Δυσκολεύουν οι εξελίξεις για τον Φρέντι Μπελέρη μετά την πρόσφατη καταδικαστική απόφαση αλβανικού δικαστηρίου, η οποία εντείνει τις ανησυχίες που διατυπώθηκαν σχετικά με την αντικειμενικότητα της δικαστικής κρίσης.

Παρότι κατά το στάδιο της αποδεικτικής διαδικασίας της δίκης προέκυψαν σημαντικές αντιφάσεις στο υλικό για τα δύο μέλη της ελληνικής εθνικής μειονότητας, η αλβανική Δικαιοσύνη έδειξε ότι δεν καταλαβαίνει τίποτα. Η διαδικασία και η απόφασή της θυμίζουν εποχές Χότζα, καθώς όλοι οι ανεξάρτητοι παρατηρητές ομολογούν ότι υπήρξε παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας, λόγω έξωθεν δηλώσεων και πράξεων, που συνηγορούσαν υπέρ της καταδίκης. Επιπλέον, κοινή είναι η διαπίστωση ότι η τελική ποινή είναι προφανώς δυσανάλογη σε σχέση με την έκταση του φερόμενου αδικήματος.

ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ, η απόφαση της αλβανικής Δικαιοσύνης έχει έναν στόχο: Η δυσανάλογη ποινή φυλάκισης διατηρεί σε ομηρία τον εκλεγμένο δήμαρχο και διατηρεί στη δημαρχία τον ηττηθέντα υποψήφιο, παρά τη ρητή προ μηνών δικαστική απόφαση που επέβαλε την άμεση απομάκρυνσή του.

Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα που πρέπει να θυμάται πάντα η ελληνική πλευρά. Η επιλεκτική εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων και η προεξόφληση δικαστικών κρίσεων δεν συνάδει με το κράτος δίκαιου. Αλλωστε, όπως σωστά τονίζουν πηγές του ΥΠΕΞ, δεν πρόκειται για διμερές ζήτημα, αλλά για ζήτημα κράτους δικαίου, το οποίο ως κοινοτικό κεκτημένο συνιστά σαφή προϋπόθεση για την πρόοδο των ενταξιακών διαδικασιών. Η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί στενά την υπόθεση και αναμένει μια γνήσια αντικειμενική κρίση κατά τον δεύτερο βαθμό δικαιοδοσίας.

ΤΟ ΘΕΜΑ όμως είναι τι θα γίνει από εδώ και πέρα. Η Ελλάδα θα εγκαταλείψει τον Μπελέρη; Ελπίζουμε ότι δεν πρόκειται να συμβεί αυτό. Πρέπει να σταλεί ξανά ένα ξεκάθαρο μήνυμα που θα λέει ότι η απόφαση για τον εκλεγμένο δήμαρχο Χειμάρρας οδηγεί τη χώρας μας στην επιλογή του βέτο που «παγώνει» την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας. Κάτι τέτοιο θα πιέσει τα Τίρανα, παρότι ο Ράμα, αν και αντιλαμβάνεται ότι χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Ελλάδας δεν πρόκειται να προχωρήσει η ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ, επιμένει στη σκληρή γραμμή και μιλά για ανεξάρτητη αλβανική Δικαιοσύνη, η οποία βεβαίως δεν υπάρχει.

Ο διπλωματικός και πολιτικός αγώνας για την απελευθέρωση του Φρέντι Μπελέρη πρέπει να συνεχιστεί με προσφυγή σε διεθνείς οργανισμούς, τονίζοντας την παράνομη διατήρηση του ηττημένου στη θέση του δημάρχου Χειμάρρας. Και επειδή πλησιάζουν οι αμερικανικές εκλογές, η Ελλάδα θα πρέπει να επιδιώξει την εμπλοκή της Ουάσιγκτον, που πιέζοντας ασφυκτικά τα Τίρανα, μπορεί να επιβάλει το κράτος δικαίου. Εξάλλου, οι ΗΠΑ το οφείλουν στους εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνες ομογενείς που θα κληθούν να ψηφίσουν. Με λίγα λόγια, όσες περισσότερες χώρες μάς στηρίξουν στο θέμα του Μπελέρη τόσο μεγαλύτερη θα είναι η πίεση στην Αλβανία. Καλό Σαββατοκύριακο σε όλες και σε όλους…