Ισως η πιο δύσκολη εβδομάδα για την κυβέρνηση, μετά τις τελευταίες εθνικές εκλογές, ξεκίνησε σήμερα, αφού επί της ουσίας θα αποτελέσει ένα σημαντικό κρας τεστ και για τον πρωθυπουργό προσωπικά, καθώς από την εξέλιξη των θεμάτων και των επαφών θα καθοριστεί σε μεγάλο βαθμό η πολιτική ατζέντα των επόμενων ημερών.

Από την Πέμπτη γνωρίζουμε πως, μετά την επιστολή των αγροτών, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είναι διατεθειμένος να τους δει από κοντά, αλλά αναμένουμε να δούμε ποιους θα συναντήσει και ποιους θα εκπροσωπούν, όπως χαρακτηριστικά είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Επί της ουσίας, αυτό σημαίνει πως η κυβέρνηση δείχνει εκ νέου πρόθεση να πέσουν οι τόνοι, στέλνοντας ωστόσο σαφές μήνυμα πως α) δημοσιονομικά περιθώρια δεν υπάρχουν και β) ο διάλογος συνεπάγεται ανοιχτούς δρόμους.

ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ να σημειώσω στο θέμα αυτό ότι με δεδομένο πως η κυβέρνηση έχει ήδη προχωρήσει σε συγκεκριμένες οικονομικές εξαγγελίες, αυτό που εκπέμπεται από το Μαξίμου είναι πως μπορεί να γίνει έξτρα συζήτηση για σειρά ζητημάτων που απασχολούν τους αγρότες, όπως είναι οι παράνομες ελληνοποιήσεις, ο τρόπος καταβολής για τρίτη χρονιά της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το πετρέλαιο και άλλα σοβαρά αιτήματα, που έχουν να κάνουν με την ΚΑΠ. Σε κάθε περίπτωση, στο Μαξίμου εκτιμούν πως το θέμα μπορεί να εκτονωθεί μετά τη συνάντηση.

Αύριο Τρίτη έρχεται στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, που είναι και αυτό εξαιρετικά σημαντικό για την κυβέρνηση και τους βουλευτές που φαίνεται ότι διαφωνούν, ενώ αυτή την στιγμή το πιο πιθανό σενάριο είναι πως τα υπέρ θα είναι περίπου 110 βουλευτές.

Ομως δεν είναι μόνο αυτά τα κρίσιμα πολιτικά ζητήματα που απασχολούν την κυβέρνηση. Είναι και το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά ΑΕΙ, το οποίο η κυβέρνηση θέλει να περάσει με πλειοψηφία και να αποτελέσει νόμο του κράτους ώστε να τελειώσει το ζήτημα με τις καταλήψεις και το κυριότερο να μη χαθεί ούτε μία ώρα από τα εξάμηνα των φοιτητών, που είναι ήδη ανάστατοι μετά την τελευταία αναταραχή.

ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΣΗΣ και η σύγκρουση που επιχειρεί η κυβέρνηση αλλάζοντας τους Ποινικούς Κώδικες και αυστηροποιώντας το πλαίσιο για τις εκτιτέες ποινές και για τις αναστολές που χορηγούν μαζικά τα δικαστήρια. Είναι επίσης η ταχύτητα στην απονομή Δικαιοσύνης και ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός, αποφάσεις που προϋποθέτουν σύγκρουση με συντεχνίες και κατεστημένα. Ηδη οι συνδικαλιστές δικηγόροι του ΔΣΑ, μετά την αποχή που είχαν ανακοινώσει για το φορολογικό νομοσχέδιο, αποφάσισαν να κινηθούν με παρόμοιο τρόπο και για τους Ποινικούς Κώδικες. Γίνεται προφανές ότι οι συγκεκριμένοι έχουν αποφασίσει να μην βάλουν πλάτη στις μεταρρυθμίσεις, δημιουργώντας πολλά προβλήματα στους μάχιμους συναδέλφους τους.

Με λίγα λόγια, η εβδομάδα που ξεκίνησε είναι καθοριστική για την πορεία των μεταρρυθμίσεων και για τις αλλαγές που πρέπει να έρθουν στην κοινωνία και η κυβέρνηση έχει απέναντί της όσους δεν επιθυμούν να υπάρξει πρόοδος και προοπτική. Καλή εβδομάδα σε όλες τις αναγνώστριες και τους αναγνώστες μας…