Σε αυτή τη δήλωση προχώρησε ο διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Τσίπρας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Ναυτεμπορική και στη δημοσιογράφο Νικόλ Λειβαδάρη. Κληθείς να σχολιάσει τον πολιτικό προσανατολισμό του ΣΥΡΙΖΑ, εάν δηλαδή θα απευθυνθεί πλέον στην Κεντροαριστερά, ή την Αριστερά, ο Γιώργος Τσίπρας διαφοροποιήθηκε από τη γραμμή του Στέφανου Κασσελάκη -ο οποίος θέλει να αλλάξει την φυσιογνωμία του κόμματος, γέρνοντας περισσότερο προς το κέντρο-, λέγοντας ότι τα στελέχη που έφυγαν για να συγκροτήσουν την Νέα Αριστερά, ήθελαν ο πολιτικός τους λόγος ήθελαν να απευθύνεται μόνο στην Αριστερά και ότι θα ήταν λάθος, να κάνει το ίδιο απ' την ανάποδη, ο Στέφανος Κασσελάκης.

Μεγάλο ενδιαφέρον όμως, έχει η δήλωση του Γιώργου Τσίπρα, αναφορικά με το τι πρέπει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ -με αρχή από την κάλπη των Ευρωεκλογών- όπου δίχως πολλές περιστροφές ο κύριος Τσίπρας είπε ότι εάν δεν καταφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ να εκφράσει τον κεντροαριστερό κόσμο, δεν έχει λόγο ύπαρξης. Στην ανάλυσή του, ούτε το ΠΑΣΟΚ μπορεί να το κάνει αυτό, ενώ το ΚΚΕ δεν θέλει ούτως ή άλλως, να διεκδικήσει την μετάλλαξή του σε ένα δυνητικά κυβερνητικό κόμμα, χαρακτηρίζοντάς το ως «κόμμα στη γωνία». Η ανάγνωσή του για το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ, είναι πράγματι σωστή. Όμως, βλέποντας την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, από τις εθνικές εκλογές του 2019, έως τις εθνικές εκλογές του 2023 και συνεκτιμώντας ταυτόχρονα και την αμείωτη δημοσκοπική κατάρρευση του κόμματος, μάλλον ήδη από τώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει λόγο ύπαρξης. Το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι δημοσκοπήσεις που μετρούν το ΣΥΡΙΖΑ ακόμη και τέταρτο κόμμα, κάτω από το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ. Συνεπώς, εφόσον ο κόσμος κατατάσσει τον ΣΥΡΙΖΑ χαμηλότερα από τα δυο αυτά κόμματα, για τα οποία ορθώς εκτιμά ότι δεν μπορούν να εκφράσουν τον κεντροαριστερό κόσμο, μάλλον τον Ιούνιο θα πρέπει να ξεκινήσουν σιγά-σιγά να μας «κουνούν το μαντίλι».

Και υπό μια έννοια, ο ίδιος ο κύριος Τσίπρας έχει αρχίσει και κάνει αυτό ακριβώς, καθώς στην ερώτηση της δημοσιογράφου, για το κατά πόσο «υπάρχει κοινωνικό αίτημα για μια νέα μορφή έκφρασης ενιαίας, του προοδευτικού χώρου;», ο Γιώργος Τσίπρας είπε ότι αντικειμενικά, αυτή η συζήτηση έχει ανοίξει, ενώ θεωρεί ότι κάτι τέτοιο, δεν θα προκύψει από κάποιου είδους συγκόλληση σε «παλιά υλικά». Ενώ προσθέτει με νόημα, ότι «θα πρέπει να προκύψει από κάτι πραγματικά νέο -σε πρόσωπα και σε ιδέες- αλλά αυτό είναι μια συζήτηση για μετά τις Ευρωεκλογές. Θα κρίνει πολλά πράγματα, το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών». Λαμβάνοντας υπόψη τα ποιοτικά στοιχεία των εγχώριων δημοσκοπήσεων, καθώς και την ευρωπαϊκή τάση για τις Ευρωεκλογές, οτιδήποτε αριστερότερα του Κέντρου στην Ευρώπη, πρόκειται να υποστεί μεγάλη καθίζηση. Τώρα εάν αυτό είναι καταλύτης για να συνειδητοποιήσει η (κέντρο)Αριστερά -ως ιδεολογικό ρεύμα πρωτίστως- ότι η δυσαρέσκεια των Ευρωπαίων ψηφοφόρων δεν αφορά πρόσωπα, αλλά αποκλειστικά πολιτικές, είναι μια άλλη ιστορία. Συγκρίνοντας κανείς όμως την Αριστερά διαχρονικά, δεν έχει ουδεμία τέτοια διάθεση, συνεπώς θα συνεχίσουν τα κόμματα του χώρου να οδεύουν προς το πολιτικό περιθώριο.

Η δήλωση του Γιώργου Τσίπρα

Νικόλ Λειβαδάρη: «Λέτε κι εσείς, ότι είναι σε μια πολύ δύσκολη καμπή ο ΣΥΡΙΖΑ και ότι από τις Ευρωεκλογές, θα κριθούν πολλά. Γιατί να σας ψηφίσει ο κόσμος, μετά από όλη αυτή τη θυελλώδη πορεία; Με ποιο επιχείρημα θα ζητήσετε να σας ψηφίσουν; Πού θα στραφεί ο ΣΥΡΙΖΑ; Στην Αριστερά; Στην Κεντροαριστερά; Τι προσανατολισμό έχει πλέον;»

Γιώργος Τσίπρας: «Το δεύτερο θέμα, είναι λυμένο. Απ' το συνέδριο του 2022, με πολύ κόπο και μετά από αρκετά χρόνια αντιπαραθέσεων για το ζήτημα, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα της Αριστεράς, το οποίο απευθύνεται από την Αριστερά, μέχρι το δημοκρατικό Κέντρο. Στο οποίο βέβαια, διεκδικούμε να ξανακερδίσουμε ένα κομμάτι κόσμου, που δυστυχώς κερδήθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Δεν υφίσταται τέτοιο ζήτημα. Δεν έχει μείνει κομμάτι τέτοιο στο κόμμα, που να θέλει να απευθυνόμαστε μόνο στην Αριστερά - όπως λάθος θα ήταν να απευθυνόμαστε και μόνο στην Κεντροαριστερά».

Νικόλ Λειβαδάρη: «Πάντως, ήταν στο ερωτηματολόγιο που έβαλε ο κύριος Κασσελάκη και έγινε η αφορμή για την τελευταία θύελλα».

Γιώργος Τσίπρας: «Είναι λίγο εγκλωβιστική ερώτηση. Αυτοί που έφυγαν, τι λέγανε; Ότι πρέπει να απευθυνόμαστε μόνο στους Αριστερούς και ο πολιτικός τους λόγος, απευθυνόταν μόνο στους Αριστερούς ανθρώπους. Μην πάμε τώρα από την ανάποδη, δηλαδή να απευθυνόμαστε στους Κεντροαριστερούς μόνο και όχι στην Αριστερά. Δε νομίζω ότι μας πάει μακριά αυτή η φιλοσοφία. Τώρα εγώ θέλω να σας πω κάτι άλλο, για το πού βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ και τι μπορεί να κάνει. Πάντα στην ελληνική πραγματικότητα -αν εξαιρέσει κανείς τις τελευταίες εκλογές Μαΐου και Ιουνίου του 2023- υπάρχει ένα ποσοστό άνω του 50%, που ψήφιζε αριστερά της Νέας Δημοκρατίας. Όσο κι αν αυτό έχει μεταβληθεί -κατά πως φαίνεται από τα εκλογικά αποτελέσματα-, δεν έχει εξατμιστεί αυτός ο κόσμος, είναι το ήμισυ των Ελλήνων ψηφοφόρων. Έχει πάει σπίτι του, δεν ψήφισε, ψήφισε μικρότερα κόμματα - πάντως αυτός ο κόσμος είναι εκεί και προφανώς, δεν τον έχουμε κερδίσει. Χάσαμε από αυτόν τον κόσμο. Το μεγάλο στοίχημα συνολικά για την προοδευτική παράταξη και ειδικά για τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι να μπορεί να ξαναεκφράσει τον κόσμο αυτόν. Δεν νομίζω ότι μπορεί να τον εκφράσει το ΠΑΣΟΚ -το υπαρκτό ΠΑΣΟΚ- και δεν ενδιαφέρεται να τον εκφράσει το ΚΚΕ, που είναι ένα κόμμα "στη γωνία". Άρα, ο ρόλος πέφτει σε εμάς. Αν δεν τα καταφέρουμε, δεν έχουμε λόγο ύπαρξης».

Νικόλ Λειβαδάρη: «Βλέπετε να υπάρχει λόγος, ανάγκη, κοινωνικό αίτημα για μια νέα μορφή έκφρασης ενιαίας, του προοδευτικού χώρου;»

Γιώργος Τσίπρας: «Κοιτάξτε, αυτή η συζήτηση αντικειμενικά έχει ανοίξει. Έχω ξαναπεί πολλές φορές, δεν θα προκύψει από καμία είδους συγκόλληση σε παλιά υλικά. Άρα, αν προκύψει, θα πρέπει να προκύψει από κάτι μέσα πραγματικά νέο -και σε πρόσωπα και σε ιδέες και σε σχηματισμούς- αλλά αυτό είναι μια συζήτηση για μετά τις Ευρωεκλογές. Θα κρίνει πολλά πράγματα, το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών».