Σε λιγότερο από τρεις μήνες, θα ανοίξουν οι κάλπες για τις ευρωεκλογές, με αποτέλεσμα όλα τα κόμματα να ανεβάζουν στροφές και το πολιτικό θερμόμετρο να χτυπάει κόκκινο. Το κυβερνών κόμμα επιδιώκει να ανακόψει τις διαρροές προς τα δεξιά του και να διατηρήσει την πολιτική κυριαρχία την οποία απολαμβάνει, με το προσυνέδριο της Θεσσαλονίκης, που ξεκίνησε χθες με κεντρικό ομιλητή τον Κυριάκο Μητσοτάκη, να αποτελεί την πρώτη πράξη της πορείας προς την 9η Ιουνίου.

Ο πρωθυπουργός και οι επιτελείς του δεν επέλεξαν τυχαία τη Θεσσαλονίκη, καθώς η Βόρεια Ελλάδα τίθεται στο επίκεντρο του προεκλογικού ενδιαφέροντος και αυτό διότι εκεί υπάρχουν αρκετές εκροές προς τα δεξιά, τόσο προς το κόμμα Βελόπουλου όσο και προς τη Νίκη αλλά και τους Σπαρτιάτες. Οι τηλεφωνικές μετρήσεις που έχει το Μαξίμου δείχνουν ότι υπάρχει το περιθώριο να περιοριστούν οι απώλειες και οι δυσαρεστημένοι ψηφοφόροι να επιστρέψουν στη ΝΔ.

ΕΞΑΛΛΟΥ, για το κυβερνών κόμμα ο προεκλογικός αγώνας έχει ξεκινήσει επίσημα αφού πριν από λίγα 24ωρα ανακοινώθηκαν τα μέλη της επιτροπής εκλογικού αγώνα της ΝΔ, με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Γιάννη Μπρατάκο, να τίθεται επικεφαλής.

Παράλληλα, κλείνοντας σταδιακά τα ανοιχτά μέτωπα όπως είναι το αγροτικό, ο πρωθυπουργός, χθες το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου, είχε συνάντηση με φορείς της Θεσσαλίας προκειμένου να συζητήσουν το αναπτυξιακό σχέδιο, το οποίο πριν από λίγες μέρες παρουσιάστηκε στην κυβέρνηση από την αρμόδια ολλανδική εταιρεία.

Στο πλαίσιο αυτό, για τον Κυριάκο Μητσοτάκη το μεγάλο στοίχημα είναι το επόμενο διάστημα να κερδηθεί η μάχη απέναντι στην ακρίβεια. Και αν μια καθαρή νίκη είναι δύσκολη, τουλάχιστον θα πρέπει να επιτευχθεί καλή μείωση των τιμών που θα επαναφέρει τους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους στις τάξεις της γαλάζιας παράταξης.

Το στοίχημα της οικονομίας είναι μεγάλο. Στην κατεύθυνση της ενίσχυσης του εισοδήματος και της βελτίωσης της καθημερινότητας, που αποτελούν προτεραιότητα για την κυβέρνηση, εντός του μήνα θα ανακοινωθεί η αύξηση του κατώτατου μισθού, με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας να διαμηνύει ότι θεωρείται περίπου δεδομένο ότι θα ξεκινάει με το «8», ενώ στόχος είναι έως το τέλος της τετραετίας να έχει διαμορφωθεί στα 1.500 ευρώ.

Ωστόσο, λόγω της χαλαρότητας της ψήφου που υπάρχει στις ευρωεκλογές, το τοπίο είναι ρευστό. Ο Ζαχαρίας Ζούπης, μιλώντας στην εκπομπή μου στον Real FM, χτύπησε καμπανάκι για την αδιαφορία που διαφαίνεται, ειδικά στις νέες ηλικίες, κάτι που σύμφωνα με τον γνωστό δημοσκόπο, μπορεί να επηρεάσει περισσότερο το κυβερνητικό κόμμα. Αυτό ακριβώς έχω επισημάνει και εγώ.

ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ να ζεσταθεί το προεκλογικό κλίμα, Μαξίμου και Πειραιώς προσπαθούν να ανεβάσουν τους τόνους της πολιτικής αντιπαράθεσης. Αν και οι ευρωεκλογές δεν κρίνουν κυβερνήσεις και πρωθυπουργούς, πολλές φορές κρίνουν τη βιωσιμότητα μιας κυβέρνησης, έως εκ τούτου δεν υπάρχουν περιθώρια χαλαρής ψήφου. Η χώρα δεν έχει περιθώρια για δοκιμές και θα είναι καταστροφικό για την οικονομία εάν η ΝΔ δεν κερδίσει με μεγάλη και ξεκάθαρη διαφορά. Το γιατί θα σας το εξηγήσω, με στοιχεία και αποδείξεις, τις επόμενες ημέρες. Καλημέρα σε όλες και σε όλους…