Οι δύο γνωστοί δημοσκόποι, ο Ζαχαρίας Ζούπης της Opinion Poll καθώς και ο Θωμάς Γεράκης της Marc, ανέλυσαν σε συνεντεύξεις τους το πολιτικό σκηνικό στο δρόμο προς τις ευρωεκλογές. Σύμφωνα με την ανάλυση των δημοσκοπικών ευρημάτων τους, μετά τον Κυριάκο Μητσοτάκη επικρατεί το... χάος.

Πιο συγκεκριμένα ο υπεύθυνος της εταιρείας Opinion Poll σε συνέντευξη του στον Real FM και τον Γιάννη Παπαγιάννη δήλωσε ότι αντίπαλος της κυβέρνησης είναι τα προβλήματα καθώς δεν βλέπει κανέναν πολιτικό αρχηγό να έχει την ικανότητα να απειλήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Σύμφωνα με τον ίδιο: «ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ δεν εισπράττουν κάτι. Νομίζω αντίπαλος της κυβέρνησης είναι τα προβλήματα των πολιτών και ο κανένας». Σύμφωνα με τον Ζαχαρία Ζούπη ο κίνδυνος για την κυβέρνηση δεν προέρχεται από πολιτικό αντίπαλο αλλά από τα προβλήματα που έχουν «σηκώσει πολύ σκόνη» όπως η ακρίβεια και οι αγροτικές κινητοποιήσεις και δημιουργουν θολό τοπίο, χωρίς ωστόσο να φαίνεται άμεσα κάποια φθορά για την Νέα Δημοκρατία.

Όσον αφορά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Ζαχαρίας Ζούπης τόνισε ότι ο πρωθυπουργός έχει «τερατώδεις διάφορες» στα ποιοτικά στοιχεία από τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς, οι οποίοι παίζουν κυρίως σε μονοψήφια ποσοστά. Ωστόσο τόνισε ότι στις ευρωεκλογές υπάρχει πάντα η χαλαρή ψήφο και θύμισε ότι η Νέα Δημοκρατία στις ευρωπαϊκές εκλογές του 2019 έλαβε 33% ενώ ένα μήνα μετά στις εθνικές έλαβε σχεδόν 40%. Πρόβλεψε δε ότι η Νέα Δημοκρατία παρά τα προβλήματα θα πάρει παραπάνω ποσοστό από τις ευρωεκλογές του 2019, από 33% έως 36%, το οποίο μπορεί να θεωρηθεί επιτυχία. 

Πού οφείλεται η κυριαρχία Μητσοτάκη


Σύμφωνα με τον Ζαχαρία Ζούπη, η κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη οφείλεται στο γεγονός ότι πέρα από την κεντροδεξιά, έχει αποδοχή ακόμα και στο κεντροαριστερό κοινό: «Σε πρόσφατη έρευνα για τον πιο κατάλληλο Πρωθυπουργό σε κεντροαριστερούς ψηφοφόρους, πρώτα ήρθε ο κανένας και έπειτα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αυτό οφείλεται ότι υπάρχει ένα ισχυρό προφίλ στα ποιοτικά στοιχεία για το ότι έχει διαχειριστεί κρίσεις με επιτυχία, ότι υπάρχει μια αποτελεσματικότητα και ότι εκφράζει μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων ανεξαρτήτως ιδεολογίας». Τέλος θεωρεί ότι οι πολιτικοί αρχηγοί στην αντιπολίτευση αδυνατούν να εμπνεύσουν τον κόσμο, τουλάχιστον βάσει των ποιοτικών στοιχείων.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Θωμάς Γεράκης, επικεφαλής της Marc. Σύμφωνα με τον γνωστό δημοσκόπο στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός και σε όλα τα ποιοτικά στοιχεία πρώτα είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης με ισχυρό διψήφιο ποσοστό, έπειτα ο κανένας και ακολουθούν οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί με μονοψήφια ποσοστά. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: «Υπάρχει ο Μητσοτάκης, ο κανένας κι έπειτα όλοι οι υπόλοιποι σε μονοψήφια ποσοστά». Σύμφωνα με τον ίδιο, αν και υπάρχει ακόμα χρόνος για τις ευρωεκλογές όπου η ψήφος είναι χαλαρή, σε κάθε περίπτωση «το ερώτημα δεν είναι ποιο θα είναι πρώτο κόμμα, αλλά ποιο δεύτερο και ποιο τρίτο». Τέλος και ο ίδιος εκτίμησε ότι αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για την αντιπολίτευση το γεγονός ότι δεν υπάρχουν πολιτικοί αρχηγοί που να εμφανίζουν ικανά ποσοστά στα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων και αυτό εξηγεί και τον πολυκερματισμό του χώρου.