Περίπου 90 ημέρες απομένουν μέχρι τις κάλπες των ευρωεκλογών της Κυριακής 9ης Ιουνίου. Μέσα σε αυτό το διάστημα θα πρέπει όλοι οι πολίτες να σκεφτούν και να αντιληφθούν γιατί η αναμέτρηση είναι κρίσιμη, τόσο που εάν δεν μπορούν να προσέλθουν στα εκλογικά κέντρα, να κάνουν αίτηση προκειμένου να ψηφίσουν με επιστολική ψήφο.

Από σήμερα λοιπόν απομένουν τρεις μήνες από την ημέρα που θα προσέλθουμε για να επιλέξουμε τους ευρωβουλευτές που θα μας εκπροσωπήσουν στις Βρυξέλλες. Οι ευρωεκλογές όμως δεν αφορούν μόνο αυτό. Αφορούν και το πολιτικό σύστημα, η σύνθεση του οποίου θα καθοριστεί σε μεγάλο βαθμό τα ποσοστά των κομμάτων, παράγοντας σημαντικά αποτελέσματα, όχι μόνο σε επίπεδο εντυπώσεων αλλά και επί της ουσίας.

Ας γυρίσουμε μερικά χρόνια πριν. Οι ευρωεκλογές του 2019 αποτέλεσαν την αρχή του τέλους για τον ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα εξουσίας αλλά και προσωπικά για τον Αλέξη Τσίπρα. Αν θυμάστε, μέχρι το απόγευμα εκείνης της Κυριακής στην Κουμουνδούρου υπήρχε η αίσθηση ότι η ήττα θα ήταν διαχειρίσιμη και μέχρι τις εθνικές εκλογές η διαφορά θα μπορούσε να καλυφθεί. Ομως, μετά την ανακοίνωση των πρώτων επίσημων αποτελεσμάτων, ο Αλέξης Τσίπρας, υπό το βάρος της συντριβής, ανακοίνωσε την προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Βέβαια, η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πρόλαβε να αποτελειώσει το έργο που είχε αναλάβει, αφού λίγο πριν διαλυθεί η Βουλή, φρόντισε να ψηφίσει τον νέο Ποινικό Κώδικα, με τον οποίο, μεταξύ άλλων, μετέτρεψε από κακούργημα σε πλημμέλημα το αδίκημα της δωροδοκίας. Αυτή ήταν και η τελική πράξη εκείνης της καταστροφικής κυβέρνησης, της πρώτης - και ελπίζουμε τελευταίας - φοράς Αριστεράς!

ΤΑ ΑΝΑΦΕΡΩ όλα αυτά για να τεκμηριώσω την άποψή μου ότι από το αποτέλεσμα της κάλπης της 9ης Ιουνίου θα εξαρτηθεί η συνολική πορεία της χώρας - τουλάχιστον μέχρι το τέλος της συνταγματικής τετραετίας και μέχρι να προκηρυχθούν οι επόμενες εθνικές εκλογές -, κατά συνέπεια εξαρτάται η βιωσιμότητα της κυβέρνησης, αλλά και η πορεία των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Στις ευρωεκλογές πρέπει να ενισχυθεί η οικονομική σταθερότητα, η οποία είναι το ισχυρό χαρτί της χώρας και της κυβέρνησης, αφού παρά τα προβλήματα ακρίβειας, η ανάπτυξη συνεχίζεται με ισχυρούς ρυθμούς, κάνοντας φανερό ότι η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα και αποτελεί χώρα-πρότυπο, την οποία επικαλούνται μεγάλα διεθνή ΜΜΕ ως ορόσημο για τη μείωση της ανεργίας και την προσέλκυση επενδύσεων.

Κατά συνέπεια, οι ευρωεκλογές θα αποτελέσουν το βασικό κριτήριο για την πορεία που θα ακολουθήσει η χώρα από εδώ και πέρα. Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός θέλουν ισχυρή λαϊκή εντολή για να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις και τις αλλαγές σε οικονομία και κοινωνία. Από την πλευρά τους οι πολίτες θα πρέπει να αποφασίσουν εάν θα επιλέξουν την τιμωρητική ψήφο που θα φέρει αστάθεια ή εάν θα ψηφίσουν υπέρ των μεταρρυθμίσεων και των επενδύσεων που θα ενισχύσουν τους ρυθμούς ανάπτυξης.

ΕΞΑΛΛΟΥ, ακόμα και οι μετριοπαθείς πολιτικοί αντίπαλοι του Κυριάκου Μητσοτάκη του αναγνωρίζουν έχει καταφέρει να εγγυηθεί τη θετική πορεία της οικονομίας, με την ανεργία να μην αποτελεί πλέον το σημαντικότερο πρόβλημα των νοικοκυριών, όπως συνέβαινε στα χρόνια του Μνημονίου.

Ολα αυτά, σε συνδυασμό με τη συνεχή αύξηση στους μισθούς, την περαιτέρω ενίσχυση των τουριστικών εσόδων και τις νέες επενδύσεις που οδηγούν σε νέες θέσεις εργασίας, αποτελούν τα πλεονεκτήματα της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού.

Στις ευρωεκλογές οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να αποφασίσουν ποιο μήνυμα θέλουν να στείλουν. Γιατί μπορεί να μην εκλέγουμε πρωθυπουργό, ωστόσο περιθώρια για νέες περιπέτειες δεν υπάρχουν. Και αυτός ας το θυμόμαστε όλοι…