Δεν θέλουν μη κρατικά πανεπιστήμια για να μη σπουδάζουν οι… πλούσιοι, αλλά θέλουν δημόσια πανεπιστήμια με… δίδακτρα. Αυτό είναι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, τα στελέχη του οποίου έχουν σπουδάσει στο εξωτερικό σε ξένα πανεπιστήμια και στην Ελλάδα αρνούνται να ψηφίσουν υπέρ της ίδρυσης παραρτημάτων τους.

Ο Χάρης Μαμουλάκης, μιλώντας στο One Channel, σημείωσε ότι σπούδασε στην Αγγλία για παράδειγμα. Και υποστήριξε ότι δεν πλήρωσε δίδακτρα. Ακόμη περισσότερο υποστήριξε πως δεν πληρώνουν δίδακτρα οι φοιτητές για να σπουδάσουν στην Αγγλία, λέγοντας πως εκεί τα πανεπιστήμια είναι δημόσια.

Αλλά το προχώρησε ένα βήμα παραπάνω όταν ο υπουργός Μετανάστευσης Δημήτρης Καιρίδης του απάντησε ότι στην Αγγλία έχει δίδακτρα. Και εκεί ήρθε η η αποκάλυψη διά στόματος Χάρη Μαμουλάκη:
«Και το δημόσιο αν χρειαστεί (σ.σ.: στην Ελλάδα)» είπε για να συμπληρώσει μετά από ερώτηση του δημοσιογράφου «αν χρειαστεί, γιατί όχι, αν χρειαστεί και οι ανάγκες το δημιουργήσουν γιατί όχι» ως προς το θέμα της επιβολής διδάκτρων.

Μετά το διάλειμμα επιχείρησε να... διευκρινίσει τι είπε για να μη χρησιμοποιηθεί όπως ανέφερε από… μηχανισμούς. Και τι είπε;

«Φοβάμαι η αναφορά μου περί διδάκτρων εστιάζεται στο εξής. Προφανώς και θέλουμε η κοινωνία και μια πολιτεία να προτεραιοποιεί στην πρόσβαση των πολιτών» προσθέτοντας ότι τα λέει «γιατί κάποιοι μηχανισμοί να τα πάρουν και να τα διαστρεβλώσουν» (sic) καταλήγοντας:
«Δίδακτρα δεν θα πρέπει να είναι η προτεραιότητα» με έναν εκ των συνομιλητών να σημειώνει: «Ναι, αλλά μπορούν να μπούνε» και τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ να τονίζει: «Όχι, η έσχατη λύση που διακυβεύεται το μέλλον ενός ακαδημαϊκού ιδρύματος, όχι γενικά και αόριστα, θέλω να το ξεκαθαρίσω αυτό» (sic).

Είναι άγνωστο αν τελικά πέτυχε η… διευκρίνιση. Η ουσία όμως είναι ότι στον ΣΥΡΙΖΑ μάλλον δεν ξέρουν τι θέλουν και πού πάνε, αφού φτάνουν στο σημείο να μιλούν για δημόσια πανεπιστήμια με… δίδακτρα.

Σε κάθε περίπτωση, όταν αυτοί που υπεραμύνονται των δημόσιων πανεπιστημίων, με πρώτο τον Στέφανο Κασσελάκη, έχουν σπουδάσει στο εξωτερικό μάλλον κάτι περίεργο συμβαίνει εντός του κόμματος. Διότι ο λαϊκισμός και η άγρα ψήφων δεν μπορεί να είναι οι αιτίες που σηκώνουν σημαία επανάστασης, τη στιγμή μάλιστα που ξέρουν ότι αυτοί που αντιδρούν και προχωρούν σε κινητοποιήσεις αλλά και καταλήψεις είναι μια μικρή μειοψηφία μεταξύ των φοιτητών.