Πολλά χρόνια είχε να εμφανιστεί μια οργανωμένη τρομοκρατική ομάδα, όπως αυτή που εμφανίστηκε με τη βόμβα απέναντι από το υπουργείο Εργασίας και το μυαλό όλων πηγαίνει στη λογική της αποσταθεροποίησης. Υπάρχουν πολλά κέντρα, που επειδή βλέπουν την πολιτική κυριαρχία του Κ. Μητσοτάκη, την ανάπτυξη της οικονομίας και τη σταθερότητα της χώρας, θα ήθελαν να ανατρέψουν αυτή την κανονικότητα για να δημιουργήσουν πρόβλημα στη χώρα, να υποστεί ρήγμα το κύρος της και η εικόνα που έχει στο εξωτερικό και να δημιουργηθούν μια σειρά από ζητήματα που αφορούν την κρατική ασφάλεια αλλά και την ασφάλεια των πολιτών.
ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ να είσαι ειδικός αναλυτής για να καταλάβεις ότι όσοι τοποθετούν βόμβες με αυτόν τον τρόπο, σε ένα τόσο κεντρικό σημείο της Αθήνας, στοχεύουν στη δημιουργία κλίματος. Το ξύπνημα του αντάρτικου πόλης αυτόν το στόχο έχει. Στο πλαίσιο αυτό, στελέχη του αντιτρομοκρατικού επιτελείου εκτιμούν ότι η αυτοαποκαλούμενη «Επαναστατική Ταξική Αυτοάμυνα», που ανέλαβε την ευθύνη, επιδιώκει να μετατραπεί στην τρομοκρατική οργάνωση-«πυλώνα» της αναβίωσης της εγχώριας τρομοκρατίας, δημιουργώντας παράλληλα «δορυφόρους»-παρακλάδια της. Πίσω από όλα τα χτυπήματα δεν αποκλείουν να υπάρχει κοινό «διευθυντήριο» από παλιούς γνώριμους των Αρχών, το οποίο μετέφερε την τεχνογνωσία σε διαφορετικούς εκτελεστικούς βραχίονες.
Η αλήθεια είναι ότι και αυτή η τρομοκρατική οργάνωση προέρχεται από μια δεξαμενή ίδιων προσώπων, που είτε χρησιμοποίησαν διαφορετικές επωνυμίες για να αναδείξουν μαζικότητα στην αναβίωση της νεοτρομοκρατίας είτε η αποτυχημένη ενέργεια στην έδρα των ΜΑΤ προκάλεσε την αλλαγή επωνυμίας, προκειμένου να μη συσχετιστούν με αυτή. Ισως γι’ αυτόν το λόγο, μετά από πολλά χρόνια, οι βομβιστές θέλησαν στα προειδοποιητικά τηλεφωνήματα να αναφέρουν την επωνυμία της οργάνωσης, είτε για να διαχωρίσουν τη θέση τους είτε για να αποπροσανατολίσουν και να θολώσουν τα νερά.
Αυτά σε αστυνομικό και ερευνητικό επίπεδο. Σε πολιτικό όμως επίπεδο τα πράγματα είναι ακόμα πιο σοβαρά. Ουδείς αποτελεί τρομοκρατικό στοιχείο μόνο για ιδεολογικούς λόγους. Οι περισσότεροι από αυτούς στοχοποιούν την ίδια τη χώρα, θέλουν να δημιουργήσουν σοβαρό πρόβλημα εντός και εκτός της Ελλάδας και, το κυριότερο, θέλουν να πετύχουν ότι με αυτές τις βόμβες θα δημιουργήσουν κλίμα φόβου και ανασφάλειας και στην καθημερινότητα των πολιτών.
ΣΕ ΟΛΕΣ τις περιπτώσεις, το στοίχημα για τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη είναι μεγάλο και αποτελεί μεγάλη πρόκληση. Εξάλλου έχει παρελθόν στη μάχη της Πολιτείας κατά του αντάρτικου πόλης και έχει αποδειχθεί αποτελεσματικός με την εξάρθρωση της «17 Νοέμβρη» και του «Επαναστατικού Αγώνα» και πλέον, εκτός από τη μάχη με το οργανωμένο έγκλημα, θα ξεκινήσει και τη μάχη με την τρομοκρατία. Μια δύσκολη μάχη που όμως η αξιοπιστία, η συνέπεια και η μεθοδικότητα από την πλευρά των Αρχών είναι σίγουρο ότι αργά ή γρήγορα θα οδηγήσει στην εξάρθρωση και της νέας οργάνωσης που αποτελείται από τη νέα γενιά τρομοκρατών.
Το ζητούμενο σε πολιτικό επίπεδο είναι να υπάρξει συνεννόηση όλων των κομμάτων ότι η τρομοκρατία ζημιώνει τη χώρα και πρέπει να εξαρθρωθεί πριν δημιουργήσει ανεπανόρθωτη βλάβη στην Ελλάδα. Από τη στιγμή που θα υπάρξει πολιτική συνεννόηση και δεν θα προσφέρουν συγκεκριμένα κόμματα ασπίδα προστασίας στις ιδεολογικές θέσεις των τρομοκρατών, θα υπάρξει αποτέλεσμα στην αντιμετώπιση και στην εξάρθρωσή τους.