Διατηρεί την πρωτιά της η Νέα Δημοκρατία με 28%, όπως δείχνει και η πρόθεση ψήφου σε δημοσκόπηση της Alco για τον Alpha που παρουσιάστηκε απόψε, Πέμπτη, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού. Το κυβερνών κόμμα ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 12,2%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται τρίτος, όμως λίγο πάνω από το 10% (10,2%). 

Στη συνέχεια, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, τέταρτο έρχεται το ΚΚΕ με 9,1%, η Ελληνική Λύση, μετά, με 6,1%, η Νίκη με 3,2%, ενώ κάτω ποσοστά κάτω από 3% καταγράφουν η Πλεύση Ελευθερίας και οι Σπαρτιάτες (2,3%). Πολύ χαμηλά είναι τα ποσοστά και της Νέας Αριστεράς (1,9%), αλλά και του ΜέΡΑ25 (1,7%). Αν αυτήν την Κυριακή είχαμε εκλογές, άλλο κόμμα θα ψήφιζε το 3,2% των ερωτηθέντων, ενώ οι αναποφάσιστοι φαίνεται πως αγγίζουν το 18,8%. 

dimoskopisi-alco-akriveia.JPG

Για το 56% οι ευρωεκλογές δεν είναι ψήφος διαμαρτυρίας 

Επίσης, οι συμμετέχοντες στην έρευνα κλήθηκαν να απαντήσουν πού οφείλεται η ανοδική πορεία των τιμών στην Ελλάδα. Για το 38% ευθύνεται η απουσία επαρκούς αριθμού ελέγχων, για το 29% οι διεθνείς παράγοντες και για το 28% οι παθογένειες της ελληνικής αγοράς. Το 5% απάντησε δεν ξέρω/δεν απαντώ (δξ/δα). 

Σε άλλη ερώτηση σχετικά με το αν η κυβέρνηση έχει εξαντλήσει όλα τα περιθώρια για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, η συντριπτική πλειοψηφία (87%) υποστηρίζει πως μπορεί να πάρει και άλλα μέτρα, ενώ μόλις το 9% πιστεύει πως έχει εξαντλήσει τα περιθώρια. Το 4% απάντησε δξ/δα.

Σε σχέση με τα απογευματινά χειρουργεία συμφωνεί το 41% και το 53% διαφωνεί. Ακόμα, το 56% δεν «βλέπει» τις ευρωεκλογές ως ευκαιρία για ψήφο διαμαρτυρίας, σε αντίθεση με το υπόλοιπο 40%, μιας και 6% απάντησαν δξ/δα.

dimoskopisi-psifos-diamartyrias.JPG

Τέλος, το 69% δηλώνει πως δεν είναι ικανοποιημένο με την αποτελεσματικότητα των μέτρων κατά της φοροδιαφυγής, ενώ το 20% λέει πως είναι.