Μύλος έχουν γίνει στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τις κινήσεις Κασσελάκη και το περιβόητο ερωτηματολόγιο στο isyriza.gr για αλλαγή ακόμα και ονόματος στο κόμμα.

Το Συνέδριο αναμένεται να διεξαχθεί σε κλίμα καχυποψίας και διχασμού, ενώ έγινε γνωστό πως ο Στέφανος Κασσελάκης απέλυσε τον Διονύση Τεμπονέρα από επιστημονικό συνεργάτη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος. 

Στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας την Τρίτη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, έπειτα από μια θυελλώδη συνεδρίαση, προχώρησε σε ανάκληση της επιστολής του προς την Πολιτική Γραμματεία, αλλά και της αναβάθμισής του από τα μέλη του κόμματος, ενώ καθοριστική υπήρξε ως προς αυτό και η τοποθέτηση του Διονύση Τεμπονέρα. Συγκεκριμένα, λίγο πριν την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας, ο κ. Κασσελάκης απέσυρε τόσο τη χθεσινή του επιστολή, όσο και την πρόθεση του να προσφύγει στα μέλη, σε περίπτωση που δεν υπήρχε εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του.

Είχε μεσολαβήσει η άρνηση της συντριπτικής πλειοψηφίας (όλοι πριν τριών) της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος να του παράσχει «λευκή επιταγή» μέχρι τις εθνικές εκλογές, ωστόσο επιβεβαιώθηκε η εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του σε παρόντα χρόνο.

Κρίσιμη για την έκβαση της συνεδρίασης αποδείχθηκε η παρέμβαση του Διονύση Τεμπονέρα, ο οποίος σήκωσε το γάντι του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, λέγοντας, κατά πληροφορίες: «Δεν συναινώ στην de facto διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ... Είμαστε αριστεροί και δεν εκβιαζόμαστε. Δεν δίνουμε ποτέ και σε κανέναν λευκή επιταγή... Αν το επιθυμεί ο πρόεδρος, έχει κάθε δικαίωμα να ανοίξει καταστατικά την διαδικασία προεδρικής εκλογής».

Το συμβάν Κασσελάκη - Τεμπονέρα 

Από τις πληροφορίες μαθαίνουμε ότι η απόλυση Τεμπονέρα, είχε γίνει λίγο μετά τη συμμετοχή του στο πάνελ της «εκδήλωσης των τριών», με Αχτσιόγλου και Χριστοδουλάκη, για τον αντίπαλο του Μητσοτάκη.

Ο κ. Τεμπονέρας δεν δημοσιοποίησε τότε το θέμα, αλλά στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ προχθές, αυτό ήρθε μοιραία στην επιφάνεια, όταν ο κ. Κασσελάκης απευθυνόμενος προσωπικά στο μέλος του οργάνου φέρεται να του είπε πως «Διονύση, είσαι καλός εργατολόγος, σου ζήτω να συστρατευθείς μαζί μου μέχρι τις εθνικές εκλογές και έχεις κάνει πολύ καλή δουλειά με το δίκτυο συνταξιούχων».

«Πρόεδρε, η εμπιστοσύνη αποδεικνύεται όχι με λόγια αλλά με πράξεις», φέρεται να του αντέτεινε, ο κ. Τεμπονέρας, συμπληρώνοντας πως έχει τρεις μήνες να προσκληθεί στα κομματικά μέσα και πως πληροφορείται πως είναι «κομμένος από τον Προέδρο» και δεύτερον ότι «με πήρε τηλέφωνο ο Διευθυντής σου εκ μέρους σου και μου ζήτησε να διακόψω τη συνεργασία στην ΚΟ που καθημερινά επί ώρες ασχολούμαι και στερώντας χρόνο από την επαγγελματική μου δραστηριότητα, παραμονές της εκδήλωσης».

Σημειωτέον ότι το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει και άλλες ανακατατάξεις επιστημονικών συνεργατών και συμβούλων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, προκαλώντας προβληματισμό σε πολλά κομματικά στελέχη.

Ο ρόλος του Νίκου Παππά

Ο έτερος δελφίνος, Νίκος Παππάς, φαίνεται πως εν τέλει στήριξε τον Στέφανο Κασσελάκη, για να μπορεί ο ίδιος να έχει τον πρώτο λόγο σε περίπτωση που αντικατασταθεί ο πρόεδρος Stefanos. 

Αναφορικά με το ερωτηματολόγιο του Στέφανου Κασσελάκη, σημείωσε ότι αυτό «θα πρέπει να εμπλουτιστεί και να πάει στη βάση με δεσμευτικό χαρακτήρα των αποφάσεων της βάσης. Η βάση δεν είναι για δειγματοληψία», σημείωσε.

«Ο μετασχηματισμός και τα βήματα που κάναμε είχαν το νόημα ότι η ηγεσία πρέπει να δεσμεύεται από τη γνώμη της βάσης και όταν απευθύνεσαι στη βάση δεν απευθύνεσαι για να πάρεις μία αίσθηση. Απευθύνεσαι με πάρα πολύ συγκεκριμένα ερωτήματα και οι απαντήσεις της βάσης σε δεσμεύουν ως ηγεσία», εξήγησε ο κ. Παππάς.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι το περασμένο διάστημα έγιναν αρκετές αλλαγές στο κόμμα και πως αυτό δεν έγινε ανώδυνα. «Κάποιοι μάλιστα δεν το άντεξαν και έφυγαν από το κόμμα», είπε και εκτίμησε πως θα υπάρξει επούλωση.

Σε ερώτηση για το αν έπειτα από πέντε μήνες έχει μετανιώσει που στήριξε τον Στέφανο Κασσελάκη απάντησε αρνητικά. «Οι εξελίξεις απέδειξαν ότι οποιαδήποτε άλλη επιλογή θα ήταν καταστροφική για το κόμμα μας», τόνισε.

Ο Βούδας του Σουνίου

Ο «εγγυητής της ενότητας του ΣΥΡΙΖΑ» όπως τον αποκαλούν τα στελέχη του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας, φαίνεται πως διακριτικά έχει διαμηνύσει, ότι δεν εμπιστεύεται την ηγεσία Κασσελάκη. 

Ο πρώην πρωθυπουργός, που παραβρέθηκε στο γήπεδο για να παρακολουθήσει το δραματικό όπως εξελίχθηκε ΠΑΟ – ΠΑΟΚ, σίγουρα δεν θέλει να χαθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο ανά πάσα στιγμή είναι έτοιμος να «τολμήσει» το come back. Δεν ξέρει βέβαια ότι η ολοκληρωτική κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ, τότε και μόνο τότε θα επέλθει.