Σε αυτή τη δήλωση προχώρησε το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Σπίρτζης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Attica TV, στους δημοσιογράφους Βούλα Κεχαγιά και Γιώργο Χουδαλάκη. Κληθείς να κάνει μια αποτίμηση στα όσα έγιναν στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, ο κύριος Σπίρτζης είπε ότι χάθηκε μια ευκαιρία να γίνει μια αυτοκριτική, προκειμένου να βρεθεί το τι έφταιξε τα προηγούμενα χρόνια και καταβαραθρώθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά το κείμενο θέσεων, δεν ήταν σχεδόν καθόλου αλλαγμένο, από εκείνο που είχε κατατεθεί στο συνέδριο του 2022, με τα γνωστά σε όλους αποτελέσματα.

Δηλαδή, άλλαξε ο Μανωλιός και ούτε καν τα ρούχα του, δεν έβαλε αλλιώς. Στη συνέχεια, εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του Στέφανου Κασσελάκη, λέγοντας ότι η εμμονή του να πάρει «λευκή επιταγή», ήταν και ο λόγος για τον οποίο άλλαξε ατζέντα το συνέδριο. Ένας αντικειμενικός παρατηρητής θα έλεγε βέβαια, ότι η επιστολή του Αλέξη Τσίπρα -με την οποία προσπάθησε να τον καθαιρέσει, δυο ώρες προτού ξεκινήσει το συνέδριο-, ήταν εκείνη που άλλαξε την ατζέντα.

Το άδειασμα του ΣΥΡΙΖΑ στον Αλέξη Τσίπρα

Ενδιαφέρον όμως έχει, η εκτίμηση του Χρήστου Σπίρτζη, ότι ο Αλέξης Τσίπρας με την συγκεκριμένη επιστολή, καθώς και με την μη-συμμετοχή του στο συνέδριο, έχει πλέον αποστασιοποιηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ. Βέβαια, δεν θα μπορούσε να κάνει κι αλλιώς, μετά από το καθολικό «άδειασμα» που υπέστη η παρέμβασή του, από το συνέδριο του κόμματος. Δεν είναι δα και λίγο, να είσαι πρώην πρωθυπουργός, σε ένα κόμμα που από το 3% το έφερες στην κυβέρνηση και μετά την παραίτησή σου από την ηγεσία, το κόμμα σου να μην σε ακούει καν.

Το φυσάει ο Αλέξης Τσίπρας και δεν θα κρυώνει για πολύ καιρό ακόμη, καθώς θεωρούσε βέβαιο ότι μόλις ακουστεί η «φωνή θεού» του Αλέξη Τσίπρα, όλοι θα πειθαρχούσαν δίχως δεύτερη κουβέντα, πολλώ δε μάλλον, από τη στιγμή που έχουν φύγει οι «υπονομευτές» από το κόμμα. Αντί αυτού, ο Αλέξης Τσίπρας εισέπραξε κριτική και απόρριψη της πρότασής του, ακόμη και από τον ίδιο του τον ξάδερφο, τον Γιώργο Τσίπρα, για τον οποίο -και όλους εκείνους που έκαναν κριτική, όπως πχ ο Παύλος Πολάκης- ο κ. Σπίρτζης είπε ότι είναι απαράδεκτοι. Κατά τα λοιπά, αυτό το κόμμα, υποτίθεται ότι πλέον κατεβαίνει ενωμένο για τις Ευρωεκλογές!

Η δήλωση του Χρήστου Σπίρτζη

Βούλα Κεχαγιά: «Στο συνέδριο χάθηκε μια ευκαιρία να συζητήσετε πολιτικά και προγραμματικά; Να βάλετε μια ατζέντα;

Χρήστος Σπίρτζης: «Νομίζω ότι χάθηκε η ευκαιρία -επιτέλους- να κάνουμε αυτό για τον λόγο που προκηρύχθηκε το συνέδριο. Το συνέδριο προκηρύχθηκε για να συζητήσουμε, να κάνουμε την αυτοκριτική, του τι έφταιξε τα προηγούμενα χρόνια και να δώσουμε μια νέα πνοή στις θέσεις μας και να τις συμπληρώσουμε. Όταν έχεις ένα κείμενο θέσεων που λίγο-πολύ, είναι το ίδιο με τις θέσεις που κατέβηκες, στις εκλογές που έχασες, κάτι δεν πάει καλά. Υπήρχαν κάποιοι σύντροφοι που ανταποκρίθηκαν σε αυτό. Συνέδραμαν, αλλά δυστυχώς, άλλα προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ έστρεψαν το επίκεντρο των συζητήσεων του συνεδρίου, αλλού».

Γιώργος Χουδαλάκης: «Για να μην τα λέμε αόριστα, τι είναι αυτό που άλλαξε την ατζέντα του συνεδρίου;»

Χρήστος Σπίρτζης: «Αυτό που άλλαξε την ατζέντα του συνεδρίου, ήταν η εμμονή του Στέφανου Κασσελάκη, να πάρει λευκή επιταγή».

Γιώργος Χουδαλάκης: «Αυτό είναι η εμμονή του Στέφανου Κασσελάκη; Η παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα; Ποιος, πρώτος τον λίθο..;»

Χρήστος Σπίρτζης: «Η παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα, ήταν μια παρέμβαση του φυσικού ηγέτη του χώρου. Δεν ήρθε ουρανοκατέβατη η παρέμβαση. Είχαν προηγηθεί πάρα πολλά, για την παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα».

Βούλα Κεχαγιά: «Δηλαδή, τι προηγήθηκε;»

Χρήστος Σπίρτζης: «Προηγήθηκαν πολιτικές γραμματείες με μεγάλη ένταση, η σύγκληση της πολιτικής γραμματείας από τα 17 -από τα 21- μέλη της. Και επιστολές οι οποίες νομίζω πλήγωσαν τις σχέσεις που υπήρχαν και τη λειτουργία της πολιτικής γραμματείας. Αλλά σε κάθε περίπτωση, ο Αλέξης Τσίπρας, έστειλε μια επιστολή με ανάρτησή του, με πολλούς αποδέκτες, όχι τον Στέφανο Κασσελάκη μόνο. Σχεδόν σε όλο τον ΣΥΡΙΖΑ».

Γιώργος Χουδαλάκης: «Η κριτική που ακούσαμε από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, στο βήμα του συνεδρίου -και όχι μόνο, το ακούσαμε μετά και στα κανάλια-, είναι ότι ο κύριος Τσίπρας, έπρεπε να έρθει στο συνέδριο. Και όχι να παρέμβει πολύ ηχηρά μεν, χωρίς να εμφανιστεί δε».

Χρήστος Σπίρτζης: «Δεν θα σχολιάσω αυτούς που το είπανε -που για πολλές περιπτώσεις το θεωρώ απαράδεκτο- νομίζω ότι θα έπρεπε να προβληματιστούν, που δεν ήρθε ο Αλέξης Τσίπρας στο συνέδριο, αντί να κάνουν κριτική. Θα έπρεπε να προβληματιστούν, αν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πλέον εκείνα τα χαρακτηριστικά της παράδοσης του κόμματός μας. Όχι με μια λογική αγκύλωσης στο παρελθόν. Νομίζω ότι αυτά που έγιναν στο συνέδριο, δεν μας τιμούν σαν κόμμα, από πολλές συμπεριφορές. Άρα, νομίζω ότι σωστά δεν ήρθε ο Αλέξης στο Συνέδριο. Και ελπίζω να μην είναι η ανάρτησή του, προφητική για το μέλλον».

Γιώργος Χουδαλάκης: «Εκτιμάτε ότι θα αποστασιοποιηθεί ο Αλέξης Τσίπρας;»

Χρήστος Σπίρτζης: «Δεν θα κάνω κάποια εκτίμηση για λογαριασμό του Αλέξη».

Βούλα Κεχαγιά: «Αλίμονο. Απλώς, λέμε μήπως το καταλάβατε από τη δημόσια επιστολή του, προς το συνέδριο».

Χρήστος Σπίρτζης: «Νομίζω ότι με την επιστολή του προς το συνέδριο και τη μη-συμμετοχή του, σε ένα ποσοστό το έκανε ήδη. Έτσι δεν είναι;»

Γιώργος Χουδαλάκης: «Μια αποστασιοποίηση του Αλέξη Τσίπρα - γιατί ένας απ' αυτούς που έκαναν κριτική, ήταν ο Γιώργος Τσίπρας».

Χρήστος Σπίρτζης: «Τρομερό».

Γιώργος Χουδαλάκης: «Εντυπωσιακό, πολιτικά».

Χρήστος Σπίρτζης: «Μη μου πείτε για στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που έκαναν κριτική στον Αλέξη Τσίπρα, για να το σχολιάσω. Θα το πω με μια λέξη: απαράδεκτοι».