«Δεν υπάρχει κίνδυνος να χαθεί το εξάμηνο έπειτα από τη σημερινή απόφαση της Συνόδου των Πρυτάνεων», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκος Πιερρακάκης για, μιλώντας στον ANT1 για τις καταλήψεις που σημειώνονται τις τελευταίες μέρες σε πανεπιστήμια της χώρας και για τη διαδικτυακή διεξαγωγή της εξεταστικής.
Ο υπουργός εξήγησε πως στα 2/3 των τμημάτων των Πανεπιστημίων «τα πράγματα δουλεύουν κανονικά». Σύμφωνα με τον κ. Πιερρακάκη, το πρόβλημα εντοπίζεται στο 1/3 των τμημάτων στα Πανεπιστήμια. «Για αυτόν τον λόγο, έστειλα μία νομικά δεσμευτική εγκύκλιο την περασμένη Παρασκευή, όπου ερμηνεύοντας τον νόμο, ορίζουμε ότι μπορούσαν να γίνουν και ψηφιακές εξετάσεις, για τις οποίες είμαστε έτοιμοι, όπως ήμασταν και την περίοδο του κορωνοϊού».
Ο υπουργός Παιδείας παράλληλα, εξέφρασε τη χαρά του, σχετικά με την απόφαση των Πρυτάνεων για το «αυτονόητο», όπως είπε και τόνισε: «Οι εξετάσεις πρέπει να γίνουν. Το χρωστάμε σε κάθε φοιτητή και σε κάθε ελληνική οικογένεια. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να χαθεί η εξεταστική, όπως προκύπτει και από την σημερινή απόφαση».
Η ανακοίνωση της Συνόδου των Πρυτάνεων
Αναλυτικά η ανακοίνωση της έκτακτης Συνόδου των Πρυτάνεων που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Δευτέρα, και αποφασίστηκε η εξεταστική του χειμερινού εξαμήνου να γίνει διαδικτυακά. Στη Σύνοδο συμμετείχε και ο κ. Πιερρακάκης και ο γενικός γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης, καθηγητής Οδυσσέας Ζώρας:
«Σήμερα Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2024 πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης έκτακτη συνεδρίαση της Συνόδου των Πρυτάνεων με θέμα ''Διεξαγωγή εκπαιδευτικής διαδικασίας στα Πανεπιστήμια'' με τη συμμετοχή του υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κ. Κυριάκου Πιερρακάκη και του γενικού γραμματέα Ανώτατης Εκπαίδευσης, καθηγητή Οδυσσέα Ζώρα.
Συζητήθηκε σε εποικοδομητικό κλίμα το πλαίσιο διεξαγωγής της εκπαιδευτικής διαδικασίας όσον αφορά την εξ αποστάσεως εκπαίδευση για υλοποίηση του διδακτικού εξαμήνου και την εξ αποστάσεως αξιολόγηση για τη διενέργεια των εξετάσεων. Προτεραιότητα για τη Σύνοδο των Πρυτάνεων αποτελεί η ομαλή ολοκλήρωση των εκπαιδευτικών διαδικασιών με την αξιοποίηση και των εξ αποστάσεως μεθόδων, εφόσον αυτές απαιτηθούν. Για τον σκοπό αυτό τα ΑΕΙ με αποφάσεις των Συγκλήτων τους θα καθορίσουν τα διαθέσιμα τεχνικά μέσα και το βέλτιστο χρονικό πλαίσιο.
Οι πρυτανικές αρχές των ελληνικών ΑΕΙ υπηρετούν με αίσθημα ευθύνης τα πανεπιστήμια σε όφελος της ακαδημαϊκής κοινότητας και της ελληνικής κοινωνίας. Η Σύνοδος εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά της για τη στοχοποίηση των πρυτανικών αρχών, με αποκορύφωση την εισαγγελική παρέμβαση. Η Σύνοδος επαναδιατύπωσε για μια ακόμη φορά την ανάγκη ενίσχυσης του δημόσιου Πανεπιστημίου».