Το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου ήταν πολύ δύσκολο για την κυβέρνηση. Στην καρδιά του χειμώνα έφερε μια σειρά από μεταρρυθμίσεις, η μία εκ των οποίων ενόχλησε το μαλακό υπογάστριο των ψηφοφόρων της. Ο νόμος για τα ομόφυλα ζευγάρια δυσκόλεψε το συντηρητικό κοινό της ΝΔκαι αυτό φάνηκε στις τελευταίες μετρήσεις, οι οποίες έδειξαν φθορές από τα πολλαπλά μέτωπα που έχει ανοίξει ή πρέπει να αντιμετωπίσει. Αγροτικό, ακρίβεια, μη κρατικά πανεπιστήμια και γάμος ομοφύλων είναι τα βασικά θέματα που σχεδόν ταυτόχρονα καλύπτουν την επικαιρότητα, συνθέτοντας μία δύσκολη συγκυρία που απαιτεί τόλμη και αποφάσεις.

Αναμενόμενη η εξέλιξη αυτή. Οταν φέρνεις μεταρρυθμίσεις είσαι αναγκασμένος να συγκρουστείς με παλιές νοοτροπίες και συντεχνίες. Οταν αλλάζεις τα κακώς κείμενα, είναι βέβαιο ότι θα δυσαρεστήσεις τις ομάδες του πληθυσμού που είχαν μάθει να επωφελούνται από τις παθογένειες του κράτους και της Πολιτείας. Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν, η κυβέρνηση πρέπει, εντός Φεβρουαρίου, να τελειώνει με όλες τις μεταρρυθμίσεις και τα ανοιχτά μέτωπα για να μπορέσει να αφοσιωθεί στην καθημερινότητα του πολίτη και κυρίως στην οικονομία.

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ότι οι εξελίξεις σε αυτόν τον τομέα είναι θετικές γεμίζει με αισιοδοξία τους πολίτες αλλά και τους κυβερνώντες, αφού αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα για την επόμενη μέρα. Οι επενδύσεις ενισχύονται ακόμα περισσότερο, η ανεργία πέφτει, ο τουρισμός το 2024 ξεκίνησε με εντυπωσιακούς ρυθμούς αύξησης, οι κρατήσεις στις διεθνείς πτήσεις με προορισμό την Ελλάδα τον Φεβρουάριο ήταν πάνω σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023, ενώ ισχυρό είναι το ενδιαφέρον για το σύνολο της νέας σεζόν. Ολα επιβεβαιώνουν την εκτίμηση ότι φέτος θα είναι ακόμα καλύτερα από πέρσι, αφού τα τουριστικά έσοδα θα σπάσουν νέα ρεκόρ, εξέλιξη που θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και θα αυξήσει τα δημόσια έσοδα.

Υπό αυτή την έννοια, οι πολίτες εμπιστεύονται τον Κυριάκο Μητσοτάκης κυρίως για την ικανότητά του να διαχειριστεί τα ζητήματα της οικονομίας. Η άνοδος των θετικών δεικτών, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη που υπερτερεί των άλλων χωρών στην ευρωζώνη, φανερώνουν ότι τα δημοσιονομικά μεγέθη βελτιώνονται και έτσι δίνουν το περιθώριο να αντιμετωπίζονται τα όποια εσωτερικά προβλήματα παρουσιάζονται: Από το κόστος των μέτρων υπέρ των αγροτών, μέχρι την αύξηση της χρηματοδότησης των κρατικών πανεπιστημίων και τη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας ή ακόμα και την ενίσχυση των κονδυλίων για την πάταξη της εγκληματικότητας.

ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ τα μεγάλα προβλήματα της καθημερινότητας και εκτός από τις εμβληματικές μεταρρυθμίσεις, η κυβέρνηση θα πρέπει να ασχοληθεί και με αυτά, έχοντας ως αιχμή του δόρατος την οικονομία, εκμεταλλευόμενη και την ικανότητα του πρωθυπουργού στα ζητήματα αυτά.

Τα τελευταία 4,5 χρόνια, η χώρα έχει την τύχη να διαθέτει έναν πρωθυπουργό τον οποίο, για ζητήματα οικονομικής ανάπτυξης, οι Ευρωπαίοι ομόλογοί του τον αναφέρουν ως παράδειγμα προς μίμηση. Και αυτή είναι η αλήθεια, όσο και αν δεν αρέσει σε ορισμένους αντιπολιτευόμενους πολιτικούς ή πολιτικάντηδες. Η Ελλάδα μέσα από τα προβλήματα που έχει, διαθέτει ένα ισχυρό αναπτυξιακό πρότζεκτ που θα ζήλευαν πολλοί. Σε αυτό πρέπει να επενδύσει η κυβέρνηση, μόλις κλείσει τα ανοιχτά μέτωπα και περάσει τις μεταρρυθμίσεις που θέλει.