Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατανοώντας ότι το δημογραφικό είναι το μεγαλύτερο εθνικό πρόβλημα με πολλαπλές προεκτάσεις σκοπεύει να αναλάβει νέες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπισή του. Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση θα παρουσιάσει εθνικό σχέδιο δράσης για το δημογραφικό και την οικογένειά μέσα στην άνοιξη, ένα σχέδιο που ήδη καταρτίζει η Σοφία Ζαχαράκη σε διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς.

Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας βρίσκεται ήδη σε διαδικασία διαβούλευσης με όλα τα υπουργεία ενώ ξεκινά τη σχετική συζήτηση με τις Περιφέρειες, τους δήμους, τους συλλόγους πολυτέκνων και τριτέκνων με σκοπό να καταρτιστεί ένα όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικό σχέδιο για ένα πολύ δύσκολο πρόβλημα που αφορά σχεδόν το σύνολο των δυτικών κοινωνιών. Μάλιστα για το σχέδιο θα υπάρξει και δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση ώστε να συμμετέχει κάθε πολίτης που το επιθυμεί, με στόχο τον Μάιο να παρουσιαστεί από τον πρωθυπουργό και να αρχίσει η υλοποίησή του.

Το πακέτο μέτρων

Το σχέδιο θα περιλαμβάνει μια ευρεία γκάμα μέτρων με άμεσες και μακροπρόθεσμες πολιτικές με στόχο τη στήριξη της οικογένειας και την νέων ζευγαριών που θέλουν να κάνουν παιδιά. Μεταξύ άλλων θα γίνουν νέες παρεμβάσεις στο στεγαστικό πρόβλημα, στην ενίσχυση των γυναικών στην εργασία τους, την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, θα υπάρξουν νέα κίνητρα σε Έλληνες που έφυγαν στο εξωτερικό να επιστρέψουν στην χώρα μας, μέτρα για την ενίσχυση των ευάλωτων οικογενειών και βελτίωση των δημόσιων δομών που αφορούν το παιδί και την οικογένειά.

Ανάμεσα στα μέτρα που εξετάζονται, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Παραπολιτικα, είναι και η εξίσωση των προνομίων των τριτέκνων με τις πολύτεκνες οικογένειες, με σκοπό να βοηθηθούν ακόμη περισσότερο οι οικογένειες με τρία παιδιά. Πρότυπο αποτελούν τα πρόσφατα μέτρα που ανακοίνωσε η τοπική κυβέρνηση της Σεούλ, η οποία αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα γεννήσεων, η οποία και προχώρησε σε μείωση τουλάχιστον δύο παιδιών για τον χαρακτηρισμό μιας οικογένειας ως πολύτεκνης. Βασικοί στόχοι των μέτρων που θα εφαρμοστούν θα είναι η αύξηση των γεννήσεων στην χώρα μας, η βελτίωση της ζωής των οικογενειών, δίνοντας έμφαση σε αστικές, ημιαστικές και αγροτικές περιοχές της επαρχίας καθώς και η διαχείριση της μακροβιότητας/γήρανσης του πληθυσμού στα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών κρατών.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση έχει υλοποιήσει ήδη μια ευρεία δέσμη μέτρων όπως το πρόγραμμα Σπίτι Μου, η αύξηση του επιδόματος γέννας, η αύξηση του αφορολόγητου για οικογένειες με παιδιά, η μείωση του ΦΠΑ για βρεφικά είδη, η αύξηση των voucher για βρεφονηπιακούς σταθμούς, η αύξηση των επιδομάτων παιδιών στο δημόσιο, η αύξηση των αδειών για γονείς, η αύξηση του επιδόματος μητρότητας σε αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες καθώς και η εξίσωση της γονικής άδειας του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα, υλοποιεί προγράμματα όπως οι νταντάδες της γειτονιάς και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί σε μεγάλες επιχειρήσεις ενώ θεσμοθέτησε φορολογικά κίνητρα για την επιστροφή Ελλήνων του εξωτερικού.