σύντροφε, ότι η άποψη του κόμματος είναι "όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια". Οπότε οι προσωπικές ατζέντες, τέλος». Ο Πέτρος Παππάς του φώναζε από κάτω, ότι πάει ενάντια στην διεύρυνση του κόμματος, με τον Κώστα Αρβανίτη να του λέει «αλλάζεις ατζέντα», ενώ συνέχισε ότι «ο πρόεδρος μίλησε για την Αριστερά, όχι για την Κέντροαριστερά. Όσοι θέλουν την Κέντροαριστερά, να πάνε να συναντήσουνε τον Ανδρουλάκη». Ο Πέτρος Παππάς εξ αφορμής της ερώτησης του δημοσιογράφου, είπε για τον Κώστα Αρβανίτη ότι «αυτό το οποίο πρέπει να δει και ο κύριος Αρβανίτης και όσα στελέχη δεν αντιλαμβάνονται την προσπάθεια που ξεκίνησε από τον Αλέξη Τσίπρα το 2019 (...) αυτή η προσπάθεια η οποία ναρκοθετήθηκε εδώ και πολλά χρόνια, είναι η διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ σε όλη την Κεντροαριστερά». Ενωμένοι θα πάνε προς τις Ευρωεκλογές, οι σύντροφοι.

Ενδιαφέρον όμως έχει η απάντηση του Πέτρου Παππά στην ερώτηση του δημοσιογράφου «ήταν λάθος που έστειλε την επιστολή, δυο ώρες πριν το συνέδριο; Ήταν unfair, που λέμε λαϊκά;», στην οποία ο Πέτρος Παππάς απάντησε ότι «το αν είναι κάτι λάθος ή σωστό, κρίνεται κατ’ αρχήν από τα αποτελέσματα», το οποίο είναι ευθεία βολή προς τον Αλέξη Τσίπρα. Προφανώς, το κλίμα της εσωστρέφειας που δημιουργήθηκε την περασμένη εβδομάδα και κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, ήταν απόρροια της επιστολής του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος επιχείρησε -ανεπιτυχώς- να καθαιρέσει τον Στέφανο Κασσελάκη.

Είναι προφανές ότι μετά από όλα αυτά, ο Στέφανος Κασσελάκης θα επιταχύνει την αποκαθήλωση του Αλέξη Τσίπρα και θα προβεί στην πλήρη «αποτσιπροποίηση» του ΣΥΡΙΖΑ, αν θέλει να έχει ελπίδα να παραμείνει πρόεδρος μετά τις Ευρωεκλογές. Και αυτό διότι νομοτελειακά, η συντεταγμένη κίνηση εναντίον του Στέφανου Κασσελάκη, θα γίνει αμέσως μετά την επερχόμενη συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές. Το ερώτημα δεν είναι αν αυτό θα γίνει, αλλά ποιο θα είναι το πρόσωπο, πίσω από το οποίο θα συστρατευθούν οι «τσιπρικοί», καθώς προς ώρας δεν υπάρχει κάποιο που -εκ πρώτης όψεως- να μπορεί να αμφισβητήσει με αξιώσεις την προεδρία του κόμματος. Τις περισσότερες πιθανότητες με τους τρέχοντες συσχετισμούς, δείχνει να έχει ο «Μακιαβέλι της Καισαριανής», ο Νίκος Παππάς. Αν μη τι άλλο, θα έχει πολύ ενδιαφέρον το διάστημα μέχρι τις Ευρωεκλογές.

Η δήλωση του Πέτρου Παππά

Γιάννης Κολοκυθάς: «Εσείς μιλήσατε για Κεντροαριστερά. Ο κύριος Αρβανίτης είπε ότι "αν θέλετε Κεντροαριστερά, να πάτε στον Ανδρουλάκη". Πού ακριβώς είστε στον ΣΥΡΙΖΑ; Είστε Κεντροαριστερά ή Αριστερά;»

Πέτρος Παππάς: «Αυτό το οποίο πρέπει να δει και ο κύριος Αρβανίτης και όσα στελέχη δεν αντιλαμβάνονται την προσπάθεια που ξεκίνησε από τον Αλέξη Τσίπρα το 2019, για τη διεύρυνση προς το Κέντρο και την Κεντροαριστερά, που ξεκίνησε -ξανά θα πω- από τον Αλέξη Τσίπρα, όταν παραιτήθηκε από πρόεδρος, όταν έκανε πίσω για να έρθει το νέο κύμα και είπε ότι "ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κλείσει τον ιστορικό του κύκλο και ένας νέος ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αναδυθεί", αυτή η προσπάθεια η οποία ναρκοθετήθηκε εδώ και πολλά χρόνια, είναι η διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ σε όλη την Κεντροαριστερά -»

Παναγιώτης Στάθης: «Από ποιους ναρκοθετήθηκε;»

Γιάννης Κολοκυθάς: «Πάλι υπονομευτές;»

Πέτρος Παππάς: «Όποιος βολεύεται με ένα κόμμα του 3-4%, ένα κόμμα της "ορθοδοξίας της Αριστεράς", το συνέδριο έδειξε καταφανώς, ότι δεν είναι αυτή η διάθεση του κόσμου».

Παναγιώτης Στάθης: «Έκανε μια πρόταση ο κύριος Τσίπρας, η οποία δεν εισακούστηκε - πράγματι, είναι η πρώτη φορά που εγώ το βλέπω, όσα χρόνια παρακολουθώ τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο κύριος Τσίπρας, εντάσσεται στους εχθρούς πλέον;»

Πέτρος Παππάς: «Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο ιστορικός ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ο άνθρωπος ο οποίος έχει το δικαίωμα να έχει τη μεγαλύτερη αγωνία και τον μεγαλύτερο πόνο - ή τουλάχιστον, ένα σημαντικό κομμάτι της έγνοιας για αυτό το κόμμα. Οπότε, διέγνωσε μια κατάσταση με πολλές παθογένειες. Αυτό το οποίο αποφάσισε αυτό το συνέδριο, είναι ότι η λύση σε αυτή την κατάσταση την οποία διέγνωσε, είναι να επαναεπιβεβαιώσει την εμπιστοσύνη του στον Στέφανο Κασσελάκη».

Γιάννης Κολοκυθάς: «Ήταν λάθος που έστειλε την επιστολή, δυο ώρες πριν το συνέδριο; Ήταν unfair, που λέμε λαϊκά;»

Παναγιώτης Στάθης: «Και δεν ήρθε;»

Πέτρος Παππάς: «Το αν είναι κάτι λάθος ή σωστό, κρίνεται κατ’ αρχήν από τα αποτελέσματα και κρίνεται από την πορεία του χρόνου».

Γιάννης Κολοκυθάς: «Από τα αποτελέσματα. Πολύ ωραία;»

Πέτρος Παππάς: «Από τα αποτελέσματα γενικότερα, στην πολιτική εννοώ».

Παναγιώτης Στάθης: «Άρα κρίθηκε».

Πέτρος Παππάς: «Θα δώσω και την εξής ανάγνωση: το γεγονός ότι ο Στέφανος Κασσελάκης επιβεβαίωσε τόσο μαζικά την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του από το συνέδριο, αυτό προκλήθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα. Εγώ θα το δω σαν μια θετική εξέλιξη και σαν μια θετική πορεία πραγμάτων».