Άρθρο με τίτλο «Αναζητώντας αντιπολίτευση» έγραψε στην ιστοσελίδα TheOpinion ο διευθυντής Ερευνών της δημοσκοπικής εταιρείας OPINION POLL και πολιτικός αναλυτής Ζαχαρίας Ζούπης.
Ο κ. Ζούπης μέσα από το άρθρο του και λαμβάνοντας υπόψη την τελευταία έρευνα της OPINION POLL για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού ACTION 24 αναλύει την κατάσταση που επικρατεί κυρίως στον χώρο της αντιπολίτευσης.
Το άρθρο
Αναλυτικά του άρθρο του Ζαχαρία Ζούπη που αναδημοσιεύεται από το TheOpinion:
«Άλλη μια έρευνα, η τελευταία της OPINION POLL για το ACTION 24 ανέδειξε για άλλη μια φορά τις δυσκολίες της αντιπολίτευσης, την αδυναμία της να βρει τον βηματισμό της.
Ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόμενος σε μια διαρκή περιδίνηση εμφανίζεται στην εκτίμηση ψήφου στο 13.4%. Χάνει 3.9% από τον Σεπτέμβριο και 4.4% από την εκλογική του επίδοση. Εν ολίγοις δείχνει να μην έχει βρει τον βηματισμό του και μετά την διάσπαση. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε 850.000 ψήφους στις βουλευτικές εκλογές και αν αναγάγουμε τις δημοσκοπικές απώλειες, χάνει 250.000 ψήφους ακόμα. Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Ο Πρόεδρός του συναγωνίζεται ως προς την δημοφιλία τον Κ. Βελόπουλο στην 5η, 6η θέση, ενώ στην καταλληλότητα για Πρωθυπουργός απέχει 29.5% από τον Κ. Μητσοτάκη! Την ίδια στιγμή η ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ εμφανίζεται στο 2.6%, με την υποσημείωση ότι μετράμε ένα κόμμα που ακόμα δεν έχει συγκροτηθεί, δεν έχει ξεδιπλώσει τις πρωτοβουλίες της . Ωστόσο, δεν πρόκειται για μια άγνωστη πρωτοβουλία, αφού και τα στελέχη της είναι γνωστά και η συζήτηση για την διάσπαση κράτησε μήνες.
Τι κατ΄αρχήν συμπεράσματα προκύπτουν; Αν δούμε το άθροισμα των δύο κομμάτων, υπολείπεται των ποσοστών του ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ. Σε κάθε περίπτωση η διάσπαση δεν προσθέτουν νέα ακροατήρια, ενώ διώχνει βαθύτατα απογοητευμένους ψηφοφόρους του χώρου. Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι δεν έχει προσδιορίσει το πρόβλημα και γι αυτό δυσκολεύεται να δώσει συνολικές απαντήσεις. Δεν έχει απαντήσει στο απλό ερώτημα: Τι έφταιξε και στις βουλευτικές εκλογές συνετρίβη; Έτσι η επικοινωνιακή δυνατότητα του Σ. Κασσελάκη και κάποια δείγματα αλλαγών (π.χ ψήφιση για πρώτη φορά των αμυντικών δαπανών) χάνονται. Ας το πούμε καθαρά. Τώρα δεν υπάρχουν ούτε «βάρβαροι», ούτε «υπονομευτές». Τι θα προτείνει συνολικά, τι φυσιογνωμία και εναλλακτική πρόταση θα διαμορφώσει. Αυτή την ώρα πάντως μοιάζει με παιδί που πέφτει στην τσουλήθρα και κινδυνεύει να σπάσει το κεφάλι του. Αν δεν δει τι θέλει κινδυνεύει στις ευρωεκλογές να συγκεντρώσει πολύ άσχημα αποτελέσματα. Ωστόσο αξίζει να δούμε, να παρακολουθήσουμε την πορεία του στους επόμενους μήνες.
Η ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ εμφανίζεται χαμηλά για τρεις βασικά λόγους: Φαίνεται τελικά ότι όλο το πρόβλημα ήταν το πρόσωπο του αρχηγού και δεν έχει πολιτικοποιηθεί επί της ουσίας η διάσπαση – Στα μάτια της κοινής γνώμης αποτελείται από στελέχη που πρωταγωνίστησαν στο ΣΥΡΙΖΑ και όταν κυβέρνησε και όταν αντιπολιτεύτηκε, άρα δεν είναι άμοιρα ευθυνών για την συντριβή – Δεν έχει γίνει σαφές ποιο είναι το νέο που χαρακτηρίζει την πρωτοβουλία για ίδρυση νέου κόμματος. Αν δεν λύσει αυτά τα προβλήματα, θα είναι ένα σχήμα που θα εισπράξει ένα τμήμα δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ και ίσως λειτουργήσει ως ανάχωμα δυνάμεων που από το ΣΥΡΙΖΑ θα προσανατολίζονταν προς το Κ.Κ.Ε και το ΠΑΣΟΚ. Ήδη άλλωστε οι οριακές απώλειες των επιδόσεων των δύο αυτών δυνάμεων στην τελευταία μέτρηση αυτό δείχνουν.
Υπάρχει και το ΠΑΣΟΚ που ακολουθεί μια ανοδική πορεία αλλά δεν έχει κάνει ένα άλμα, κάτι πιο θεαματικό. Από το 8.1% του 2019 πήγε στο 11.8% τον Ιούνιο και τώρα στο δημοσκοπικό 15.5%. Κακώς γράφεται ότι παρουσιάζει στασιμότητα. Ανεβαίνει, αλλά το ζητούμενο δεν είναι αυτό. Αν θέλει να είναι ο πόλος που θα απειλήσει την Ν.Δ από τις ευρωεκλογές μέχρι τις εκλογές του 2027, πρέπει να κοιτάξει σε επίδοση 20% και πάνω στις ευρωεκλογές. Είναι εύκολο; Καθόλου. Πρέπει να δει τρία θέματα: Η συσπείρωσή του βρίσκεται κοντά στο 80%. Είναι δηλαδή ψηλά. Οι ροές από τον ΣΥΡΙΖΑ που δεν έχει φανεί να είναι και συγκλονιστικές ίσως μειωθούν αν ανασυνταχθεί στοιχειωδώς ο ΣΥΡΙΖΑ που έχει συσπείρωση μόλις 51%-52% και η ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ πράγματι λειτουργήσει ανασχετικά. Αυτά τα δύο δεδομένα μας οδηγούν στο τρίτο και μείζον. Είναι ζωτικής ανάγκης να αναζητήσει νέες δεξαμενές ψήφων και από τον χώρο της Κεντροαριστεράς αλλά και του Κέντρου και αυτό απαιτεί σοβαρές προσαρμογές και στην στρατηγική του, την εκφορά πολιτικού λόγου που να συνθέτει το προφίλ μιας δύναμης εν δυνάμει και κυβερνητικής. Δεν είναι εύκολο και ταυτόχρονα πρέπει να το απασχολήσει ότι ο Πρόεδρός του υπολείπεται στην καταλληλότητα για Πρωθυπουργός και ασφαλώς του Κ. Μητσοτάκη κατά 30% , αλλά και κατά 2% του Σ. Κασσελάκη, αν και στην δημοφιλία βρίσκεται αρκετά πιο ψηλά απ΄ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Τα παραπάνω συνθέτουν την εικόνα στην αντιπολίτευση, με την επισήμανση ότι ειδικά προς τις ευρωεκλογές και το Κ.Κ.Ε, αλλά και η ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ και το ΜΕΡΑ 25 μπορούν να εισπράξουν από την δεξαμενή ψηφοφόρων που αισθάνονται αριστεροί ή κεντροαριστεροί. Επομένως μπαίνουμε σε μια φάση που θα εντατικοποιηθούν οι διεργασίες στον χώρο της αντιπολίτευσης. Πολλά από αυτά που βλέπουμε μπορεί να αλλάξουν. Ένα είναι σίγουρο. Η χώρα χρειάζεται ένα ισχυρό αντιπολιτευτικό κόμμα».