Σε αυτή τη δήλωση προχώρησε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Νοτοπούλου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Action 24 και στον δημοσιογράφο Σεραφείμ Κοτρώτσο. Κληθείσα να αιτιολογήσει την δήλωση στήριξης που έκανε προς την Όλγα Γεροβασίλη, κατά την ακυρωθείσα προεδρική κούρσα στο πλαίσιο του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, η κυρία Νοτοπούλου έκανε λόγο για ένα «ζήτημα» που τέθηκε προς τα στελέχη του κόμματος.
Συγκεκριμένα, είπε ότι το «ζήτημα» αφορούσε το αν το κόμμα «θα προχωρήσει με ενότητα, ή διχασμό και με λογικές διάλυσης, αν θα προχωρήσει με σεβασμό προς το καταστατικό και τις συλλογικές μας αποφάσεις, ή αν θα προχωρήσει με λιγότερη δημοκρατία και αμφισβητώντας βασικά δημοκρατικά κεκτημένα του χώρου», για να προσθέσει ότι «η τακτική που ακολουθήθηκε την προηγούμενη περίοδο, δεν ήταν η καλύτερη δυνατή. Ήταν μια τακτική εσωστρέφειας, πολλές πρωτοβουλίες μας έφερναν διαρκώς σε δύσκολη θέση».
Είναι σαφές ότι η κυρία Νοτοπούλου περιγράφει ένα σκηνικό διάλυσης στον ΣΥΡΙΖΑ και είναι απορίας άξιο, το πώς θα μπορέσουν να προχωρήσουν προς τις Έυρωεκλογές, όταν η γνώμη αρκετά μεγάλης μερίδας των «πρωτοκλασάτων» στελεχών, έχουν την άποψη ότι ο Στέφανος Κασσελάκης διχάζει, δεν σέβεται το καταστατικό, περιστέλλει την «κομματική δημοκρατία» και αμφισβητεί τα δημοκρατικά κεκτημένα του κόμματος. Εφόσον το επίδικο ήταν η επαναφορά στην προτέρα, δημοκρατικότερη κατάσταση, πώς ακριβώς συμβιβάστηκαν, προκειμένου να προχωρήσουν στον δρόμο προς τις Ευρωεκλογές; Δεν χωρά αμφιβολία λοιπόν, ότι την επομένη των Ευρωεκλογών, το μπλοκ του Αλέξη Τσίπρα -και όχι μόνο- θα αμφισβητήσει τον Στέφανο Κασσελάκη. Όμως επειδή μάλλον θα είναι δύσκολο να τους «βγει» είναι πιθανότερο να προχωρήσει σε μια νέα διάσπαση.
Η δήλωση της Κατερίνας Νοτοπούλου
Σεραφείμ Κοτρώτσος: «Εσείς κάνατε μια επιλογή -και την ανακοινώσατε στο συνέδριο-, είπατε "Όλγα Γεροβασίλη". Θεωρείτε δηλαδή, ότι η κυριά Γεροβασίλη εάν εκλεγόταν, θα μπορούσε να εξασφαλίσει καλύτερα αυτή την προοπτική νίκης, από ό,τι ο κύριος Στέφανος Κασσελάκης;»
Κατερίνα Νοτοπούλου: «Ας είμαστε όσο το δυνατόν, πιο αντικειμενικοί. Δεν είναι θέμα "καλύτερα ή χειρότερα", τέθηκε ένα ζήτημα. Αν ο χώρος μας θα προχωρήσει ενωμένος, αν θα προχωρήσει με ενότητα ή διχασμό και με λογικές διάλυσης, αν θα προχωρήσει με σεβασμό προς το καταστατικό και τις συλλογικές μας αποφάσεις, ή αν θα προχωρήσει με λιγότερη δημοκρατία και αμφισβητώντας βασικά δημοκρατικά κεκτημένα του χώρου. Αν ο χώρος μας θα παραμείνει ο μεγάλος κορμός του προοδευτικού χώρου, ή αν θα μείνει ο προοδευτικός χώρος, χωρίς κορμό. Η τακτική που ακολουθήθηκε την προηγούμενη περίοδο, δεν ήταν η καλύτερη δυνατή. Ήταν μια τακτική εσωστρέφειας, πολλές πρωτοβουλίες μας έφερναν διαρκώς σε δύσκολη θέση. Νιώσαμε την ανάγκη λοιπόν -που ο ίδιος ο πρόεδρος είπε αν προχωράμε έτσι, ή αλλιώς- να πούμε ότι "εμείς εκτιμούμε ότι πρέπει να προχωρήσουμε διαφορετικά". Δεν υπήρχε καμία διάθεση υπονόμευσης, καμία διάθεση αλλαγής προεδρίας, υπήρχε όμως απόλυτη και σαφής θέση, ότι έτσι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε. Και το ίδιο είπαν κατά την εκτίμησή μου και τα μέλη: ότι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε με εσωστρέφεια, ούτε με εσωκομματικούς εχθρούς, ούτε με αντιπάλους. Η μόνη μας μάχη και η μόνη μας έγνοια και με αυτή -πιστέψτε με-, θα ριχτούμε με όλη μας τη δύναμη και την ψυχή, είναι αυτή των ευρωεκλογών. Διότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καταφέρει να διατηρήσει τη δεύτερη θέση, αν ο ΣΥΡΙΖΑ δε βγει ενισχυμένος από αυτή την κάλπη, τότε θα βγει η Ακροδεξιά. Βλέπουμε ότι το ΠΑΣΟΚ, δεν κερδίζει από αυτή τη φθορά που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ και βλέπουμε ότι το ΚΚΕ δεν έχει κάποια διάθεση να ηγηθεί και να κυβερνήσει. Τι μένει λοιπόν; Μένει μια ακροδεξιά που μπήκε με φόρα μέσα στη Βουλή, την προηγούμενη περίοδο. Αυτό πρέπει να αναχαιτιστεί. Αυτή είναι η μόνη μας έγνοια και καμία άλλη».