Το ότι είμαστε χώρα τα υπερβολής το ξέρουμε όλοι. Ο καθένας λέει ό,τι θέλει, νομίζοντας ότι είναι ο ειδικός που ενημερώνει μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα όλο τον κόσμο! Φυσικά, αντί για ενημέρωση, τις περισσότερες φορές έχουμε fake news και παραπληροφόρηση. Επειδή λοιπόν διάβασα ανακριβή πράγματα για το λεγόμενο φινλανδικό μοντέλο στράτευσης, αποφάσισα να το ψάξω και να αρθρογραφήσω επώνυμα, προκειμένου να ενημερώσουμε και να προστατεύσουμε τους αναγνώστες μας.
Διαβάστε προσεκτικά λοιπόν: Οι φινλανδικές αμυντικές δυνάμεις βασίζονται στην καθολική στράτευση των ανδρών. Ολοι οι άρρενες άνω των 18 ετών, υποχρεούνται να υπηρετήσουν 165, 255 ή 347 ημέρες. Ετησίως εκπαιδεύονται περίπου 27.000 στρατεύσιμοι. Περίπου το 80% των Φινλανδών ολοκληρώνουν τη θητεία τους, με αποτέλεσμα η χώρα να έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στράτευσης, μαζί με χώρες όπως η Σιγκαπούρη, το Ισραήλ, η Αρμενία, η Νότια Κορέα, η Τουρκία, η Εσθονία και η Βόρεια Κορέα.
ΟΙ ΣΤΡΑΤΕΥΣΙΜΟΙ λαμβάνουν πρώτα βασική εκπαίδευση (8 εβδομάδες) και στη συνέχεια κατανέμονται σε διάφορες μονάδες για ειδική εκπαίδευση. Οι οπλίτες που εκπαιδεύονται για καθήκοντα που δεν απαιτούν ειδικές δεξιότητες, υπηρετούν πεντέμισι μήνες. Σε τεχνικά απαιτητικά καθήκοντα, ο χρόνος υπηρεσίας είναι οκτώμισι μήνες ή (σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως αυτοί που επιλέγονται για εκπαίδευση υπαξιωματικών ή αξιωματικών) εντεκάμισι μήνες.
Οι φινλανδικές Δυνάμεις Αμυνας αποστέλλουν στους νέους επίσημη πρόσκληση για την εκδήλωση στράτευσης του δήμου κατοικίας τους, το φθινόπωρο του έτους που εκείνοι συμπληρώνουν τα 18 τους χρόνια. Μαζί αποστέλλουν πακέτο πληροφοριών, ενώ πριν παρουσιαστούν, οι υποψήφιοι στρατεύσιμοι πρέπει να επισκεφθούν κάποιον δημοτικό γιατρό για τις απαραίτητες εξετάσεις.
Μετά την εξέταση και σειρά διαλέξεων, ο νέος συναντά αυτοπροσώπως την επιτροπή στράτευσης, η οποία αποτελείται από δύο αξιωματικούς από το στρατιωτικό περιφερειακό γραφείο και από έναν πολίτη που διορίζεται από τον δήμο.
Στη συνέχεια, το συμβούλιο αποφασίζει αν ο νέος είναι κατάλληλος για υπηρεσία. Εάν δεν είναι, απαλλάσσεται πλήρως ή προσωρινά. Σε όσους είναι κατάλληλοι δίνεται διαταγή κατάταξης που καθορίζει τον τόπο υπηρεσίας και το χρόνο κατάταξης ή, εάν είναι απαραίτητο, επιστολή αναβολής. Επίσης, ενώπιον της ίδιας επιτροπής, ο ενδιαφερόμενος έχει τη δυνατότητα να επιλέξει την εθνική θητεία. Η απόφαση περί καταλληλότητας ή μη, μπορεί να προσβληθεί στο Κεντρικό Συμβούλιο Στράτευσης, το οποίο αποτελείται από πέντε νομικά καταρτισμένα μέλη και δύο μέλη που έχουν ελάχιστο βαθμό αντισυνταγματάρχη, με τη δική του κρίση να θεωρείται οριστική.
ΣΗΜΕΙΩΝΩ, κλείνοντας, ότι η βασική εκπαίδευση πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια των πρώτων οκτώ εβδομάδων και μετά από αυτή, με απόφαση του διοικητή ταξιαρχίας και μετά από εισήγηση του διοικητή λόχου, δίνεται η ειδικότητα εκπαίδευσης και, κατά συνέπεια, ο χρόνος υπηρεσίας. Αυτό είναι λοιπόν το φινλαδικό μοντέλο στράτευσης και οι δήθεν πληροφορίες που διακινούν στα social media ορισμένοι που κάνουν δήθεν τους ειδικούς, είναι απλά fake news. Καλό Σαββατοκύριακο...