Σε αυτή τη δήλωση προχώρησε ο διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Τσίπρας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Action 24 και στον δημοσιογράφο Σεραφείμ Κοτρώτσο. Κληθείς να αποσαφηνίσει εάν ο Στέφανος Κασσελάκης, μετά από το συνέδριο απέκτησε την «λευκή επιταγή» που διατείνεται ότι απέσπασε, ο Γιώργος Τσίπρας είπε ότι αφενός ο Στέφανος Κασσελάκης δεν είναι υπό προθεσμία, αλλά ότι αφετέρου κανένας δεν παίρνει «λευκή επιταγή», ούτε ο πρόεδρος, αλλά ούτε και τα στελέχη, καθώς και ότι όλοι αξιολογούνται σύμφωνα με την προσφορά τους στο κόμμα. 

Κληθείς να απαντήσει στο ερώτημα «αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι 2ο κόμμα στις Ευρωεκλογές και αν έχει μειωθεί σημαντικά η δύναμή του» κατά πόσο τίθεται θέμα ηγεσίας, o κύριος Τσίπρας είπε ότι αυτό δεν είναι θέμα «on-off», δηλαδή εάν στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ είναι 3ο κόμμα, αυτομάτως να τίθεται θέμα ηγεσίας, λέγοντας ότι ο ίδιος δεν θα είχε πρόβλημα με τον ΣΥΡΙΖΑ 3ο κόμμα, αν παράλληλα εμφάνιζε μια δυναμική, προφανώς εννοώντας σε σχέση με τα δημοσκοπικά ποσοστά του κόμματος. Στην περίπτωση όμως που δεν καταγραφεί αυτή η δυναμική, δεν τίθεται απλά θέμα ηγεσίας, αλλά ύπαρξης του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά «το πρόβλημα θα είναι, αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αποκτά δυναμική. Εκεί υπάρχει πρόβλημα όχι ηγεσίας, αλλά γενικά πού πάμε. Και είναι όλα στο τραπέζι πλέον. Όλα».

Είναι εντυπωσιακό το γεγονός, ότι από ολόκληρο τον ΣΥΡΙΖΑ, μόνο ο Γιώργος Τσίπρας αντιλαμβάνεται το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο πολιτικός του χώρος. Και αυτό δεν αφορά μονάχα τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά μοιραία θα αγγίξει και το ΠΑΣΟΚ. Διότι με τις τελευταίες «κωλοτούμπες» του Νίκου Ανδρουλάκη, στο νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων, αλλά και σε εκείνο των μη-κρατικών πανεπιστημίων, στα μάτια του κεντρώου κοινού, φαντάζει ως προσπάθεια να μεταοπής του ΠΑΣΟΚ, σε «πράσινο ΣΥΡΙΖΑ» - με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Δηλαδή, ο μόνος τρόπος να «διασωθεί» ο Στέφανος Κασσελάκης, είναι να συνεχίσει ο Νίκος Ανδρουλάκης να προσπαθεί να προσεταιριστεί την ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ. Κάτι που δείχνει ότι είναι αρκετά πιθανό, δεδομένης της στάσης του ΠΑΣΟΚ στα τελευταία νομοσχέδια. 

Η δήλωση του Γιώργου Τσίπρα

Σεραφείμ Κοτρώτσος: «Ακούγοντας τον κύριο Κασσελάκη χθες να λέει ότι "εγώ έχω εντολή μέχρι τις εθνικές εκλογές", διερωτώμαι, αυτή δεν ήταν όλη η συζήτηση, την προηγούμενη εβδομάδα; Για αυτό δεν έγιναν όλοι; Λευκή επιταγή δεν ζήτησε ο κύριος Κασσελάκης από την πολιτική γραμματεία και δεν του εδόθη; Όλη αυτή η αναταραχή -πολύ όμορφη κατάσταση- που έγινε στο συνέδριο, δεν έγινε επειδή ο πρόεδρος ζητούσε λευκή επιταγή; Δεν του εδόθη στο συνέδριο. Ή του εδόθη; Και βγαίνει την επόμενη ημέρα και λέει ότι εγώ μέχρι τις εθνικές εκλογές - είναι λίγο αντιφατικά τα πράγματα». 

Γιώργος Τσίπρας: «Κανείς δεν είναι υπό προθεσμία. Έχει εκλεγεί πριν από πέντε μήνες. Κανείς δεν μπορεί να λειτουργήσει και προφανώς, δεν υπάρχει και αποτέλεσμα όταν είσαι υπό προθεσμία. Τώρα, λευκή επιταγή, δεν έχει πάρει ποτέ κανείς. Όχι μόνο ο πρόεδρος και κανείς από τα στελέχη. Αν δεν προσφέρεις -» 

Σεραφείμ Κοτρώτσος: «Να το κάνω πολύ εξειδικευμένο: την επομένη των Ευρωεκλογών, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι 2ο κόμμα και είναι 3ο και έχει απομειωθεί σημαντικά η δύναμή του, από το 18% του Αλέξη Τσίπρα, τον Ιούνιο του 2023. Υπάρχει θέμα ηγεσίας, ή όχι;»

Γιώργος Τσίπρας: «Ο Αλέξης παραιτήθηκε μετά τις δυο εκλογικές ήττες, του Μαΐου και του Ιουνίου του 2023, αλλά είχε υποστεί και άλλες εκλογικές ήττες στο παρελθόν και δεν παραιτήθηκε. Δεν πάει "on-off", δηλαδή 3ο κόμμα και υπάρχει θέμα ηγεσίας. Υπάρχει όμως κάτι άλλο και σας μιλάω ευθέως. Ο Στέφανος Κασσελάκης εξελέγη για δυο λόγους. Ο ένας λόγος είναι ότι καταψηφίστηκε η πλευρά της Έφης Αχτσιόγλου - δεν μιλάω για το πρόσωπο, μιλάω ότι εξέφραζε την πολιτική που δεν ήθελε ο κόσμος, να το πούμε καθαρά. Αυτός ήταν ο ένας λόγος που ψηφίστηκε ο Στέφανος Κασσελάκης. Ο δεύτερος λόγος ήταν ότι ήθελε να νικήσει τον Μητσοτάκη. Αυτό δεν είναι απλά ούτε ζήτημα προσώπου, ούτε θέλησης. Ορίζει ένα άλλο πολιτικό σχέδιο. Δεν μας ικανοποιεί ένας ΣΥΡΙΖΑ στη γωνία, κόμμα διαμαρτυρίας και τα λοιπά. Υπάρχει τέτοιο, το ΚΚΕ. Αυτό λοιπόν, αφορά τη δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ. Εγώ δεν θα έχω πρόβλημα - προφανώς δεν θέλω να είμαστε τρίτο κόμμα, αλλά εάν ο ΣΥΡΙΖΑ αποκτήσει μια δυναμική -και θεωρώ ότι μπορεί να αρχίσει να αποκτά δυναμική, δεν το έχει δείξει μέχρι τώρα- δεν είναι το ζήτημα του δεύτερου ή τρίτου. Το πρόβλημα θα είναι, αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αποκτά δυναμική. Εκεί υπάρχει πρόβλημα όχι ηγεσίας, αλλά γενικά πού πάμε. Και είναι όλα στο τραπέζι πλέον. Όλα».