Σε αυτή τη δήλωση προχώρησε ο πρώην ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Action 24, στους δημοσιογράφους Γιώργο Πιέρρο, Ελένη Καλογεροπούλου και Δημήτρη Τάκη. Κληθείς να εκτιμήσει εάν έκανε καλό η παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, ο κύριος Κούλογλου είπε ότι ήταν καταστροφική, προσθέτοντας ότι ήθελε να του βγει και ήταν μια αποτυχία, αναφερόμενος προφανώς στην αμφισβήτηση του Στέφανου Κασσελάκη, από τον Αλέξη Τσίπρα. Επιχειρηματολογώντας περαιτέρω, είπε ότι ο Αλέξης Τσίπρας υπερεκτίμησε την ικανότητά του να επηρεάζει τις εξελίξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα, έχει αλλάξει.

Ενδιαφέρον έχει η μομφή του κυρίου Κούλογλου προς τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς όπως εξηγεί, το εντυπωσιακό είναι ότι ο Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος σε αντιδιαστολή με τον Αλέξη Τσίπρα και την περίπτωση με τον Αλέκο Αλαβάνο, δεν είχε κανένα πολιτικό παρελθόν, μόλις έγινε πρόεδρος του κόμματος εκτόπισε τον Αλέξη Τσίπρα. Την δυνατότητα αυτή, την αποδίδει στον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα καθώς είπε ότι ο Στέφανος Κασσελάκης το κατάφερε αυτό διότι είχε «μια μεσσιανική, αρχηγική κληρονομία». Εδώ πέφτει έξω, καθώς η προσωπολατρεία είναι ένα συστατικό στοιχείο του Αριστερού DNA. Και δεν είναι με τον κλασικό μοναρχικό τρόπο, όπως κατά τη διαδοχή των βασιλέων, όπου και φώναζαν «ο βασιλιάς πέθανε, ζήτω ο (νέος) βασιλιάς».

Στην Αριστερά δεν τον ξεγράφουν απλώς, αλλά τον αποκηρύσσουν κιόλας. Από τον Ζαχαριάδη στο ΚΚΕ και τον Στάλιν στην ΕΣΣΔ, μέχρι τον Αλέκο Αλαβάνο και τον Αλέξη Τσίπρα, έγινε ακριβώς το ίδιο. Πρόκειται για τον κανόνα, όχι την εξαίρεση. Για αυτό και συν τω χρόνω, θα του αποδοθούν ευθύνες, που ενώ έφερε την Αριστερά στην κυβέρνηση, δεν κατάφερε να την διατηρίσει ως πραγματική κυβερνητική πρόταση και κάπως έτσι θα αρχίσει σιγά-σιγά να απομυθοποιείται το «πρόσωπείο» του «ιστορικού ηγέτη της Αριστεράς».

Προφανώς, ο κύριος Κούλογλου τα γνωρίζει όλα αυτά, αλλά λαμβάνοντας υπόψη ότι ο στόχος του είναι να ενταχθεί στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Αριστεράς, δεν μπορεί παρά να δικαιώσει όσους έφυγαν κατά τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, καταλογίζοντας τις ευθύνες για την κατάσταση του κόμματος στον Αλέξη Τσίπρα. Όλα, τελικά, μπαίνουν στο μπλέντερ της μικροπολιτικής για την Αριστερά.

Η δήλωση του Στέλιου Κούλογλου

Γιώργος Πιέρρος: «Πώς πήγε αυτή η παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα, στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ; Γιατί ενδεχομένως να πυροδοτεί κάποιες εξελίξεις, ευρύτερες του ΣΥΡΙΖΑ. Ήδη αρκετός κόσμος λέει, τι θα μπορούσε να γίνει σε αυτόν τον χώρο της Κεντροαριστεράς. Έκανε καλό η παρέμβαση Τσίπρα, θεωρείτε;»

Στέλιος Κούλογλου: «Νομίζω ότι ήταν καταστροφική, δεν του βγήκε. Ήθελε να του βγει και ήταν μια αποτυχία. Νομίζω υπερεκτίμησε πλέον δυο πράγματα: πρώτον την ικανότητά του να επηρεάζει τις εξελίξεις μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ και δεύτερον, το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αλλάξει. Δηλαδή, έχει μετεξελιχθεί. Αυτή η ομάδα που ήταν μέσα στο συνέδριο, ήταν μια ομάδα οπαδών του Κασσελάκη. Σε αυτή την ομάδα, δεν έχει τόσο μεγάλη-»

Ελένη Καλογεροπούλου: « Έχει διεισδύσει ο κύριος Κασσελάκης, πλέον, στο κόμμα. Και έχει τους δικούς του ανθρώπους. Γιατί η αλήθεια είναι, ότι το συνέδριο ήταν μαζί του».

Στέλιος Κούλογλου: «Ήταν μαζί του, δημιούργησε μια ειδική σχέση. Φώναζε σύνθημα που μου έκανε εντύπωση, "κάτω τα χέρια από τον Κασσελάκη"».

Δημήτρης Τάκης: «Πάντως, δεν είναι λογικό κύριε Κούλογλου, ένας αρχηγός όταν αναλαμβάνει την ηγεσία ενός κόμματος, να αποκτά οπαδούς; Εγώ θυμάμαι όταν ο κύριος Τσίπρας πήρε το κόμμα από τον κύριο Αλαβάνο, ο κύριος Αλαβάνος ήταν η πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ. Και ξαφνικά, η πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ έγινε Τσίπρας και ο κύριος Αλαβάνος "ξεπετάχτηκε", έτσι δεν είναι;»

Στέλιος Κούλογλου: «Ναι, ναι, ασφαλώς. Αλλά εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα πολιτικό φαινόμενο, το οποίο πρέπει να το μελετήσουμε. Διότι αντίθετα με τον Τσίπρα, που ήταν χρόνια και έγινε μετά πρόεδρος, εδώ έχουμε έναν άνθρωπο που είναι μερικούς μήνες στον ΣΥΡΙΖΑ και παρόλα αυτά, αποκτά μια συγκεκριμένη βάση -»

Δημήτρης Τάκης: «Αυτό είναι υπέρ του είναι αυτό, έτσι όπως το λέτε».

Στέλιος Κούλογλου: «Ασφαλώς. Είναι επιτυχία του. Αλλά τώρα -»

Δημήτρης Τάκης: «Και μάλιστα σε ένα Αριστερό κόμμα, έτσι; Που είναι λίγο τα πράγματα πιο περίπλοκα, στο να αλλάξουν τόσο γρήγορα».

Στέλιος Κούλογλου: «Με μια μεσσιανική, αρχηγική κληρονομία. Αν καταλαβαίνετε τι εννοώ».

Δημήτρης Τάκης: «Τον κύριο Τσίπρα. Μια χαρά καταλαβαίνω».