Ο Ζαχαρίας Ζούπης, διευθυντής ερευνών της Opinion Poll, σε άρθρο του στο «Today Press» αναλύει τους λόγους κυριαρχίας της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη στο πολιτικό σκηνικό.


Αρχικά ο γνωστός δημοσκόπος περιγράφει τους πολιτικούς συσχετισμούς, όπως αυτοί προκύπτουν από την ανάλυση των εννέα τελευταίων δημοσκοπήσεων. Σύμφωνα με τον ίδιο, έξι μήνες μετά τις εκλογές η Νέα Δημοκρατία παραμένει απόλυτα κυρίαρχη με ποσοστά 38-39% στην εκτίμηση ψήφου και συσπείρωση άνω του 80%. Αντίθετα ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε σπιράλ ελεύθερης πτώσης, καθώς από 17,8% στις βουλευτικές εκλογές βρίσκεται μεσοσταθμικά στο 13%, το οποίο μεταφράζεται σε απώλεια 200.000 ψήφων. Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να βρίσκεται σε δομική και ιδεολογική κρίση και οι πολίτες να βλέπουν σε αυτό ένα φθαρμένο προϊόν. Παράλληλα ο Κασσελάκης δεν πείθει, φεύγουν μαζικά στελέχη από το κόμμα ενώ δημοσκοπικά έχασε τη δεύτερη θέση.


Όσον αφορά το ΠΑΣΟΚ, ο ίδιος υποστηρίζει ότι βρίσκεται πλέον στη δεύτερη θέση με μια άνοδο που του χαρίζει ένα ποσοστό μεσοσταθμικά γύρω στο 14,5%. Ωστόσο αυτό το ποσοστό δεν είναι ικανοποιητικό, διότι ενώ μπορεί να λάβει μεγαλύτερα ποσοστά από την αποσύνθεση του ΣΥΡΙΖΑ, φαίνεται ότι κάνει στρατηγικά λάθη, όπως ότι εκπέμπει ένα θολό αφήγημα και υιοθετεί πολλές φορές μια μηδενιστική αντιπολίτευση, απομακρύνοντας κρίσιμα εκλογικά κοινά. Έτσι το ΚΚΕ είναι αυτό που πραγματικά έχει όφελος, το οποίο όμως δεν έχει αξία από άποψη διακυβέρνησης.


Οι λόγοι υπεροχής της Νέας Δημοκρατίας


Ο Ζαχαρίας Ζούπης βλέπει δύο βασικούς λόγους κυριαρχίας της Νέας Δημοκρατίας. Ο πρώτος είναι η τεράστια υπέροχη του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος διατηρεί αναλλοίωτο το πολιτικό του κεφάλαιο, ανεξαρτήτως των κρίσεων και των λαθών της κυβέρνησης. Μάλιστα η σύγκριση με τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς είναι χαώδης. Η δημοφιλια του κινείται ανάμεσα στο 40-45% ενώ οι αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ κινούνται ανάμεσα στο 5%-10%!


Ο δεύτερος λόγος είναι κατάσταση της αντιπολίτευσης συνολικά. Ο ίδιος θεωρεί ότι είναι λάθος να λέμε ότι δεν υπάρχει αντιπολίτευση, καθώς στη βουλή υπάρχουν επτά κόμματα απέναντι στην κυβέρνηση, χωρίς να μετρά την Νέα Αριστερά. Το πρόβλημα είναι ότι δεν πείθει ο πολιτικός τους λόγος, αντίθετα ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ένα πολιτικό αφήγημα που ταιριάζει σε ένα μεγάλο ρεύμα των Ελλήνων πολιτών, ακόμα και αν δεν ψηφίζουν Νέα Δημοκρατία.


Αυτή η εικόνα, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη κυρίαρχο, συντηρείται εδώ και επτά χρόνια. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο μόνος κίνδυνος για την κυβέρνηση αποτελεί ο εαυτός της και τυχόν φαινόμενα αλαζονείας ενώ η αντιπολίτευση πρέπει να αρχίσει να έχει σοβαρό και αξιόπιστο πολιτικό λόγο, με συγκεκριμένες ρεαλιστικές προτάσεις και ευδιάκριτη παρουσία στην πολιτική ζωή του τόπου.