Τι από όλα όσα έχει πει κατά καιρούς πίστευε ο Αλέξης Τσίπρας; Κι αν δεν τα πίστευε, γιατί τα έλεγε;

Αλλάζει ο άνθρωπος; Μπορεί ένας πολιτικός να υποστηρίζει εντελώς διαφορετικά θέσεις και να τις αλλάζει μέσα σε τόσο λίγα χρόνια; Ποιος είναι τελικά ο πραγματικός Αλέξης Τσίπρας; Αυτά είναι τα ερωτήματα που μπαίνουν και ξαναμπαίνουν καθώς ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί το περίφημο rebranding του.

Τα γεγονότα και οι δηλώσεις των τελευταίων χρόνων κάθε άλλο παρά εγγύηση αποτελούν για τη νέα εικόνα που προσπαθεί να επιβάλει για τον εαυτό του ο πρώην πρωθυπουργός. Η αρχή έγινε πριν εγκαταλείψει την εξουσία. Σε άρθρο του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» (8 Δεκεμβρίου 2018) ξεκαθάρισε πως ούτε του πέρασε ποτέ από το μυαλό να βγάλει τη χώρα από το ευρώ.

Αναφερόμενος στον «χαρακτήρα» που είχαν οι δύο πρώτες του επισκέψεις (στη Μόσχα και στην Αγία Πετρούπολη) το 2015, ανέφερε ότι σκοπός του ήταν η… επανεκκίνηση των ελληνορωσικών σχέσεων –«και όχι να αναζητήσουν την οικονομική στήριξη της Ρωσίας, μετά τη χρεοκοπία της χώρας και την επιστροφή της σε εθνικό νόμισμα, όπως πολλοί είχαν τότε ψευδώς επικοινωνήσει. Και αυτό, όχι μόνο γιατί η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν αποτέλεσε ποτέ για εμάς επιλογή, αλλά και γιατί ποτέ δεν θα μπορούσαμε να διανοηθούμε την Ελλάδα ως μια χώρα επαίτη, που παζαρεύει τον γεωπολιτικό της ρόλο έναντι πρόσκαιρων οικονομικών ανταλλαγμάτων».

Και τώρα αν τον ρωτήσει κανείς, τα ίδια θα πει. Με τη διαφορά ότι ο κ. Τσίπρας δεν έχει εξηγήσει ποτέ για ποιον λόγο για χρόνια έλεγε τα εντελώς αντίθετα. Πότε έλεγε την αλήθεια; Τι από όλα όσα έχει πει πίστευε; Κι αν δεν τα πίστευε, γιατί τα έλεγε; Γιατί στα «επαναστατικά» χρόνια είχε επιβληθεί το σύνθημα «καμιά θυσία για το ευρώ», σύνθημα με το οποίο ως αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ πήγε στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015;

Ωστόσο, όποια κι αν είναι η απάντηση, είναι απολύτως βέβαιο ότι εξαπάτησε τον λαό για να πάρει την εξουσία. Αυτό προκύπτει από όλες του τις παλιές δηλώσεις, καθώς και από αυτές του συνεταίρου του, Π. Καμμένου, και των πρωτοκλασάτων στελεχών του.

«Καμιά θυσία για το ευρώ»

Ας (ξανα)θυμηθούμε:

  • Μάρτιος 2013, Τσίπρας, Πολιτική Γραμματεία ΣΥΡΙΖΑ: Η νέα μας θέση είναι «καμιά θυσία για το ευρώ».
  • Πολιτική απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ (15 Απριλίου 2013): «Δεν αποτελεί επίκεντρο της πολιτικής μας το νόμισμα. Το βασικό δίλημμα που έχουμε μπροστά μας δεν είναι με ποιο νόμισμα θα έχουμε λιτότητα, αλλά αν θα έχουμε λιτότητα ή όχι. Για μας λοιπόν το βασικό μας μέλημα είναι να αποκρούσουμε τη λιτότητα». «Γιατί πάση θυσία στο ευρώ, σημαίνει πάση θυσία στο μνημόνιο, πάση θυσία στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές των υπό γερμανική ηγεμονία ευρωπαϊκών πολιτικών ελίτ». «Αυτόν τον ρεαλισμό εμείς δεν τον αποδεχόμαστε».
  • Πολιτικές αποφάσεις ΣΥΡΙΖΑ (3/9/2013, 22/7/2013 - Ιδρυτικό Συνέδριο): Οσον αφορά το κρίσιμο ερώτημα τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ αν στην εφαρμογή όλων των παραπάνω υποστεί πιέσεις και εκβιασμούς από τρόικα και Ευρωζώνη, η συνεδριακή απόφαση τονίζει με αφετηρία το σύνθημα (σ.σ.: ή όπως συμπυκνώνει το σύνθημα) «καμιά θυσία για το ευρώ», πως «Δεσμευόμαστε ότι θα αντιμετωπίσουμε τις ενδεχόμενες απειλές και τους εκβιασμούς των δανειστών με όλα τα δυνατά όπλα που μπορούμε να επιστρατεύσουμε, ενώ είμαστε ήδη έτοιμοι να αναμετρηθούμε με οποιαδήποτε εξέλιξη, βέβαιοι ότι, σε κάθε περίπτωση, ο ελληνικός λαός θα μας στηρίξει»!
  • Αλέξης Τσίπρας, «Το Βήμα της Κυριακής», 23 Φεβρουαρίου 2014: «Δεν θα προβούμε σε μονομερείς ενέργειες, ούτε όμως θα διστάσουμε να τις κάνουμε αν τις επιβάλει το εθνικό συμφέρον».
  • Διακήρυξη για τις Ευρωεκλογές 2014 (25 Απριλίου 2014): «Η νέα ελληνική κυβέρνηση της Αριστεράς δεν θα υποκύψει σε εκβιασμούς του ευρωπαϊκού κατεστημένου και της τρόικας. Θα παλέψει για λύση μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο (και γι' αυτόν τον λόγο θα επιδιώξουμε συμμαχίες με τις χώρες του Νότου και με τους εργαζόμενους όλης της Ευρώπης), πλην όμως δεν θα αποδεχθεί εκβιασμούς και μνημόνια. Εμείς θέλουμε να σώσουμε τη χώρα μέσα στο ευρώ και όχι, με πρόσχημα τη σωτηρία του ευρώ, να οδηγήσουμε τη χώρα σε καταστροφή. Οπως συμπυκνώνει το σύνθημα “καμιά θυσία για το ευρώ”, απόλυτη προτεραιότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η αποτροπή της ανθρωπιστικής καταστροφής και η ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών και όχι η υποταγή σε υποχρεώσεις που ανέλαβαν άλλοι υποθηκεύοντας τη χώρα. Η δημοκρατία στην Ευρώπη έχει καταντήσει “πουκάμισο αδειανό”».

Θα το έκαναν Κούγκι!

  • 13 Δεκεμβρίου 2014, Τσίπρας, Ηράκλειο Κρήτης: «Ας μην έχουν αυταπάτες οι συντηρητικοί κύκλοι της Ευρώπης. Εμείς είμαστε σκληρά καρύδια. Ας μην προσπαθήσουν να μας εκβιάσουν, ούτε να μας φοβίσουν. Θα ’χουν τα αντίθετα αποτελέσματα. Κούνια που τους κούναγε» / «Μερικοί νομίζουν ότι οι αγορές θα βαράνε το νταούλι κι εμείς θα χορεύουμε στο σκοπό τους. Ε, λοιπόν, εμείς θα παίζουμε στο εξής το νταούλι, ή μάλλον τη λύρα της Κρήτης, κι εκείνοι θα χορεύουν πεντοζάλη».
  • Αλέξης Τσίπρας, Reuters, 18 Δεκεμβρίου 2014: «Σχετικά με το χρέος και τη δανειακή σύμβαση που θα επαναδιαπραγματευτούμε, δεν είναι στις προθέσεις μας να προβούμε σε μονομερείς ενέργειες, εκτός αν μας εξαναγκάσουν».
  • 28 Ιανουαρίου 2015, Τσίπρας, πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο: «Η νέα κυβέρνηση δεν θέλει να οδηγηθεί σε αμοιβαία καταστροφική ρήξη, αλλά ούτε θα δεχθεί υποταγή».
  • 18 Φεβρουαρίου 2015, Καμμένος, συνάντηση με στρατιωτικούς συντάκτες: «Αν δεν πάρουμε αυτό που θέλουμε από τη διαπραγμάτευση, θα το κάνουμε Κούγκι». Δεν δεχόμαστε παράταση του μνημονίου, παρά μόνο της δανειακής σύμβασης. Συνάντηση με Τσίπρα και δηλώσεις μετά: Οταν είσαι αποφασισμένος να διεκδικήσεις το δίκαιο, είσαι αποφασισμένος να φθάσεις μέχρι τέλους. «Δεν θα κάνουμε πίσω, δεν θα προσκυνήσουμε».
  • 18 Φεβρουαρίου 2015, Δραγασάκης μετά τη συνάντηση με Στουρνάρα: «Την ελληνική κυβέρνηση δεν τη φοβίζει η στάση της Γερμανίας. Εχουμε κάνει μια συγκεκριμένη πρόταση. Ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του».
  • 20 Φεβρουαρίου 2015, Ν. Παππάς, «Παραπολιτικά»: «Ή θα γίνει αποδεκτό το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης ή δεν θα γίνει. Ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του».

«Ο βρεγμένος τη βροχή δεν τη φοβάται»

  • Αλέξης Τσίπρας, Der Spiegel, 7 Μαρτίου 2015. Σε ερώτηση σχετική με τον κίνδυνο εξόδου από το ευρώ, απαντά: «Ο βρεγμένος τη βροχή δεν τη φοβάται».
  • 1 Απριλίου 2015, Σκουρλέτης, «Die Zeit»: «Θα θέλαμε ευχαρίστως να μείνουμε στο καράβι που λέγεται Ευρώπη, αλλά αν ο καπετάνιος μάς πετάξει από το κατάστρωμα, θα πρέπει να προσπαθήσουμε να κολυμπήσουμε».
  • 1 Απριλίου 2015, Ν. Βούτσης, Der Spiegel: «Εάν ως τις 9 Απριλίου δεν εισρεύσουν χρήματα, θα πληρώσουμε πρώτα τους μισθούς και τις συντάξεις εδώ στην Ελλάδα και μετά θα ζητήσουμε από τους εταίρους μας στο εξωτερικό συναίνεση και κατανόηση, διότι δεν θα πληρώσουμε εγκαίρως τα 450 εκατ. στο ΔΝΤ. Αυτό όμως πρέπει να γίνει ύστερα από συμφωνία ότι δεν θα σημειωθεί πιστωτικό γεγονός. Τα χρήματα επαρκούν μόνο μέχρι τα μέσα Απριλίου. Ρωσία και Κίνα, από τον Ιούλιο και μετά, αναμένεται να αποτελέσουν αναπόσπαστο κομμάτι ενός νέου ελληνικού σχεδίου Α».
  • 6 Απριλίου 2015, Καμμένος, «Στον Ενικό»: «Σε περίπτωση ρήξης η κυβέρνηση θα συνάψει συμφωνίες με όσους μπορεί (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Ινδία, χώρες Μ. Ανατολής)».
  • 8 Απριλίου 2015, επίσκεψη Τσίπρα στη Ρωσία και συνάντηση με Πούτιν. Κατηγορεί τις προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις επειδή συμφώνησαν με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και ξεκαθαρίζει ότι αμέσως εκδήλωσε τη διαφωνία του. Και δηλώνει στην αντιφώνησή του: «Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε πρόεδρε, για την υποδοχή. Είναι, πραγματικά, μεγάλη μου χαρά να βρίσκομαι σήμερα στη Μόσχα, αλλά και μεγάλη μου συγκίνησή μου, διότι το πρωί κατέθεσα στεφάνι στον Αγνωστο Στρατιώτη στην Κόκκινη Πλατεία, αποτίοντας φόρο τιμής σε εκατομμύρια απλούς ανθρώπους, οι οποίοι έδωσαν τη ζωή τους για τη μεγάλη αποφασιστική νίκη των λαών της Ευρώπης. Οπως ξέρετε, η χώρα μου, η Ελλάδα, είναι μια χώρα που αναλογικά με τον πληθυσμό της είχε τον βαρύτερο φόρο αίματος. Οπως είπατε, πράγματι, υπάρχουν βαθιές ρίζες, διαχρονικές σχέσεις ανάμεσα στους δύο λαούς και εξαιτίας των κοινών αγώνων, αλλά και εξαιτίας της κοινής πνευματικής και θρησκευτικής παράδοσης. Και αυτή η σχέση διατηρήθηκε με αισθήματα φιλίας και αδελφοσύνης ανάμεσα στους λαούς μας, ανεξάρτητα από την εκάστοτε πολιτική συγκυρία. Σκοπός της παρουσίας μου εδώ είναι να φροντίσουμε από κοινού να επανεκκινήσουμε αυτές τις σχέσεις προς όφελος και των δύο χωρών, αλλά και προς όφελος της σταθερότητας και της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή μας».

«Go back, κυρία Μέρκελ!»

  • 23 Απριλίου 2015, ημέρα συνάντησης Τσίπρα-Μέρκελ. Βαρουφάκης σε γαλλικό φιλοσοφικό περιοδικό και σε συζήτηση με τον Νορβηγό φιλόσοφο Γιον Ελστερ: «Οταν λέω ότι θα καταλήξουμε να φύγουμε από το ευρώ, αν θα πρέπει να αποδεχτούμε περισσότερη λιτότητα που δεν είναι βιώσιμη, αυτό δεν είναι μπλόφα».
  • 2 Μαΐου 2014, Αλέξης Τσίπρας στη Μυτιλήνη: «Go back, κυρία Μέρκελ, κύριε Σόιμπλε, κυρίες και κύριοι της συντηρητικής νομενκλατούρας της Ευρώπης». «Go back μαζί με την τρόικά σας, τους τοκογλύφους σας, τη σκληρότητά σας, την αλαζονεία σας, την περιφρόνηση προς τον ελληνικό λαό, που τόσα χρόνια έχει γίνει αντικείμενο της χλεύης και της εκμετάλλευσής σας». / «Δεν χρειάζεται να ξέρουμε αγγλικά για να ξέρουμε τι σήμαινε αυτό κάποτε και τι σημαίνει τώρα. Γιατί τα ελληνικά, τα αγγλικά, τα γερμανικά του αγώνα εμείς τα ξέρουμε καλά. Οσο καλά ξέρουν οι άλλοι, ξέρετε ποιοι, τα ελληνικά, τα αγγλικά και τα γερμανικά της υποταγής».
  • 11 Μαΐου 2015. Σκουρλέτης, Real FM: «Η έξοδος από το ευρώ δεν είναι επιλογή, αλλά κάποια πράγματα καμιά φορά γίνονται χωρίς να είναι στις επιλογές σου».
  • 7 Ιουνίου 2015. Καμμένος, στο Σούλι: «Αυτή είναι η τελευταία μας λέξη. Αν θα το κάνουν Κούγκι, θα το κάνουν με δική τους ευθύνη. Εμείς πάντως δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω ούτε χιλιοστό. / Εχουν χτυπήσει πόρτα σε λάθος λαό και σε λάθος χώρα. / Ο ελληνικός λαός ενωμένος θα ξαναπεί όταν χρειαστεί το μεγάλο Οχι».
  • 15 Ιουνίου 2015. Βαρουφάκης, «Bild»: «Το Grexit δεν είναι μια συνετή λύση, όμως δεν μπορεί να αποκλειστεί τίποτε, όπως δεν μπορώ να αποκλείσω πως μια μέρα ένας κομήτης θα αγγίξει τη Γη».

Εψαχνε… καινούργιες θάλασσες!

  • Αλέξης Τσίπρας, 19 Ιουνίου 2015, στην ομιλία του στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη: «Πολλοί θα αναρωτιούνται γιατί βρίσκομαι εδώ και όχι στις Βρυξέλλες να διαπραγματεύομαι. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη μέση μιας μεγάλης φουρτούνας. Αλλά είμαστε ένας λαός της θάλασσας που ξέρει να βγαίνει από φουρτούνες και κυρίως δεν φοβάται να ανοιχτεί σε μεγάλα πελάγη, σε καινούργιες θάλασσες, προκειμένου να φθάσει σε νέα και πιο ασφαλή λιμάνια. Το πρόβλημα δεν λέγεται Ελλάδα. Το πρόβλημα λέγεται Ευρωζώνη και αφορά την ίδια τη δομή της».
  • 17 Ιουνίου, Ν. Βούτσης, Alpha Radio: «Η κυβέρνηση ετοιμάζεται εδώ και καιρό για το μεγάλο όχι».
  • 21 Ιουνίου 2015. Συγκέντρωση στο Σύνταγμα. Λαφαζάνης σε δήλωσή του από την πλατεία. Κάλεσε την κυβέρνηση να μην υποκύψει. Κεντρικό σύνθημα «Εμπρός, λαέ, έξω από την ΕΕ» / «Οχι στο ευρώ» / «Ρήξη με τους δανειστές» / «Οχι στην υποταγή, καμιά συμφωνία με τους δανειστές».

Τελικά πότε λέει την αλήθεια ο Αλέξης Τσίπρας;