Περίπου 85 ημέρες πριν το άνοιγμα της κάλπης για τις ευρωεκλογές, οι οποίες θα προδιαγράψουν το μέλλον της Ευρώπης για την επόμενη κρίσιμη πενταετία, η ελληνική οικονομία θα πρέπει να περάσει με επιτυχία πολλαπλές εξετάσεις.

Ο πρώτος στόχος αφορά το κλείσιμο όλων των εκκρεμών υποχρεώσεων του 2023, με τα αποτελέσματα να αρχίσουν να ανακοινώνονται σύντομα. Στη συνέχεια οι διεθνείς οργανισμοί, οι οποίοι παρακολουθούν την πορεία της ελληνικής οικονομίας, θα εκδώσουν τα συμπεράσματά τους για την προοπτική της τα επόμενα χρόνια. Η τρίτη και τελευταία εξέταση θα γίνει από τους οίκους αξιολόγησης και θα αφορά την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Στην τελική ευθεία για τις ευρωεκλογές, αν και στο τραπέζι της πολιτικής αντιπαράθεσης βρίσκονται πολλά ζητήματα, ελάσσονα και μείζονα, πραγματικός αντίπαλος της κυβέρνησης είναι η ακρίβεια. Το έχω γράψει πολλές φορές από την εφημερίδα μας: Και σε αυτές τις εκλογές οι πολίτες θα ψηφίσουν με βάση την τσέπη τους.

Η ΑΛΗΘΕΙΑ είναι ότι αυτή την περίοδο, και παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης, υπάρχει μεγάλη πίεση τόσο στα ευάλωτα νοικοκυριά όσο και στη μεσαία τάξη. Οι ανατιμήσεις έχουν σπάσει κάθε ρεκόρ. Μόνο την τελευταία διετία, το καλάθι του σούπερ μάρκετ έχει ανέβει σχεδόν 30%. Το υπουργείο Ανάπτυξης το προσπαθεί, αλλά τα μέτρα, τουλάχιστον έως τώρα, δεν έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα. Ισως το τελευταίο πακέτο να φέρει μια σχετική σταθεροποίηση ή μικρή μείωση στις τιμές, αλλά βέβαια οι αξίες δεν πρόκειται να επιστρέψουν στα επίπεδα του 2022.

Δύσκολα λοιπόν θα αντιμετωπιστεί άμεσα η ακρίβεια. Ωστόσο υπάρχει λύση. Και ποια είναι αυτή; Σίγουρα όχι η εποχική ενίσχυση των επιδομάτων. Μόνη λύση είναι η μεγαλύτερη και οριζόντια αύξηση των εισοδημάτων, των μισθών και των συντάξεων. Ηδη στον ιδιωτικό τομέα, λόγω της μείωσης της ανεργίας, αρχίζει να δημιουργείται μια τάση ανόδου στις αποδοχές, ενώ οι επαγγελματίες βλέπουν τον τζίρο τους σταδιακά να αυξάνεται.

Σίγουρα δεν υπάρχει η δημοσιονομική δυνατότητα προκειμένου ο πρωθυπουργός να αρχίσει να μοιράζει λεφτά. Πρέπει όμως να δοθούν ανάσες στους πολίτες, στις επιχειρήσεις και την αγορά.

ΘΑ ΤΟ ΕΠΑΝΑΛΑΒΩ: Δεν μπορούμε να γίνουμε Ελβετία από τη μια μέρα στην άλλη, όμως πρέπει ο κόσμος να αντιληφθεί ποιος είναι ο πολιτικός αρχηγός που μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα τα ζητήματα της οικονομίας και ποιος μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για καλύτερες προοπτικές. Και επειδή πλησιάζουν οι ευρωεκλογές, πλην του Κυριάκου Μητσοτάκη, υπάρχει άλλος που μπορεί; Υπάρχει εναλλακτική πρόταση απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ η οποία δημιούργησε συνθήκες ανάπτυξης και μπορεί να κεφαλαιοποιήσει όσα πέτυχε η Ελλάδα τα τελευταία 5 χρόνια;

Σε αυτά τα ερωτήματα πρέπει να απαντήσει ο κάθε ψηφοφόρος ξεχωριστά και τότε θα δοθούν όλες οι απαντήσεις σχετικά με τις ευρωεκλογές. Καλή Σαρακοστή σε όλες και σε όλους. Να περάσετε όμορφα…