Το 57,4% των πολιτών φαίνεται να συμφωνεί με τη θεσμοθέτηση και την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστήμιων στην Ελλάδα, σύμφωνα και με το δεύτερο μέρος της δημοσκόπησης της MRB που παρουσιάστηκε, απόψε, Δευτέρα, στο κεντρικό δελτίο του Open. Το 67% πιστεύει ότι θα ενδιαφέρθουν να έρθουν στην Ελλάδα, μέσα από παραρτήματά τους, ξένα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Παρόλα αυτά παραπάνω από το 50% εκτιμά ότι αυτά θα είναι από τα «μέτρια» ή τα λιγότερο γνωστά.

Ωστόσο την προσοχή τραβάει το υψηλό ποσοστό των ερωτηθέντων που δηλώνουν πως δεν είναι ικανοποιήμενοι από το επίπεδο ασφάλειας της χώρας. Επίσης, κατά τη διάρκεια της έρευνας τους ζητήθηκε να ιεραρχήσουν ποιο είδος φυσικής εγκληματικότητας τους προβληματίζει περισσότερο και το 41% ανέδειξαν τη βία ανηλίκων/εφήβων, δηλαδή ένα φαινόμενο που φαίνεται να βρίσκεται σε έξαρση το τελευταίο χρονικό διάστημα. Οι γυναικοκτονίες βρέθηκαν στη δεύτερη θέση. 

dimoskopisi-mrb-asfaleia.JPG

Συσπειρώσεις και μετακινήσεις ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ 

Στη συνέχεια, η δημοσκόπηση της MRB παρουσιάσει κάποια ιδιαίτερα ενδιαφέροντα ευρήματα για τις συσπειρώσεις και τις μετακινήσεις από το κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως δείχνει η δημοσκόπηση, η συσπείρωση της ΝΔ είναι ιδιαίτερα υψηλή και συγκεκριμένα, σε ποσοστό της τάξεως του 79,3%. Παρατηρείται ότι οι περισσότεροι από τους ψηφοφόρους που μετακινούνται από τη ΝΔ (9%) στρέφονται προς την αυδιεκρίνιστη ψήφο και όχι σε κάποιο συγκεκριμένο κόμμα της αντιπολίτευσης. 

Αντίθετα, αναφορικά με τις μετακινήσεις των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, από τα ευρήματα της δημοσκόπησης φαίνεται ότι οι περισσότεροι ψηφοφόροι του (8,6%) βαδίζουν προς την πλευρά του ΚΚΕ και το 8,4% σε άλλο κόμμα. Η συσπείρωση των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ διαφέρει κατά πολύ από αυτήν της ΝΔ, καθώς αγγίζει το 56,3%. 

dimoskopisi-mrb-syspeiroseis-metakiniseis-nd.JPG

Το 34% των ερωτηθέντων «βλέπει» θετικά τον Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει ο πρώτος σε δημοτικότητα πολιτικός αρχηγός, με ποσοστό 34%. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται για ακόμα μία φορά ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας με 29,4%.

Ο Κυριάκος Βελόπουλος, πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, είναι ο πολιτικός αρχηγός με τις περισσότερες αρνητικές γνώμες (58,6%), ενώ ο Αλέξης Χαρίσης, πρόεδρος της Νέας Αριστεράς είναι ο πολιτικός αρχηγός που συγκεντρώνει τις περισσότερες αδιευκρίνιστες γνώμες (55,8%).