Ο κύβος ερρίφθη. Ο ΣΥΡΙΖΑ που ξέραμε δεν θα έχει καμία σχέση με το κόμμα που θα βλέπουμε όλοι σε λόγο καιρό. Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν δείχνει απλώς ότι έχει αποφασίσει να προχωρήσει χωρίς τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά έχει αποφασίσει να επενδύσει στην πολιτική αποδοκιμασίας του τέως προέδρου, θεωρώντας ότι έτσι θα κερδίσει πόντους το επόμενο διάστημα. 

Την ίδια στιγμή, ο Αλέξης Τσίπρας έχει βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση και οι επιθέσεις εναντίον του θα συνεχιστούν. Οσο και αν κάποιοι προσπαθούν να τον προστατεύσουν, δύσκολα πλέον θα επιβιώσει πολιτικά. Στην κοινωνία, η σύγκρουση ευνοεί τον Κασσελάκη γι’ αυτό και θέλει την οριστική ρήξη. 

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι έστρεψε ευθέως τα βέλη του στον Αλέξη Τσίπρα, κάνοντας ξεκάθαρο το μήνυμα με τη φράση ότι παρέλαβε ένα κόμμα με 17% που δεν ήταν κυβερνητικό και ότι ο κύκλος της περιόδου 2015-2019 έχει κλείσει. Δεν πέρασε απαρατήρητο, δε, ότι η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Δώρα Αυγέρη, όταν ρωτήθηκε για την παρέμβαση Τσίπρα, ξεκαθάρισε ότι υπάρχει μεγάλη πικρία και απογοήτευση με έναν άνθρωπο που ήταν ο παράγοντας της ενότητας. 

Είναι γεγονός λοιπόν ότι τα σχέδια Κασσελάκη, Τσίπρα, αλλά και των ενδιάμεσων Νίκου Παππά, Σωκράτη Φάμελλου και Γιώργου Τσίπρα, που θεωρούν ότι έχουν αναλάβει τον έλεγχο μετά την υπερψήφιση της πρότασής τους για αναβολή των εκλογών για νέο πρόεδρο, απλώς επιβεβαιώνουν τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία δήλωσε ότι στον ΣΥΡΙΖΑ και στον Ολυμπο και μόνοι τους να είναι, θα φτιάξουν φράξια με τον ίσκιο τους… 

Από την πλευρά της ηγεσίας, ο Στέφανος Κασσελάκης συμπεριφέρεται ως ο μεγάλος νικητής του συνεδρίου και θα απομονώσει ό,τι τον ενοχλεί μέσα στους επόμενους μήνες ως τις ευρωεκλογές. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προαναγγέλλει αλλαγές σε όνομα, φυσιογνωμία, πρόσωπα και πολιτικές, δείχνει έτοιμος και αποφασισμένος να χτυπηθεί άγρια με όσους θα του ζητήσουν ευθύνες για το ποσοστό που θα συγκεντρώσει στην κάλπη. 

Με πιο απλά λόγια, ο ΣΥΡΙΖΑ που ξέραμε δεν θα έχει καμία σχέση με το κόμμα που θα φτιάξει ο Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος δείχνει αποφασισμένος να προχωρήσει, όποιο και αν είναι το εσωκομματικό κόστος. Το ζητούμενο για την κοινωνία και τους πολίτες όμως δεν είναι οι εσωκομματικές ισορροπίες του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αν το κόμμα μπορεί να επιτελέσει σωστά το πολιτικό λειτούργημά του και να ασκήσει σοβαρή και υπεύθυνη αντιπολίτευση. 

Σε αυτό ακριβώς το σημείο θα κριθούν στο μέλλον ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Κασσελάκης. Θα αντιπολιτευθούν την κυβέρνηση με σοβαρότητα και αξιοπιστία ή θα βαδίσουν στα χνάρια του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος ήταν ο μετρ της δημαγωγίας και του λαϊκισμού; Θα επιλέξουν την εποικοδομητική αντιπολίτευση ή θα προτιμήσουν να λένε «όχι» σε όλα, λειτουργώντας μηδενιστικά όπως επί Τσίπρα; 

Αυτό είναι το κρίσιμο ζητούμενο για το πολιτικό σύστημα τα επόμενα χρόνια. Κατά πόσον η αξιωματική αντιπολίτευση, μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές, θα μπορέσει να λειτουργήσει χωρίς τοξικότητα, προκειμένου να περάσουν οι σημαντικές μεταρρυθμίσεις, ώστε να αλλάξει η φυσιογνωμία της Ελλάδας και να δημιουργηθούν θετικές προοπτικές για τις νέες γενιές, ώστε να ζήσουν σε μια καλύτερα και πιο σοβαρή χώρα. 

Ο Κασσελάκης θα πάρει τις αποφάσεις του και θα κριθεί. Ο κόσμος δεν ενδιαφέρεται εάν θα κρατήσει ή θα διώξει τον Τσίπρα. Ο κόσμος, η κοινωνία και οι πολίτες ενδιαφέρονται τι αντιπολίτευση θα ασκήσει από εδώ και πέρα. Καλημέρα σε όλες τις αναγνώστριες και τους αναγνώστες…