Σε αυτή τη δήλωση προχώρησε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίνα Κασιμάτη, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Action 24, στους δημοσιογράφους Γιώργο Κακούση και Άννα Λιβαθυνού. Κληθείσα να τοποθετηθεί στα ευρήματα της δημοσκόπησης της MRB, κατά την οποία έχει ο ΣΥΡΙΖΑ πρόθεση ψήφου 8,8%, ενώ με την παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα, οι μισοί ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούν, με τους άλλους μισούς να διαφωνούν, η κυρία Κασιμάτη είπε ότι «με την παρέμβαση Τσίπρα συμφώνησαν οι ψηφοφόροι του 2023 -οι περισσότεροι-, οι οποίοι πάρα πολλοί απ' αυτούς έχουν φύγει και είναι πια σε άλλο κόμμα. Είναι στην "διάσπαση" που λέμε», καταλογίζοντας έτσι μια σύμπλευση του Αλέξη Τσίπρα με... τους υπονομευτές του! Εν συνεχεία, είπε ότι ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ δεν συμφωνούσε με αυτή την παρέμβαση, επικαλούμενη το αποτέλεσμα του συνεδρίου, καθώς και τις δικές της συνομιλίες με ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου, εάν ο Αλέξης Τσίπρας δεν ήταν αρκετά έμπειρος, ούτως ώστε να πιάσει τον σφυγμό του κόσμου του ΣΥΡΙΖΑ, η κυρία Κασιμάτη είπε ότι η παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα, θα κριθεί, ενώ δήλωσε ότι ο Στέφανος Κασσελάκης θα παραμείνει στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη και στην περίπτωση που το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών, δεν είναι καλό. Σε ερώτηση της δημοσιογράφου, εάν δεν προσεγγίσει το 17,8% στις Ευρωεκλογές -στόχο τον οποίο έθεσε ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-, ποιός θα φέρει την ευθύνη, η κυρία Κασιμάτη είπε ότι «η ευθύνη υπάρχει στο κόμμα, για το γεγονός ότι από το 32%, πήγαμε στο 17%. Αυτό είναι το βασικό πρόβλημα, εκεί πρέπει να αναζητηθούν οι αιτίες, αυτής της πτωτικής πορείας». Όσο κι αν βγάζει εκτός του «κάδρου» τον Αλέξη Τσίπρα επειδή «ανέλαβε την ευθύνη του αξιοπρεπέστατα» παραιτούμενος, οι ευθύνες τις οποίες καταλογίζει στην ηγετική του ομάδα, μοιραία αγγίζουν και τον Αλέξη Τσίπρα.

Είναι εμφανές ότι η «ομάδα Κασσελάκη», στην οποία ανήκει και η Νίνα Κασιμάτη, έχει ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες «αποτσιπροποίησης» του ΣΥΡΙΖΑ, διότι αντιλαμβάνονται πώς αυτό που έγινε την περασμένη εβδομάδα, η ευθεία αμφισβήτηση του Στέφανου Κασσελάκη από τον Αλέξη Τσίπρα και τους «παλαιοπροεδρικούς», θα επανέλθει ακόμη σφοδρότερο μετά τις Ευρωεκλογές. Η «μπαρουταποθήκη» που λέγεται ΣΥΡΙΖΑ, χρειάζεται μόλις μια μικρή σπίθα για να ανατιναχθεί εκ νέου και είναι μάλλον αμφίβολο, εάν οι «νεοπροεδρικοί» θα καταφέρουν να «ξεδοντιάσουν» το σύστημα του Αλέξη Τσίπρα πριν από τις Ευρωεκλογές, δίχως να ανατινάξουν το κόμμα. Αν κρίνει κανείς από τις τοποθετήσεις τους, μόνο τακτ δεν τις διακρίνει. Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον.

Η δήλωση της Νίνας Κασιμάτη

Γιώργος Κακούσης: «Είδε το φως η πρώτη δημοσκόπηση, μετά το συνέδριο. Και δεν είναι πολύ καλά τα μαντάτα. Δεν μπορεί να πει κανείς ότι δημιουργούν μια εικόνα αισιοδοξίας. Πρόθεση ψήφου 8,8% για τον ΣΥΡΙΖΑ και με τους μισούς να συμφωνούν με την παρέμβαση Τσίπρα, με τους άλλους μισούς να διαφωνούν. Δηλαδή και χαμηλά ποσοστά και διχασμένο κόμμα».

Νίνα Κασιμάτη: «Με την παρέμβαση Τσίπρα συμφώνησαν οι ψηφοφόροι του 2023 -οι περισσότεροι- οι οποίοι πάρα πολλοί απ' αυτούς έχουν φύγει και είναι πια σε άλλο κόμμα. Είναι στην "διάσπαση" που λέμε. Νομίζω ότι είναι σαφέστατο το μήνυμα του κόσμου του ΣΥΡΙΖΑ, ότι ο Στέφανος Κασσελάκης -και από το συνέδριο αυτό, ήταν κυρίαρχη διάθεση του συνεδρίου, αλλά κι εγώ γνωρίζοντας και μιλώντας με τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ- είναι κυρίαρχη διάθεση ότι ο πρόεδρος δεν έπρεπε να αμφισβητηθεί, γιατί είναι πάρα πολύ πρόσφατες οι εσωκομματικές εκλογές. Δεν έχει δοθεί ο χρόνος και βέβαια, δεν έχουν βοηθήσει και όλες οι εσωκομματικές έριδες, που υπήρξαν στο ενδιάμεσο».

Γιώργος Κακούσης: «Ο Αλέξης Τσίπρας, δεν ήταν αρκετά έμπειρος, ώστε αυτό το σφυγμό που μας περιγράφετε εσείς, να τον έχει πιάσει, πριν βγάλει την περίφημη δήλωση;»

Νίνα Κασιμάτη: «Πιστεύω ότι είναι μια συζήτηση της προηγούμενης εβδομάδας αυτή, έχουμε προχωρήσει. Το 4ο συνέδριο ανήκει πια στην ιστορία. Και η παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα θα κριθεί και βέβαια και η συνέχεια».

Άννα Λιβαθυνού: «Έχουμε όμως τις Ευρωκλογές. Οπότε η ερώτηση είναι -»

Νίνα Κασιμάτη: «Ακριβώς. Για αυτό λέω λοιπόν και η συνέχεια, γιατί έχουμε μπροστά μας έναν αγώνα να δώσουμε, πρέπει να τον δώσουμε απερίσπαστοι πλέον από εσωκομματικές έριδες, οι οποίες έχουν ταλανίσει το κόμμα, ειδικώς μετά την εκλογή του νέου προέδρου. Κατά απαράδεκτο για εμένα τρόπο, γιατί ήταν πολύ δημοκρατική η εκλογή και εδραία η εντολή. Άρα, πρέπει να υπάρξει μια ομοθυμία, μια καταλαγή γενικότερα και να δουλέψουμε με ορίζοντα και στόχο μας την ανατροπή της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Αυτό δεν θα συμβεί στις Ευρωεκλογές, αλλά στις εθνικές εκλογές».

Άννα Λιβαθυνού: «Ανεξαρτήτως από το αποτέλεσμα που θα φέρουν οι Ευρωεκλογές για τον ΣΥΡΙΖΑ, θα πάμε με τον Στέφανο Κασσελάκη μέχρι τις εθνικές εκλογές, όπως και να έχει;»

Νίνα Κασιμάτη: «Ναι. Αυτό είναι σαφές».

Άννα Λιβαθυνού: «Όταν θα έρθει ένα ποσοστό, το οποίο δεν θα είναι ικανοποιητικό, δηλαδή αν από το 17% -όπως έθεσε ο πρόεδρός σας-, που ήταν ο στόχος αρχικά, να είναι κοντά στο αποτέλεσμα των εκλογών, αν είστε στο 12%, αυτό δεν σημαίνει - κάποιος δεν έχει την ευθύνη, που θα πρέπει να την αναλάβει;»

Νίνα Κασιμάτη: «Κατά πρώτον, η ευθύνη υπάρχει στο κόμμα, για το γεγονός ότι από το 32%, πήγαμε στο 17%. Αυτό είναι το βασικό πρόβλημα, εκεί πρέπει να αναζητηθούν οι αιτίες, αυτής της πτωτικής πορείας».

Γιώργος Κακούσης: «Στο κόμμα, άρα στον Αλέξη Τσίπρα».

Νίνα Κασιμάτη: «Όχι, στο κόμμα είπα, δεν είπα στον Αλέξη Τσίπρα. Ο Αλέξης Τσίπρας άλλωστε, ανέλαβε τη ευθύνη του αξιοπρεπέστατα, αλλά έπρεπε και άλλοι».