Την επισήμανση ότι η ακρίβεια είναι το νούμερο ένα πρόβλημα των πολιτών και πως η οικονομική κατάσταση παίζει καταλυτικό ρόλο γενικά στην εκλογική του συμπεριφορά κάνει ο διευθυντής της Opinion Poll, Ζαχαρίας Ζούπης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Financial Report.

Στη συνέντευξη ο Ζαχαρίας Ζούπης μιλά για τη διαμόρφωση του νέου πολιτικού σκηνικού μετά και την εκλογή του Κασσελάκη στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμιδας και εάν επηρεάζουν την κοινή γνώμη, για τις ευρωεκλογές και το μεταναστευτικό, ενώ απαντά γιατί αντέχει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Κάνει δε λόγο για δύσκολες μέρες για τον ΣΥΡΙΖΑ, για ανοδική πορεία του ΚΚΕ, ενώ για το ΠΑΣΟΚ σημειώνει ότι δεν έχει συγκροτημένη άποψη για το τι θέλει να κάνει και τι προτείνει για τη χώρα.

Συγκεκριμένα και σε ό,τι αφορά την ακρίβεια τονίζει ότι «είναι ένα οξυμένο πρόβλημα και αναδεικνύεται πρώτο με τεράστια ποσοστά της τάξης του 61% ανάμεσα στα προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες. Δεν πρέπει να υποτιμάται η διάσταση ότι μιλάμε πια για παρατεταμένο φαινόμενο ανόδου των τιμών, που δημιουργεί προβλήματα όχι μόνο στις πιο ευπαθείς οικονομικά ομάδες, αλλά στην μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού». Εκτιμά δε ότι η κυβέρνηση οφείλει να επιστρατεύσει το σύνολο των αναγκαίων μέτρων για να τιθασεύσει την ακρίβεια, γιατί θα θολώσει το δυνατό της χαρτί που ήταν η διαχείριση της οικονομίας. Άλλωστε, όπως τονίζει, «την εκλογική συμπεριφορά μπορεί να διαμορφώνουν πολλοί παράγοντες όπως και η παραβατικότητα, η κατάσταση στο ΕΣΥ κ.ά. Ωστόσο, η οικονομική κατάσταση του πολίτη και των νοικοκυριών πάντα και διαχρονικά παίζουν καταλυτικό ρόλο, καθορίζουν τα πάντα».

Σε ό,τι αφορά το νέο φορολογικό νομοσχέιδο ο Ζαχαρίας Ζούπης υπογραμμίζει ότι στην τελευταία έρευνα της OPINION POLL το 42,7% της κοινής γνώμης τάσσονταν υπέρ των φορολογικών μέτρων της κυβέρνησης και το 46,1% κατά. Τα δε θέματα οικονομίας και ανάπτυξης εμφανίζονται στη δεύτερη θέση των προβλημάτων που ιεραρχούν ως πιο σοβαρά οι πολίτες, με ποσοστό 38.4%. «Ο πολίτης τα αξιολογεί όλα με βάση το αν υπάρχει βελτίωση της οικονομικής του κατάστασης», είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για το γεγονός ότι η κυβέρνηση στις δημοσκοπήσεις καταγράφει υψηλά ποσοστά, όπως και η καταλληλότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη ως πρωθυπουργού, τόνισε ότι πρόκειται για «πρωτοφανές πολιτικό φαινόμενο τουλάχιστον μεταπολιτευτικά. «Στην εκτίμηση ψήφου βρίσκεται στο 38%-39% με το δεύτερο και τρίτο κόμμα να βρίσκεται πίσω 22%-23%, ενώ ο Κ. Μητσοτάκης επιλέγεται ως καταλληλότερος για πρωθυπουργός από το 38% με τον δεύτερο να συγκεντρώνει από 7% έως 10%. Το πολιτικό κεφάλαιο του Κ. Μητσοτάκη που παραμένει αναλλοίωτο και η δυσκολία να εμφανίσουν, οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης, μια πειστική εναλλακτική λύση είναι τα βασικά αίτια για ό,τι παρακολουθούμε». Εν ολίγοις, στην κοινωνία είναι εμπεδωμένη η αντίληψη ότι «ο Κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση της Ν.Δ. μπορούν με όλες τις αδυναμίες, τα λάθη , τις ολιγωρίες να μας κάνουν τη δουλειά», τόνισε.

Για δε τον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά, ανάμεσα σε άλλα ότι τον «περιμένουν ακόμα πιο δύσκολες μέρες. Έρχεται νέα και πιο διευρυμένη διάσταση, με νέα διάσπαση. Ανακοινώνεται νέο κόμμα από στελέχη που έφυγαν και θα φύγουν από το ΣΥΡΙΖΑ για το οποίο μάλιστα το 54% των ψηφοφόρων του, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της OPINION POLL, θα μπορούσε να το ψηφίσει. Μόνο το 24% δηλώνει ικανοποιημένο από την αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ επί Κασσελάκη, ενώ ο ίδιος βρίσκεται πολύ χαμηλά στην δημοφιλία ανταγωνιζόμενος για την 5η- 6η θέση με το Κ. Βελόπουλο. Όλα αυτά δείχνουν ένα κόμμα σε αποσύνθεση, σε διαλυτική κατάσταση και είναι λογικό να αναμένεται πτώση των ποσοστών του. Ας ληφθεί δε, υπόψη ότι το Κ.Κ.Ε. βρίσκεται σε ανοδική τροχιά εμφανίζοντας διψήφια ποσοστά στην εκτίμηση ψήφου. Τίποτα δεν έχει κλειδώσει για το ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί να βρεθεί και στην τέταρτη θέση αν συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση.»

Οι δε ψηφοφόροι του κατευθύνονται σε τρεις κατευθύνσεις: Προς το ΠΑΣΟΚ και το Κ.Κ.Ε. οδεύουν από ένα 11,6%. Υπάρχει επίσης ένα ακόμα 11,5% που κατευθύνεται στην γκρίζα ζώνη. «Ασφαλώς υπάρχουν και άλλα κόμματα, όπως η ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, το ΜΕΡΑ 25 κ.λπ. που εισπράττουν πολύ χαμηλότερα ποσοστά των απωλειών», είπε.

Το δε ΠΑΣΟΚ ανεβαίνει μεν στη δεύτερη θέση, λόγω όμως της πλήρους κατάρρευσης του ΣΥΡΙΖΑ και όχι λόγω της στρατηγικής του ή της επάρκειας των τοποθετήσεών του. «Για να ανεβάσει τα ποσοστά του δεν μπορεί να περιμένει από τις διαρροές του ΣΥΡΙΖΑ. Χρειάζεται να επεξεργαστεί μια στρατηγική που θα στοχεύει στις δυνάμεις του Κέντρου, η οποία θα πείθει τα κοινωνικά στρώματα της ελληνικής κοινωνίας και θα αντιπολιτεύεται με τρόπο που δεν θα παραπέμπει ενίοτε στο μηδενισμό του ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε ο Ζαχαρίας Ζούπης.

Την ίδια ώρα, όπως είπε, το ΚΚΕ εμφανίζει μια σταθερά ανοδική πορεία το τελευταίο διάστημα. «Αυτό οφείλεται σε τρεις βασικούς λόγους: Στην πτώση του ΣΥΡΙΖΑ και τον προσανατολισμό αριστερόστροφων δυνάμεων στο Κ.Κ.Ε., στα ανεβασμένα ποσοστά του στους νέους 17-29 ετών, αλλά και στο επικοινωνιακό γκελ που κάνει ο Γενικός Γραμματέας του, ο οποίος εμφανίζεται δεύτερος στην δημοφιλία, ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς, με ποσοστό πάνω από το 40%».

Τέλος σε ό,τι αφορά τις Ευρωεκλογές, είπε ότι πάντα έχουμε μια χαλαρότητα ψήφου, μια μεγαλύτερη ευκολία να στείλει κάποιο μήνυμα προς την κυβέρνηση και όχι μόνο. Άλλωστε δεν θα υπάρχει κάποιο ισχυρό διακύβευμα, αν και όλα τα κόμματα θα βάλουν διλήμματα. Οι επόμενες βουλευτικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν σε τρία χρόνια μετά τις Ευρωεκλογές και αυτό θα επηρεάσει τα αποτελέσματα, κατέληξε.