Μπορεί τη συζήτηση τον τελευταίο καιρό να μονοπωλούσε το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, ωστόσο η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει μπροστά με σημαντικές αλλαγές στην οικονομία, την παιδεία, τη δικαιοσύνη, τη δημόσια τάξη αλλά και τη στήριξη της οικογένειας. Έμφαση θα δοθεί το επόμενο διάστημα στην ακρίβεια, την ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών και στις δομικές μεταρρυθμίσεις του κράτους. Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει άνοιγμα για επενδυτικούς, γεωπολιτικούς και τουριστικούς λόγους στην αγορά της Ινδίας με σχετική του επίσκεψη αυτήν την εβδομάδα. 

Πιο συγκεκριμένα η κυβέρνηση σχεδιάζει νέα αύξηση του βασικού μισθού από 1/4, της τάξης των 40-50€. Έτσι ο βασικός μισθός από 780€ σήμερα, είναι πολύ πιθανό να φτάσει έως στα 830€. Άλλωστε στόχος της κυβέρνησης είναι στο τέλος της τετραετίας ο βασικός μισθός να φτάσει τα 950€. Παράλληλα από 1/3 θα βρίσκονται σε ισχύ τα νέα μέτρα της κυβέρνησης κατά της ακρίβειας. Σε αυτά περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η θέσπιση πλαφόν 7% στο μικτό περιθώριο κέρδους στο βρεφικό γάλα, η μείωση της αρχικής τιμής σε απορρυπαντικά και η επιβολή προστίμων ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης, που κυμαίνονται από 5000 μέχρι 2 εκατ. ευρώ, με παράλληλη δημοσιοποίηση της επωνυμίας των εταιρειών που αισχροκερδούν. Επιπλέον σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι πλασματικές προσφορές, θα ισχύουν τα εξής δύο μέτρα: Αφενός όσες εταιρείες προχωρήσουν από τις 10 Ιανουαρίου σε αύξηση των τιμολογίων τους στα προϊόντα που δίνουν στα σούπερ μάρκετ, δεν θα μπορούν για τρεις μήνες να κάνουν καμία προσφορά στα σούπερ μάρκετ, αφετέρου Αν μια εταιρεία διέθεσε το 2023 ένα ποσό για προσφορές, το εν λόγω ποσό φέτος πρέπει να είναι μειωμένο κατά 30%. Και το ποσό αυτό θα πρέπει να μετακυλιστεί στις αρχικές τιμές των προϊόντων. Ακόμη, σημειώνεται ότι τα πιστωτικά τιμολόγια δεν θα μπορούν να ξεπερνούν το 3% των συνολικών παραγγελιών.

Πέρα από τα ανωτέρω, η κυβέρνηση εξετάζει να δώσει νέο μέρισμα ανάπτυξης το Πάσχα σε ευάλωτους πολίτες με μια νέα εφάπαξ ενίσχυση λόγω ακρίβειας  ενώ ήδη 50.000 εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα είδαν αύξηση στους μισθούς τους από το ξεπάγωμα των τριετιών. Παράλληλα η εξετάζονται νέοι τρόποι για να ενισχυθεί το εισόδημα των συνταξιούχων. 

Επιπλέον η κυβέρνηση θα επικεντρωθεί στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις καθώς πολύ σύντομα θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια καθώς και οι δομικές αλλαγές στη δικαιοσύνη με αύξηση έκτισης ποινών, περιορισμό των αναβολών, αυξημένες ποινές για σημαντικά εγκλήματα όπως οι εμπρησμοί και η δωροδοκία, ψηφιοποίηση διαδικασιών και αναμόρφωση του δικαστικού χάρτη με σκοπό τη μείωση του χρόνου απονομής δικαιοσύνης. Όσον αφορά την μεγάλη μεταρρύθμιση της επιστολικής ψήφου που έχει ήδη ψηφιστεί, μέσα στην εβδομάδα ανοίγει η σχετική ψηφιακή πλατφόρμα. Όσον αφορά το ΕΣΥ έρχονται μεγάλες αλλαγές, καθώς προκηρύσσονται άμεσα 10.000 προσλήψεις ενώ ξεκινά πιλοτικά ο θεσμός των απογευματινών χειρουργείων. Παράλληλα τρέχει το πρόγραμμα ανακαινίσεις των δομών υγείας και προετοιμάζεται το πλαίσιο για να επιτραπεί σε γιατρούς του ΕΣΥ να εργάζονται και στον ιδιωτικό τομέα υπό προϋποθέσεις αλλά και ιδιώτες γιατροί να συμβάλλουν στο έργο του ΕΣΥ. 

Εθνικό σχέδιο για το δημογραφικό 

Πρόσφατα η κυβέρνηση πήρε πρωτοβουλίες με 7 μέτρα για τη στήριξη της οικογένειας όπως η αύξηση του επιδόματος γέννας έως 1.500€ και μάλιστα αναδρομικά, αύξηση του αφορολόγητου για οικογένειες με παιδιά, αύξηση του επιδόματος μητρότητας σε αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες και νέο κοινωνικό τιμολόγιο ρεύματος για πολύτεκνες οικογένειες. Ωστόσο τα μέτρα στήριξης της οικογένειας δεν θα σταματήσουν εδώ καθώς το επόμενο τρίμηνο η κυβέρνηση θα παρουσιάσει την εθνική στρατηγική για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος. Το σχέδιο, το οποίο επεξεργάζεται η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, περιλαμβάνει συγκεκριμένες άμεσες αλλά και μακροπρόθεσμες ενέργειες για τη στήριξη της οικογένειας, όπως η επέκταση του προγράμματος Σπίτι Μου, η ενίσχυση των δομών για τα παιδιά, διευκολύνσεις στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και νέα οικονομικά κίνητρα.

Τέλος, η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα και στη δημόσια τάξη. Εκτός από τις σημαντικές αλλαγές στη δικαιοσύνη με σκοπό να μειωθεί το αίσθημα της ατιμωρησίας, ήδη ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έχει βγάλει εκατοντάδες αστυνομικούς από τα γραφεία και τις φυλάξεις προσώπων στο δρόμο ενώ έχουν αυξηθεί οι περιπολίες στις γειτονιές. Μάλιστα σε Αττική και Θεσσαλονίκη έχουν διπλασιαστεί οι περιπολίες της ΟΠΚΕ και της τροχαίας, αυξήθηκαν οι αστυνομικοί της Άμεσης Δράσης ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία για τοποθέτηση χιλιάδων καμερών σε αστυνομικούς πρώτης γραμμής αλλά και σε βασικούς οδικούς άξονες. Επίσης έχει ξεκινήσει ήδη ο σχεδιασμός για την αντιμετώπιση της μικροεγκληματικότητας, του οργανωμένου εγκλήματος και της παραβατικότητας ανηλίκων με ειδικές επιχειρήσεις ενώ στον προγραμματισμό βρίσκεται η αύξηση των γραφείων ενδοοικογενειακής βίας.