Υπέρ της εκ βάθρων ανανέωσης του ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκε ο Πέτρος Παππάς, η οποία εκτός από το όνομα και τα σήματα του κόμματος, περιλαμβάνει και τα πρόσωπα. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ, στους δημοσιογράφους Σταυρούλα Χριστοφιλέα και Μάκη Προβατά, ο Πέτρος Παππάς είπε ότι πρέπει να αλλάξει δομικά το κόμμα, από τις δομές, έως και τα πρόσωπα, για τα οποία είπε ότι θα πρέπει να είναι «νέα, δυναμικά, από την κοινωνία και να μπορούν να εκφράσουν έναν διαφορετικό λόγο» προσθέτοντας ότι πρέπει να «γίνει μια τομή με το παρελθόν του ΣΥΡΙΖΑ». Κληθείς να τοποθετηθεί εάν είναι υπέρ, ή κατά στο να αλλάξουν τα σύμβολα και το όνομα του κόμματος, ο Πέτρος Παππάς είπε ότι είναι υπέρ του να τοποθετηθούν τα μέλη του κόμματος, προφανώς εννοώντας με την μέθοδο του ερωτηματολογίου, όπως το απέστειλε πριν από μερικές ημέρες ο Στέφανος Κασσελάκης.
Στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, για το αν θα πρέπει να παραμερίσουν τα παλαιότερα στελέχη, προκειμένου να έρθουν στο προσκήνιο νέα, ο κύριος Παππάς είπε ότι θα έχουν κι αυτά τον ρόλο τους, αλλά ότι το μείζον είναι να προσέλθουν νέα μέλη, τα οποία ενδεχομένως δεν θα έχουν σχέση με την πολιτική, ούτως ώστε να σηματοδοτήσει ο ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη την νέα εποχή και να επικυρώσει το αίτημα των ψηφοφόρων του, «άλλαξέ τα όλα». Επιχειρηματολογώντας περαιτέρω ο Πέτρος Παππάς, είπε ότι το συνέδριο επικύρωσε ακριβώς αυτή την απόφαση, λέγοντας «νομίζω ότι έβαλε ακριβώς αυτό το πλαίσιο το συνέδριο. Ότι έρχεται σε ρήξη με οτιδήποτε παλαιό. Το συνέδριο είπε "κάτω τα χέρια από τον Κασσελάκη". Το συνέδριο επιβεβαίωσε την εμπιστοσύνη του, στο πρόσωπο του προέδρου».
Προφανώς αυτό σημαίνει την περαιτέρω «αποτσιπροποίηση» του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία ο Στέφανος Κασσελάκης θα προχωρήσει -μάλλον- με βήμα ταχύ, εφόσον δεν θέλει να αντιμετωπίσει δυσάρεστες εκπλήξεις, την επομένη των Ευρωεκλογών. Διότι μπορεί μετά από τη λήξη του συνεδρίου να προσποιούνται όλοι τους, ότι είναι αγαπημένοι και μονιασμένοι, καθώς και ότι πορεύονται ενωμένοι στην μάχη των Ευρωεκλογών, είναι μάλλον αδύνατον να μην κάνει την κίνησή του ο Στέφανος Κασσελάκης, καθώς είδε τις διαθέσεις της παλιάς φρουράς με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο: θέλουν να ξεμπερδεύουν μαζί του κατά το δυνατόν το ταχύτερο. Ειδάλλως, δεν θα είχε προσπαθήσει να τον καθαιρέσει ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας.
Η κόντρα με τον Κώστα Αρβανίτη
Ο Πέτρος Παππάς φιλοτέχνησε ένα προφίλ των κακώς κειμένων εντός του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο δείχνει ξεκάθαρα τον Κώστα Αρβανίτη, κι αυτό έρχεται σε συνέχεια της κόντρας που είχαν μεταξύ τους, κατά την τελευταία ημέρα του συνεδρίου. Ο Κώστας Αρβανίτης ειρωνεύτηκε τον Πέτρο Παππά και τον κατηγόρησε ότι αλλάζει την ατζέντα και ότι είναι εκτός της κομματικής γραμμής, στο νομοσχέδιο για τα μη-κρατικά πανεπιστήμια. Το ενδιαφέρον σημείο, είναι ότι ο Κώστας Αρβανίτης, έκλεισε την ομιλία τουστο συνέδριο, λέγοντας το σύνθημα της κουβανικής επανάστασης «venceremos».
Υπό αυτό πρίσμα, η δήλωση του Πέτρου Παππά «αν δεχτούμε ότι είναι ένα κόμμα, το οποίο τα ποσοστά του τα τελευταία χρόνια πέφτουν, ένα κόμμα το οποίο έχει χάσει την αναφορά του στην κοινωνία και την επαφή του με το τι ζητάει η κοινωνία του 2024. Δεν μπορούμε να πορευόμαστε με μια ρητορική του 1970 και του 1980, με συνθήματα της κουβανικής επανάστασης, με τα "venceremos" και τα λοιπά, το 2024», είναι ξεκάθαρο ότι στοχεύει τον Κώστα Αρβανίτη. Αυτό που μένει να αποδειχθεί, είναι εάν ο Πέτρος Παππάς θα μείνει σε αυτό, ή αν θα το πάει και ένα βήμα παρά πέρα, καθώς ως προνομιακός συνομιλητής του Στέφανου Κασσελάκη, ενδεχομένως να επιδιώξει να «κόψει» τον Κώστα Αρβανίτη από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε πώς θα εξελιχθεί αυτή η κόντρα.
Η δήλωση του Πέτρου Παππά
Σταυρούλα Χριστοφιλέα: «Να δούμε τι γίνεται με τον ΣΥΡΙΖΑ -τον οποίο δεν ξέρω αν θα συνεχίσουμε να τον αποκαλούμε για πολύ καιρό ακόμα ΣΥΡΙΖΑ-, λέτε προχωράμε στον ΣΥΡΙΖΑ. Πώς προχωράτε και πώς πορευόσαστε; Γιατί φαίνεται ότι ίσως πριν από τις εκλογές, να δούμε να αλλάζουν όλα. Από σύμβολα, όργανα και πολιτικές ακόμα;»
Πέτρος Παππάς: «Αυτό το οποίο προέχει αυτή τη στιγμή, είναι να αλλάξει το κόμμα δομικά, να αλλάξουν οι δομές του κόμματος, να λειτουργήσουν τα γραφεία του κόμματος ούτως ώστε να συνδεθούμε καλύτερα με την κοινωνία, να καταθέσουμε ένα αξιόπιστο πρόγραμμα κατ’ αρχήν, για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας μας, αλλά και στη συνέχεια ένα αξιόπιστο εναλλακτικό κυβερνητικό πρόγραμμα. Και προφανώς, να αναδειχθούν νέα πρόσωπα, δυναμικά, από την κοινωνία, που να μπορούν να εκφράσουν έναν διαφορετικό λόγο, να γίνει μια τομή δηλαδή, με το παρελθόν του ΣΥΡΙΖΑ. Το όνομα και τα σύμβολα, θα ακολουθήσουν».
Μάκης Προβατάς: «Εσείς είστε υπέρ του να αλλάξουν το όνομα και το σύμβολο;»
Πέτρος Παππάς: «Εγώ είμαι υπέρ, του να γίνουν τέτοιες αλλαγές, προκειμένου να σηματοδοτήσουν ότι το νέο κόμμα, η νέα παράταξη αυτή, μπορεί να εκφράσει δυναμικά όλη την κεντροαριστερά και όλο τον προοδευτικό χώρο. Από εκεί και πέρα, νομίζω ότι είναι κάτι το οποίο θα αποφασίσουν τα μέλη του κόμματος, για το αν θέλουν, ή δεν θέλουν να προχωρήσει και η αλλαγή του ονόματος και των συμβόλων».
Μάκης Προβατάς: «Μιας και είπατε για τα πρόσωπα, ας πούμε ο διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας, ο κύριος Γιώργος Τσίπρας, ή ο συντονιστής των τομεαρχών, ο κύριος Παύλος Πολάκης, θα μπορούσαν να είναι χρήσιμοι σε αυτή την καινούρια πορεία, στον πρόεδρο; Χρήσιμοι, εννοώντας με τη συγκεκριμένη θέση».
Πέτρος Παππάς: «Εφόσον όλοι συνειδητοποιήσουμε την πορεία που πρέπει να έχουμε και ότι ο κόσμος και η βάση του ΣΥΡΙΖΑ, μας είπε να τα αλλάξουμε όλα -γιατί κακά τα ψέματα, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σε μια πτωτική πορεία και δεν είναι συνδεδεμένος με την κοινωνία, στο βαθμό που θα έπρεπε- νομίζω ότι είναι προνόμιο του προέδρου, να αποφασίσει ποια πρόσωπα θα στελεχώσουν -»
Μάκης Προβατάς: «Η δική σας άποψη ποια είναι όμως; Κάποια τόσο κεντρικά και εμβληματικά πρόσωπα, τα οποία βρέθηκαν απέναντι, ο Παύλος Πολάκης, βρέθηκε απέναντι».
Σταυρούλα Χριστοφιλέα: «Όπως και η κυρία Γεροβασίλη, έτσι;»
Πέτρος Παππάς: «Πέρα από τα πρόσωπα, τα οποία υπήρξαν -και προφανώς έχουν την αξία τους και θα πρέπει να αξιοποιηθούν-, πρέπει πολλά νέα πρόσωπα να αναδειχθούν, τα οποία ενδεχομένως δεν έχουν και συμμετοχή στην πολιτική, ούτως ώστε να σηματοδοτήσουν αυτό το προσκλητήριο-»
Σταυρούλα Χριστοφιλέα: «Τι, να μην θυμίζει ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή, κύριε Παππά; Ό,τι θυμίζει ΣΥΡΙΖΑ να πάει στην άκρη; Αυτό καταλαβαίνω ότι μας λέτε. "Νέα πρόσωπα, νέα πρόσωπα", αλλά υπάρχουν και τα παλιά, με τα οποία πορευόσαστε».
Πέτρος Παππάς: «Δεν είπα σε καμία περίπτωση ότι τα παλιά πρόσωπα δεν έχουν τον ρόλο τους. Αν δεχτούμε ότι είναι ένα κόμμα, το οποίο τα ποσοστά του τα τελευταία χρόνια πέφτουν, ένα κόμμα το οποίο έχει χάσει την αναφορά του στην κοινωνία και την επαφή του με το τι ζητάει η κοινωνία του 2024. Δεν μπορούμε να πορευόμαστε με μια ρητορική του 1970 και του 1980, με συνθήματα της κουβανικής επανάστασης, με τα "venceremos" και τα λοιπά, το 2024».
Σταυρούλα Χριστοφιλέα: «Άρα, το "ΡΙΖ" από το ΣΥΡΙΖΑ, το "ριζοσπαστική", το βλέπω να φεύγει, έτσι;»
Πέτρος Παππάς: «Αυτό είναι μια απόφαση -και αυτή είναι μια καινοτομία που εισάγει ο Στέφανος Κασσελάκης-, είναι ότι οι αποφάσεις θα λαμβάνονται από τη βάση του κόμματος. Θέλουμε ο κόσμος, να έχει την αίσθηση ότι συμμετέχει στην παραγωγή πολιτικής. Και έτσι ελπίζουμε ότι θα φέρουμε και αυτά τα εκατομμύρια του κόσμου, που δε συμμετέχουν στην πολιτική διαδικασία».
Σταυρούλα Χριστοφιλέα: «Άρα λοιπόν, αυτό σας είπε το συνέδριο; Γιατί καταλάβαμε ότι όλο αυτό που δημιουργήθηκε με το ερωτηματολόγιο και έφερε όλη αυτή την αναταραχή, δηλαδή ξαναγυρνάτε πάλι σε αυτό; Δηλαδή, λέει ο πρόεδρος ότι "αυτό μου είπε το συνέδριο, να τα αλλάξω όλα, να μας πείτε τι θέλετε να κάνουμε"; Ενώ είδαμε μέσα στο συνέδριο τα πιο ιστορικά στελέχη να λένε "κάτσε, εμάς δεν μας ρώτησε κανείς. Πού πας και προχωράς";»
Πέτρος Παππάς: «Με σαφήνεια, αυτό είπε το συνέδριο. Νομίζω ότι έβαλε ακριβώς αυτό το πλαίσιο το συνέδριο. Ότι έρχεται σε ρήξη με οτιδήποτε παλαιό. Το συνέδριο είπε "κάτω τα χέρια από τον Κασσελάκη". Το συνέδριο επιβεβαίωσε την εμπιστοσύνη του, στο πρόσωπο του προέδρου. Αυτό που δεν ειπώθηκε ίσως, είναι ότι επί μια ώρα, ο Στέφανος Κασσελάκης κατέθεσε μια πολιτική πλατφόρμα στην πρωτομιλία (sic) του και μίλησε για το πού θέλει να τοποθετήσει τον ΣΥΡΙΖΑ της νέας εποχής. Και αυτό το σχέδιο εγκρίθηκε από το συνέδριο».