Το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια παρουσίασε ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης. Ο υπουργός επισήμανε ότι για να φοιτήσουν σε ένα μη κρατικό ΑΕΙ θα πρέπει να πιάσουν την ελάχιστη βάση εισαγωγής του πεδίου στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.
Όπως εξήγησε αυτό θα γίνει για να υπάρχει καθεστώς ισονομίας ανάμεσα σε δημόσια και ιδιωτικά πανεπιστήμια, ενώ πρόσθεσε ότι αυτή θα είναι η μοναδική σύνδεση στο σύστημα πρόσβασης μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών ΑΕΙ. Η ελάχιστη βάση θα είναι το κριτήριο που θα προστεθεί σε αυτά που θα θεσπίσουν τα ίδια τα μη κρατικά πανεπιστήμια για να δεχτούν έναν φοιτητή.
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης είπε ότι τα μη κρατικά πανεπιστήμια θα αρχίσουν να δέχονται αιτήσεις φοιτητών από το Σεπτέμβριο του 2025 και πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις με γνωστά ξένα πανεπιστήμια τα οποία έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον. Τ ελάχιστο κόστος για την ίδρυση ενός τέτοιου παραρτήματος ανέρχεται σε 2 εκατ. ευρώ, το οποίο αναλύεται σε κόστος 500.000 ευρώ για κάθε μία από τις τρεις σχολές που υποχρεωτικά θα ιδρύσει και 500.000 ευρώ για το κόστος των κτιρίων τουλάχιστον.
Εξαιρούνται τα 20 πρώτα στη διεθνή κατάταξη πανεπιστήμια του κόσμου που θα έχουν τη δυνατότητα να ιδρύσουν μία σχολή. Τα κριτήρια της ίδρυσης είναι τα πιο αυστηρά σε όλη την Ευρώπη και την τήρηση τους θα την έχει η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης. Τα παραρτήματα θα είναι νομικά πρόσωπα πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, συνδεδεμένα με ένα μητρικό πανεπιστήμιο το οποίο θα είναι υπεύθυνο για τα προγράμματα σπουδών ενώ δεν θα επιτρέπεται η παράλληλη απασχόληση του διδακτικού προσωπικού των δημοσίων πανεπιστημίων στα μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια.
Σύμφωνα με τον κ. Πιερρακάκη, όποιος έχει διεθνές μπακαλορεά και όποιος έχει απολυτήριο λυκείου άλλης χώρας ισότιμο με το δικό μας, εγγράφεται χωρίς εξετάσεις στα μη κρατικά ΑΕΙ.
Επίσης, το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο θα αυτονομηθεί και θα αποκτήσει σύστημα διακυβέρνησης όπως και όλα τα υπόλοιπα δημόσια πανεπιστήμια. Επίσης θα υπάρχουν κοινά μεταπτυχιακά των δημοσίων πανεπιστημίων με ξένα πανεπιστήμια.
Ο υπουργός χαιρέτησε την ομόφωνη απόφαση στη Συνόδου των Πρυτάνεων για ψηφιακή εξεταστική και ξεκαθάρισε ότι ο νόμος είναι σαφής. «Κάντε όση κριτική θέλετε, άλλα να μην ζημιωθούν οι φοιτητές από αυτό» είπε.