«Χρειαζόμαστε έναν Πιερρακάκη και σε άλλα υπουργεία». Με αυτή τη φράση, κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας, σε συζήτηση που είχα μαζί του, αναφέρθηκε στην αποτελεσματικότητα του σημερινού υπουργού Παιδείας, ο οποίος, χωρίς να ανοίξει μύτη, βρήκε λύση για τις καταλήψεις προκειμένου οι φοιτητές να μην χάσουν την εξεταστική περίοδο.

Χθες, μετά την τηλεδιάσκεψη του υπουργού με τους πρυτάνεις, στην κυβέρνηση επικρατούσε μεγάλη ικανοποίηση. Οι εξελίξεις στο δεύτερο μέτωπο, αυτό των καταλήψεων στα πανεπιστήμια, έφεραν χαμόγελα στο Μέγαρο Μαξίμου αλλά και στον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Η απόφαση των πρυτάνεων για διεξαγωγή των εξετάσεων με εξ αποστάσεως μεθόδους αποσόβησε τον κίνδυνο να χαθεί το εξάμηνο. Διαδικτυακές εξετάσεις, αλλά και μαθήματα σε όσες σχολές δεν έχουν συμπληρωθεί οι 13 εβδομάδες διδασκαλίας που απαιτούνται για την ολοκλήρωση του χειμερινού εξαμήνου, ανακοίνωσε πρώτο από όλα τα ιδρύματα το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ενώ λίγες ώρες αργότερα ήρθε και η απόφαση των φοιτητών στη Νομική του ΑΠΘ να λήξουν την κατάληψη, επιβεβαιώνοντας την αποκλιμάκωση της κατάστασης στα πανεπιστήμια, ύστερα από τους κυβερνητικούς χειρισμούς.

Κορυφαίοι κυβερνητικοί παράγοντες, αλλά και οι περισσότεροι υπουργοί, αναγνωρίζουν ότι ο Κυριάκος Πιερρακάκης είναι ο πιο αποτελεσματικός υπουργός της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Εχει δοκιμαστεί σε μια σειρά από δυσκολίες και όλες τις ξεπέρασε με χαρακτηριστική ευκολία. Η «ηλεκτρική» καρέκλα του υπουργού Παιδείας δεν του δημιούργησε πρόβλημα. Βρήκε λύσεις σε όλα τα προβλήματα που του παρουσιάστηκαν.

Ο Πιερρακάκης, ένα πρόσωπο που ανακάλυψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει δώσει τα διαπιστευτήριά του και στα δύο υπουργεία από τα οποία πέρασε, έφερε αποτελέσματα και έδωσε λύσεις για την κυβέρνηση της ΝΔ. Κατά την προσωπική μου γνώμη είναι μακράν ο πιο αποτελεσματικός υπουργός. κάτι το οποίο έχει αποδείξει στην πράξη τόσο με τις αποφάσεις που έχει πάρει όσο και με τις μεταρρυθμίσεις που έχει εφαρμόσει.

ΤΟ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ είναι να υπάρξουν και άλλοι υπουργοί με τόσο αποτελεσματική θητεία. Υπουργοί που να δίνουν λύσεις, να φέρνουν και να αποφασίζουν για μεταρρυθμίσεις για να πιστώνονται τις ενέργειές τους πρωτίστως η χώρα και δευτερευόντως η ίδια η κυβέρνηση, την οποία υπηρετούν.

Γιατί πρέπει να παραδεχθούμε ότι μετά τις τελευταίες εκλογές του Ιουνίου υπάρχουν δυσλειτουργίες σε αρκετά υπουργεία. Αυτός ήταν και ο βασικός λόγος που αναγκάστηκε ο πρωθυπουργός να προχωρήσει σε αλλαγές πριν από περίπου έναν μήνα. Αλλαξε όλη την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και αυτό έφερε μια σειρά και άλλων αλλαγών, όπως στο υπουργείο Υγείας. Οπως φαίνεται μετά τις ευρωεκλογές οι αλλαγές αυτές θα είναι ακόμα πιο μεγάλες και δομικές γιατί ο πρωθυπουργός θέλει αποτελεσματικότητα, έργο και μεταρρυθμίσεις. Οποιος υπουργός δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες του υπουργείου του θα πάει στο σπίτι του. Θα φύγει από την κυβέρνηση με συνοπτικές διαδικασίες. Κανένας δεν έχει «παντρευτεί» τη θέση του και την υπουργική καρέκλα. Ολοι θα κριθούν από τον πρωθυπουργό και όλοι θα δοκιμαστούν στον απολογισμό ο οποίος θα καταγραφεί στις ευρωεκλογές.

ΓΙΑΤΙ ΜΠΟΡΕΙ οι κάλπες για την εκλογή των ευρωβουλευτών να μην αλλάζουν κυβέρνηση και πρωθυπουργό, θα είναι όμως ένα μεγάλο πολιτικό κρας τεστ, από το οποίο θα φανεί τι θέλουν οι πολίτες και τι ζητούν από τους κυβερνώντες.

Η περίπτωση του Κυριάκου Πιερρακάκη αποτελεί οδηγό για τον πρωθυπουργό. Τον ανακάλυψε σχεδόν από το πουθενά και του βγήκε ένα από τα δυνατότερα πολιτικά χαρτιά της κυβέρνησης της ΝΔ. Μακάρι να υπάρξουν και άλλοι Πιερρακάκηδες. Το έχει ανάγκη η χώρα…