Μέσα στον ορυμαγδό των εξελίξεων και των αντιδράσεων για τις κινητοποιήσεις των αγροτών και μέσα στο βομβαρδισμό πληροφοριών για τις πολιτικές και κοινοβουλευτικές ισορροπίες σχετικά με τα ομόφυλα ζευγάρια, κατατέθηκε στη Βουλή ένα άλλο πολύ σημαντικότερο, κατά τη γνώμη μου, νομοσχέδιο: Αυτό του υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο προβλέπει την τροποποίηση των διατάξεων του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας για την επιτάχυνση και την ποιοτική αναβάθμιση της ποινικής δίκης και το οποίο αναμένεται ότι θα ενισχύσει την εγκληματοπροληπτική λειτουργία της ποινής, μέσω των αρχών της γενικής και ειδικής πρόληψης, καθώς και στην οικονομία της ποινικής διαδικασίας.
ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ είναι σημαντικό, καθώς είναι κοινή η διαπίστωση όλων ότι οι καθυστερήσεις στην απονομή Δικαιοσύνης αποτελούν μόνιμη παθογένεια της ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης, με σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις. Δίκες με μεγάλο ενδιαφέρον και σοβαρά αδικήματα, που έχουν συγκλονίσει την κοινή γνώμη, καθυστερούν επί χρόνια σε βάρος του κοινού περί δικαίου αισθήματος, το οποίο πρέπει να διέπει κάθε ευνομούμενη Πολιτεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι η δίκη για το Μάτι βρίσκεται σε εξέλιξη μεν, ωστόσο έχουν περάσει σχεδόν έξι χρόνια από τις φονικές πυρκαγιές. Επίσης, πολλές φορές, σημαντικές οικονομικές επενδύσεις τελικά ανατρέπονται με δικαστικές αποφάσεις που λαμβάνονται πολλά χρόνια μετά την έναρξη των επιχειρηματικών πρωτοβουλιών.
Στην κοινωνία υπάρχει διάχυτη η αίσθηση της ατιμωρησίας, κάτι που σε πολλές περιπτώσεις αποτελεί θύλακα για εγκληματικές συμπεριφορές και οδηγεί στη διαιώνιση του εγκλήματος. Με το νέο νομοσχέδιο του υπουργού Δικαιοσύνης, για πρώτη φορά, λαμβάνονται μέτρα για την αποσυμφόρηση των δικαστικών αιθουσών, την επιτάχυνση της διαδικασίας, την αυστηροποίηση των ποινών για εγκλήματα που απασχολούν την καθημερινότητα, αλλά και την αντιμετώπιση της «μικρομεσαίας» εγκληματικότητας, με βασικό μέσο την πραγματική έκτιση των ποινών. Η απονομή της Δικαιοσύνης πρέπει να επιταχυνθεί, καθώς συνιστά στοιχείο εύρυθμης λειτουργίας των δημοκρατικών θεσμών, ώστε να πάψουν όσα ενθαρρύνουν το έγκλημα.
Δυστυχώς, ορισμένα ΜΜΕ έχουν μεγάλη ευθύνη γιατί δεν προβάλλουν τις σημαντικές ειδήσεις, όπως το εν λόγω νομοσχέδιο ή την ίδρυση των μην κρατικών ΑΕΙ, αλλά μόνο αυτές που «πουλάνε», προτιμώντας θέματα πιο εύπεπτα στο κοινό και περισσότερο lifestyle.
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ πρέπει να κάνει ό,τι μπορεί ώστε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο να περάσει με μεγάλη πλειοψηφία, γιατί πραγματικά είναι μια σημαντική μεταρρύθμιση, από τις εμβληματικότερες των τελευταίων ετών. Ας ελπίσουμε ότι τη μεταρρύθμιση αυτή θα στηρίξουν τελικά και οι συνδικαλιστές δικηγόροι του ΔΣΑ, που συνήθως αντιδρούν σε όλες τις αλλαγές που αφορούν τη Δικαιοσύνη. Εξάλλου, τέτοιες μεταρρυθμίσεις, ανεξαρτήτως ποια κυβέρνηση τις φέρνει και τις υλοποιεί, πρέπει να υποστηρίζονται από μεγάλες πολιτικές και κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες, μακριά από μικροψυχία και παλαιοκομματισμό.
Δυστυχώς στην Ελλάδα του 2024 υπάρχουν ακόμα κόμματα, πολιτικοί αρχηγοί και συνδικαλιστές θέλουν τη χώρα να παραμένει αγκυλωμένη στις κακές συνήθειες του παρελθόντος. Η κοινωνία όμως περιμένει από την κυβέρνηση αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, ειδικά στο χώρο της Δικαιοσύνης που πρέπει να αλλάξουν πολλά. Ιδού η ευκαιρία με το νομοσχέδιο που ήρθε στη Βουλή.