Σημαντικές αλλαγές στη στρατιωτική θητεία στα πρότυπα του μοντέλου της Φινλανδίας που θα αλλάξουν τη φυσιογνωμία και θα βελτιώσουν ακόμη περισσότερο την ποιότητα των Ενόπλων Δυνάμεων σχεδιάζει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Σε αυτές τις αλλαγές περιλαμβάνεται και το ενδεχόμενο της εθελοντικής στράτευσης για τις γυναίκες. 

«Βασική σκέψη είναι να μετατρέψουμε, όπως έχει πει και ο Νίκος Δένδιας, τη στρατιωτική θητεία από αγγαρεία σε ευκαιρία, και να μπορεί ο νέος μας φεύγοντας από τον στρατό να έχει κάποιες δεξιότητες οι οποίες θα του είναι χρήσιμες και στον επαγγελματικό του βίο» είπε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Γιάννης Κεφαλογιάννης στην ΕΡΤ. 

«Ο λόγος που παίρνουμε κάποια στοιχεία από το φινλανδικό μοντέλο, είναι ότι η Φινλανδία προσιδιάζει πάρα πολύ στο μοντέλο της Ελλάδας σε διάφορα ζητήματα. Δηλαδή έχει έναν στρατό μεικτό, δηλαδή επαγγελματίες και εφέδρους, συνοριοφύλακες ενώ εξ ανατολών βρίσκεται η απειλή που λέγεται Ρωσία. Διαχρονικά, αν δει κανείς την ιστορία των δύο χωρών, θα δει ότι ένα πολύ μικρό έθνος πληθυσμιακά όπως είναι η Φινλανδία, αντιμετώπισε σε διάφορες φάσεις της ιστορίας της μια πολύ μεγάλη απειλή που παλιά ήταν η Ρωσική Αυτοκρατορία, αργότερα η Σοβιετική Ένωση, νυν η Ρωσία», είπε ο κ. Κεφαλογιάννης. 

Ο υφυπουργός επισήμανε ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Νίκου Δένδια στη Φινλανδία διαπιστώθηκε πως οι πολίτες της αποκτούν μέσα από αυτή τη διαδικασία συγκεκριμένες δεξιότητες, αλλά κυρίως βρίσκονται στο επίπεδο στρατιωτικής ετοιμότητας που τους επιτρέπει να μετατρέπονται από πολίτες σε στρατιώτες μέσα σε περίπου οκτώ εβδομάδες. 

Σε ρόλο «κλειδί» τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης 

«Έχουμε καταρχάς τόσο στον Στρατό Ξηράς, όσο στην Πολεμική Αεροπορία, αλλά και στο Πολεμικό Ναυτικό, εξαιρετικά Κέντρα Δια Βίου Μάθησης, τα οποία αυτή τη στιγμή εκπαιδεύουν κυρίως τα μόνιμα στελέχη και κάποιους πολύ λίγους κληρωτούς. Θέλουμε λοιπόν να τα αναπτύξουμε, να τα πιστοποιήσουμε σύμφωνα με τις εθνικές αρχές πιστοποίησης, έτσι ώστε τελειώνοντας ο πολίτης, ο στρατιώτης να παίρνει μια πιστοποίηση η οποία θα του είναι χρήσιμη είτε στον ιδιωτικό είτε στον δημόσιο τομέα, δηλαδή ακόμη και για μία προκήρυξη», είπε ο Γιάννης Κεφαλογιάννης αναφέροντας ενδεικτικά την ειδικότητα του ναυαγοσώστη.

«Σκοπεύουμε να βάλουμε μέσα κρίσιμες ειδικότητες, όπως για παράδειγμα πολιτική προστασία και πρώτες βοήθειες» πρόσθεσε ο υφυπουργός αναφερόμενος στην κατηγορία νέων που πλέον τους δίνεται στο στρατό η ευκαιρία να αποκτήσουν εφόδια για το μέλλον. «Έχουμε εντοπίσει μια σειρά από κατηγορίες που εφόσον ενσωματωθούν πράγματι ο νέος μας θα μπορεί να έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει πιστοποιητικό» είπε. 

Τμήμα πληροφορικής στις Ένοπλες Δυνάμεις 

«Τα επιτελεία αυτή τη στιγμή επεξεργάζονται μια σειρά από δεδομένα για το τι ακριβώς στρατό χρειαζόμαστε και σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και το νομοσχέδιο το οποίο παρουσιάσαμε στο υπουργικό συμβούλιο που αφορά το Κέντρο Καινοτομίας. Γιατί πραγματικά αυτή τη στιγμή αυτό που έχει ανάγκη η χώρα δεν είναι να ξοδεύουμε δισεκατομμύρια από το υστέρημα του Έλληνα φορολογούμενου σε οπλικά συστήματα, χρήσιμα μεν, αλλά ενδεχομένως πολλές φορές να πρέπει να δούμε ότι υπάρχουν και κάποια πιο έξυπνα συστήματα, λιγότερο κοστοβόρα, τα οποία μπορούν να έχουν πολύ μεγάλο αποτύπωμα σε μια σύρραξη», είπε ο Γιάννης Κεφαλογιάννης, διευκρινίζοντας:

«Η βασική φιλοσοφία στο κεφάλαιο 1 του νομοσχεδίου όσον αφορά το Τμήμα Πληροφορικής, το οποίο ιδρύεται αυτή τη στιγμή στις Ένοπλες Δυνάμεις, είναι ότι πλέον ο σύγχρονος αξιωματικός είναι ταυτόχρονα και επιστήμονας και επίσης αν κάποιος πρέπει να ασχοληθεί με σύγχρονα οπλικά συστήματα πρέπει να γνωρίζει σε βάθος το αντικείμενο. Η κυβερνοασφάλεια και η τεχνητή νοημοσύνη, εντάσσονται σε κάθε σύγχρονο στρατό και το βασικότερο από όλα είναι ότι αυτή τη στιγμή ναι μεν έχουμε κάποιους εξειδικευμένους αξιωματικούς, οι οποίοι έχουν σπουδάσει κυρίως σε μεταπτυχιακό το ζήτημα της πληροφορικής, αλλά δεν υπάρχει ένα ενιαίο σώμα».

«Το τμήμα αυτό θα ενταχθεί στη Σχολή Σωμάτων Αξιωματικών του Στρατού στη Θεσσαλονίκη. Με αυτόν τον τρόπο, όπως βγαίνουν για παράδειγμα οι γιατροί, όπως βγαίνουν οι νομικοί, θα βγαίνουν και αυτοί οι οποίοι θα ασχολούνται με το ζήτημα της πληροφορικής. Θα υπάγεται στο ΓΕΕΘΑ και θεωρώ ότι με αυτόν τον τρόπο θα είναι και πιο λειτουργικό και θα είναι και πιο γρήγορες οι διαδικασίες όσον αφορά το ζήτημα αντιμετώπισης των όποιων κινδύνων», πρόσθεσε. 

Το φινλανδικό μοντέλο στρατιωτικής θητείας 

Οι άνδρες μεταξύ 18 – 60 ετών καλούνται να συμμετέχουν στην στρατιωτική άμυνα της χώρας. Η Φινλανδία έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στράτευσης, μαζί με χώρες όπως η Σιγκαπούρη, το Ισραήλ, η Αρμενία, η Νότια Κορέα, η Τουρκία, η Εσθονία και η Βόρεια Κορέα. 

Οι πολίτες πρέπει να υπηρετήσουν είτε ένοπλη είτε άοπλη θητεία, μετά την ολοκλήρωση της οποίας κατατάσσονται στην εφεδρεία. Ανάλογα με την εκπαίδευση και τα καθήκοντα η στρατιωτική θητεία διαρκεί 165, 255 ή 347 ημέρες. Οι στρατεύσιμοι που εκπαιδεύονται για να γίνουν αξιωματικοί, υπαξιωματικοί ή για τα πιο απαιτητικά ειδικά καθήκοντα στην ιεραρχία υπηρετούν 347 ημέρες. Η μη στρατιωτική θητεία διαρκεί 347 ημέρες. 

Στη στρατιωτική θητεία, οι στρατεύσιμοι μπορούν να μάθουν χρήσιμες καθημερινές δεξιότητες και ηγετικές ικανότητες και να αποκτήσουν τεχνογνωσία για την επαγγελματική ζωή. Μετά την ολοκλήρωση της οι στρατεύσιμοι κατατάσσονται στην εφεδρεία μέχρι τα 50 χρόνια τους ενώ οι αξιωματικοί και οι υπαξιωματικοί μένουν στην εφεδρεία μέχρι τα 60. Ανάλογα με τον βαθμό και την ειδικότητα λαμβάνουν από 80 έως 200 ημέρες επανεκπαίδευσης. 

Οι στρατεύσιμοι λαμβάνουν ημερήσια αποζημίωση που κυμαίνεται από 5,9 έως 13,65 ευρώ ανάλογα με τον χρόνο υπηρεσίας, ενώ οι γυναίκες λαμβάνουν επιπλέον επίδομα εξοπλισμού 1,5 ευρώ την ημέρα.