Οι σύνεδροι, ή καλύτερα οι… κλακαδόροι που μαζεύτηκαν στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, φώναζαν «κάτω τα χέρια από τον Στέφανο». Και αυτό για τον Στέφανο Κασσελάκη σημαίνει ότι πήρε λευκή επιταγή για να τ’ αλλάξει όλα και να πάει και στις επόμενες εθνικές εκλογές ως πρόεδρος. Έτσι είναι αν έτσι νομίζει…

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ, ο Στέφανος Κασσελάκης επιχείρησε να δείξει αυτοπεποίθηση και κυρίως να πείσει ότι είναι ένας «αναβαπτισμένος» -εκτός από αδιαμεσολάβητος - πρόεδρος, ο οποίος θα οδήγησε τον ΣΥΡΙΖΑ σε νίκες, αρχής γενομένης από τις ευρωεκλογές. Η ψυχούλα του το ξέρει. Η΄ μάλλον η «ραγισμένη» του καρδιά. Αυτή που του ράγισαν οι σύντροφοι που τον αμφισβήτησαν και δυστυχώς για τον ίδιο συνεχίζουν να τον αμφισβητούν.

Ο Στέφανος Κασσελάκης θέλει πιστεύει πως όλα πέρασαν και πλέον μπορεί να συνεχίσει κανονικά τη θητεία του ως προέδρος και όχι ως τριμηνιτης συμβασιούχος με ημερομηνία λήξης το βράδυ της 9ης Ιουνίου τρέχοντος έτους. Το βράδυ των επικείμενο ευρωεκλογών. Συνήθως οι αρχηγοί κάνουν ενέσεις αισιοδοξίας στα στελέχη τα μέλη και φυσικά τους οπαδούς. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να δείξει αισιόδοξος αναφορικά με τον ίδιο του τον εαυτό. Δύσκολα όμως γίνεται πιστευτός.

Είναι πλέον και με τη βούλα ένας πρόεδρος υπό προθεσμία. Ακόμη και να μετά τις ευρωεκλογές αμφισβητηθεί και κατέβει εκ νέου υποψήφιος το μέλλον του είναι άδηλο. Και πλέον το γνωρίζει. Γνωρίζει ότι στο κόμμα που βρέθηκε και πήρε από τους άλλους η κατάσταση δεν είναι απλή. Δεν είναι ένα κόμμα με βάσεις. Δεν έχει σταθερούς πυλώνες και κυρίως δεν έχει σταθερές αξίες. Φάνηκε από τον τρόπο που οι… σύνεδροι φέρθηκαν έναντι της Όλγας Γεροβασίλη αλλά και απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος και με το… θηρίο που εξέθρεψε.

Μια ακόμη ήττα δυσκολα θα γίνει αποδεκτή. Και δεν μιλάμε εδώ για την πρώτη θέση. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τη διεκδικεί καν. Μιλάμε για τη δεύτερη ακόμη και για την Τρίτη θέση που ενδέχεται να χαθεί για το κόμμα που σήμερα είναι αξιωματική αντιπολιτευση. Ρόλο που θα κρατήσει μετά της ευρωεκλογές μόνον αν δεν υπάρξει μια ακόμη διάσπαση. Πέντε βουλευτές ν’ αποφασίσουν πως δεν θέλουν να παραμείνουν σε ένα κόμμα με τον Στέφανο Κασσελάκη η σκυτάλη θα περάσει στο ΠΑΣΟΚ, που άκοπα θα βρεθεί να παριστάνει την αξιωματική αντιπολίτευση με ποσοστά όμως που μόνο αυτό δεν θα προσδιορίζουν.

Ο Στέφανος Κασσελάκης διαπίστωσε –και αν όχι προς το παρόν, σύντομα θα το κάνει- ότι εξαρτάται από άλλους. Από τον Νίκο Παππά, τον Σωκράτη Φάμελλο και κάποιους ακόμη. Αυτή έβαλαν πλάτη και αυτή πλέον είναι οι… συμπαίκτες σε ρόλο διαμορφωτών των εξελίξεων. Οι αλλαγές που θέλει να κάνει και οι οποίες προαναγγέλλονται θα πρέπει να έχουν και μια επιπλέον σύμφωνη γνώμη. Μπορεί και παραπάνω από μια.

Και κάτι ακόμη. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν ξεχνά. Δύσκολα θα το αφήσει να περάσει έτσι το στραπάτσο που υπέστη στο συνέδριο. Μπορεί να μείνει ήσυχος για λίγο αλλά είναι βέβαιο πως θα επιχειρήσει να πάρει ρεβάνς. Το αν θα το καταφέρει είναι ένα ερώτημα που μέλλει ν΄απαντηθεί. Ίσως σύντομα τον ακούσουμε να τοποθετηθεί από το βήμα ενός συνεδρίου όπως αυτό που διοργανώνει η Καθημερινή. Τι θα πεί είναι άγνωστο, αλλά ένα ενδιαφέρον θα το έχει.

Οπότε το «κάτω τα χέρια από τον Στέφανο» είναι ένα σύνθημα που επιχειρεί να εκμεταλλευθεί ο ίδιος μόνο που έχει ημερομηνία λήξης. Προς το παρόν δείχνει στα τον τερματοφύλακα πριν από τα… πέναλτι.