Για ένα συνέδριο χαμηλών προσδοκιών, «μέσα σε συνθήκες απογοήτευσης, που δεν αποκλείεται να δώσει έναυσμα και σε νέες αντιπαραθέσεις» κάνει λόγο ο Ζαχαρίας Ζούπης, διευθυντής Ερευνών της OPINION POLL και πολιτικός αναλυτής, με αφορμή τις σχετικές εργασίες του ΣΥΡΙΖΑ που ξεκινούν σήμερα το απόγευμα.
«Στην καλύτερη περίπτωση θα είναι ένα Συνέδριο που επικοινωνιακά έχει περάσει ότι θα είναι ένα διεκπεραιωτικό Συνέδριο, για να προχωρήσει όπως όπως μέχρι τις ευρωεκλογές με ορατό ένα κίνδυνο: Την επισφράγιση μιας μεγάλης μείωσης των ποσοστών του που θα τον φέρνει πιθανότατα σε ένα συνωστισμό με Κ.Κ.Ε και Ελληνική Λύση για την τρίτη θέση», τονίζει χαρακτηριστικά σε άνθρο του στην ιστοσελίδα dnews.gr.
Αναλυτικά το άρθρο έχει ως εξής:
«O ΣΥΡΙΖΑ φτάνει στο Συνέδριό του με τις δυνάμεις που του έχουν απομείνει ζαλισμένες και απογοητευμένες, μπλεγμένος συνέχεια σε εσωκομματικές αντιπαραθέσεις μακριά από τα προβλήματα της κοινωνίας , σε κατάσταση αποσύνθεσης. Ένα ερώτημα είναι τι ακριβώς θα συζητήσει αυτό το Συνέδριο. Πρώτη φορά μεταπολιτευτικά ένα κόμμα αμφισβητεί τον αρχηγό του και ο αρχηγός του αμφισβητεί το κόμμα. Τίποτα δεν πρέπει να δημιουργεί πια εντύπωση, αφού βρίσκεται σε βαθιά ταυτοτική, δομική κρίση και μετά από τις διασπάσεις που έζησε, βιώνει και το βαθύ ρήγμα που δημιουργήθηκε την τελευταία εβδομάδα.
Ας περιγράψουμε την κατάσταση με τα ευρήματα ερευνών , μιας και οι αριθμοί είναι αποκαλυπτικοί και σκληροί. Στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές έχασε το 14% των δυνάμεών του που μεταφράζεται σε 850.000 ψηφοφόρους. Υπέστη μια στρατηγική ήττα με την σφραγίδα του Αλέξη Τσίπρα και της ηγεσίας του είτε άλλα στελέχη του παρέμειναν στον ΣΥΡΙΖΑ είτε βρίσκονται στην ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ. Έκτοτε, οκτώ ολόκληρους μήνες μετά, ποτέ δεν συζητήθηκαν τα αίτια αυτής της κατάρρευσης που δείχνουν ένα τέλος εποχής. Για φανταστείτε.
Ως Κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ έπεσε 3.5% και ως αντιπολίτευση 14% και την ίδια στιγμή κανείς δεν παρουσιάζει μια συνολική εξήγηση . Προφανώς κάτι δεν συνέλαβε σωστά με την νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται και δεν υπήρχε η αποφασιστικότητα για μια ουσιαστική επανίδρυση, αξιοποιώντας ότι κατάφερε και πήρε 32% το 2019, ποσοστό που τον κρατούσε δυνατά στο πολιτικό παιχνίδι ως μεγάλο κόμμα και ως διεκδικητή της κυβερνητικής εξουσίας. Ποια είναι όμως η νέα πραγματικότητα, τι κοινωνικές δυναμικές αναπτύσσονται;
Τι προτεραιότητες έχει η κοινωνία και τι περιμένει από ένα κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μα αλήθεια, πως ένα κόμμα θα δει την πορεία του αν δεν συζητήσει στα σοβαρά αυτά τα θέματα; Κακά τα ψέματα . Η μεγάλη ευκαιρία του Α. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ σε μια ριζική αναμόρφωση του ΣΥΡΙΖΑ χάθηκε το 2020, το πολύ 2021. Δεν πήρε, δεν κατανοήθηκε το μήνυμα της κοινωνίας το 2019 ή υπήρξε ατολμία ή και αδυναμία και το αποτέλεσμα ήταν η τιμωρία.
Ακολούθησε μια απολίτικη διαδικασία εκλογής νέου Προέδρου με όρους επικοινωνίας και ταυτόχρονης ανάδειξης της αδυναμίας στελεχών να δώσουν εξηγήσεις και να χαράξουν μια διακριτή νέα πορεία αλλάζοντάς τα όλα. Η εκλογή του Σ. Κασσελάκη αποτέλεσμα όχι ασφαλώς μόνο λόγω της επικοινωνιακής τακτικής του αλλά και στηρίξεων από επώνυμα στελέχη ήταν προφανώς η απόδειξη της κρίσης που περνάει ο ΣΥΡΙΖΑ και όλα στην συνέχεια επιδεινώθηκαν.
Δυνάμεις του έψαχναν ένα σωτήρα ή και ένα εύκολο μεταβατικό αρχηγό που αν χρειαστεί θα πεταχτεί . Αυτά πληρώνονται. Το Σεπτέμβριο ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν ακόμα στο 17% στην εκτίμηση ψήφου και σήμερα βρίσκεται στο 12%, ενώ στην πρόθεση ψήφου εμφανίζεται με μονοψήφια ποσοστά . Παραπέρα μείον 5% σημαίνει απώλεια του ρόλου μιας δύναμης που μπορεί να διεκδικήσει με αξιώσεις την εξουσία και άρα φέρνει νέες φυγόκεντρες δυνάμεις και ταυτόχρονα σχεδόν δώρο την δεύτερη θέση στο ΠΑΣΟΚ.
Η κατάσταση του ΣΥΡΙΖΑ πιστοποιείται και από δύο κρίσιμα ευρήματα της τελευταίας έρευνας της OPINION POLL. Μόνο το 7.4% της κοινής γνώμης δηλώνει ικανοποιημένο από την αντιπολιτευτική πολιτική του και ανάμεσα στους ψηφοφόρους του το ποσοστό αυτό φτάνει το 21.6%. Όταν ο Κ. Μητσοτάκης εμφανίζεται ως καταλληλότερος για Πρωθυπουργός με 36.9% , ο Σ. Κασσελάκης εμφανίζεται με 7.2%. Μ΄αυτούς τους δείκτες η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει με πορεία μέσα από γεμάτο νάρκες πεδίο.
‘Αλλωστε κάθε έρευνα που πραγματοποιείται βρίσκει όλο και χαμηλότερα τον ΣΥΡΙΖΑ σε σημείο να προκαλεί πονοκέφαλο στους δημοσκόπους που αναζητούμε απάντηση στο απλό ερώτημα: Ποιο είναι το κατώτερο ποσοστό που μπορεί να φτάσει αν συνεχίσει με μια από τα ίδια;
Αυτή είναι η κατάσταση μέσα στην οποία συνέρχεται το Συνέδριο. Πρόκειται για Συνέδριο χαμηλών προσδοκιών μέσα σε συνθήκες απογοήτευσης , που δεν αποκλείεται να δώσει έναυσμα και σε νέες αντιπαραθέσεις. Στην καλύτερη περίπτωση θα είναι ένα Συνέδριο που επικοινωνιακά έχει περάσει ότι θα είναι ένα διεκπεραιωτικό Συνέδριο για να προχωρήσει όπως όπως μέχρι τις Ευρωεκλογές με ορατό ένα κίνδυνο: Την επισφράγιση μιας μεγάλης μείωσης των ποσοστών του που θα τον φέρνει πιθανότατα σε ένα συνωστισμό με Κ.Κ.Ε και ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ για την Τρίτη θέση.
Ο ΣΥΡΙΖΑ αγαπήθηκε από ένα σημαντικό ποσοστό της ελληνικής κοινωνίας που πίστεψε σ΄αυτόν. Ωστόσο η κοινωνία είναι σκληρή προς οποιονδήποτε δείχνει ότι δεν την λαμβάνει υπόψη. Η σκληρή αλήθεια είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύει πολύ περισσότερο απ΄ότι δείχνουν ακόμα και τα άσχημα δημοσκοπικά ευρήματα.
(Ο Ζαχαρίας Ζούπης είναι Διευθυντής Ερευνών της OPINION POLL- Πολιτικός Αναλυτής)