Μέχρι πριν από λίγες ημέρες γνωρίζαμε ότι η πολιτική ανικανότητα της αντιπολίτευσης οφείλεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στην ανεπαρκή παρουσία των αρχηγών του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Σήμερα μάθαμε την αλήθεια την οποία θέτουν τα ίδια τα στελέχη της αντιπολίτευσης. «Απέναντι στον Μητσοτάκη, ποιος;», είναι το βασικό ερώτημα της εκδήλωσης στην οποία θα μιλήσουν ο Διονύσης Τεμπονέρας από τον ΣΥΡΙΖΑ, η Εφη Αχτσιόγλου από τη Νέα Αριστερά και ο Μανώλης Χριστοδουλάκης από το ΠΑΣΟΚ. 

Οπως καταλαβαίνετε, και μόνο από το κεντρικό ερώτημα εκδήλωσης προκύπτει ήδη το βασικό συμπέρασμα. Ο Κ. Μητσοτάκης δεν έχει σοβαρό πολιτικό αντίπαλο και για να αναζητείται το πρόσωπο που μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τον πρωθυπουργό, οι τωρινοί πρόεδροι του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ δεν συγκαταλέγονται στους υποψήφιους μαχητές. 

Τα στελέχη της αντιπολίτευσης ανακάλυψαν την… πενικιλίνη; Οχι βέβαια. Το ξέραμε αυτό. Τρεις συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, το απέδειξαν περίτρανα. Ο Κ. Μητσοτάκης τούς κέρδισε με εντυπωσιακό τρόπο. Αλλωστε και μετά τις εκλογές επιβεβαιώνεται συνεχώς η κυριαρχία του. Σε όλες τις δημοσκοπήσεις και στο ερώτημα για την καταλληλότητα πρωθυπουργού, ο Μητσοτάκης παίρνει πάνω από 40% και οι Ανδρουλάκης και Κασσελάκης κινούνται στο 5%! Αυτό σημαίνει ότι η συντριπτική πλειοψηφία της κοινής γνώμης δεν τους θεωρεί αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση εξουσίας. 

Οπως οι δημοσκοπήσεις δεν αποτυπώνουν την αδυναμία των προέδρων ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Αποτυπώνουν την πλήρη αδυναμία των κομμάτων τους να πείσουν ότι είναι κόμματα εξουσίας και μπορούν να διαχειριστούν τις τύχες της χώρας. 

Εάν αθροίσουμε τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ με το 2,5% της Νέας Αριστεράς, δεν θα συγκεντρωθούν δυνάμεις πάνω από 26%, όταν η εκλογική επιρροή της Νέας Δημοκρατίας κινείται πάνω από 36%. Με πιο απλά λόγια, τα κουκιά δεν φτάνουν, ενώ για να υπάρξει σύμπραξη της Κεντροαριστεράς πρέπει να προηγηθεί η αποχώρηση των τωρινών προέδρων από τα ηνία των κομμάτων. Να φύγουν δηλαδή οι Ανδρουλάκης, Κασσελάκης και Χαρίτσης και να βρεθεί ο εκλεκτός της συμμαχίας. 

Κατά συνέπεια, το ερώτημα είναι σωστό. Το πρόβλημα σήμερα της Κεντροαριστεράς είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως ήταν και το 2019 όταν κέρδισε με σαρωτική διαφορά τον Τσίπρα και όπως ήταν το 2023 όταν ξανακέρδισε με ακόμα πιο μεγάλη διαφορά τον ίδιο πολιτικό αντίπαλο. Τον Αλέξη Τσίπρα αλλά και τον Νίκο Ανδρουλάκη. 

Το πρόβλημα το έχει Κεντροαριστερά σε σχέση με την Κεντροδεξιά. Η υπεροχή της Ν.Δ. σε επίπεδο ιδεών και πολιτικών, σε συνδυασμό με το δυνατό πολιτικό χαρτί που είναι ο πρωθυπουργός, καθιστά τον Κασσελάκη και τον Ανδρουλάκη ηττημένους στις ευρωεκλογές και στις εθνικές εκλογές, όποτε και αν πραγματοποιηθούν αυτές… 

Κατά συνέπεια, ας κοιταχτούν στον καθρέφτη όλοι όσοι πιστεύουν ότι υπάρχει καλύτερη λύση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Ν.Δ. Από αυτό το ερώτημα ξεκινούν όλα και αυτό το ερώτημα το θέτουν σωστά τα δύο στελέχη της Κεντροαριστεράς. «Απέναντι στον Μητσοτάκη, ποιος;». Σίγουρα πάντως όχι ο Κασσελάκης και ο Ανδρουλάκης. Γι’ αυτό άλλωστε το ερώτημα το θέτουν στελέχη των κομμάτων τους. Γιατί έχουν καταλάβει ότι το πρόσωπο του πρωθυπουργού είναι το κεντρικό πρόσωπο για το οποίο ψηφίζουν οι πολίτες στις εκλογές. Αυτή είναι η πραγματικότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Αριστερά. 

Καλό Σαββατοκύριακο σε όλες και σε όλους…