Έτοιμο δείχνει το ΠΑΣΟΚ για δεύτερη «κωλοτούμπα», μετά από εκείνη για την ψήφο των αποδήμων, καθώς σύμφωνα με τις δηλώσεις του Παναγιώτη Δουδωνή, το ΠΑΣΟΚ ήδη ψάχνει τρόπο να υπαναχωρήσει και στο νομοσχέδιο για τα μη-κρατικά, μη-κερδοσκοπικά πανεπιστήμια. Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ, στους δημοσιογράφους Σταυρούλα Χριστοφιλέα και Μάκη Προβατά, ο Παναγιώτης Δουδωνής ξεδίπλωσε μια σειρά από όρους, τους οποίους το ΠΑΣΟΚ θέλει να δει να ικανοποιούνται, προκειμένου να υπερψηφίσουν το εν λόγω νομοσχέδιο. Ο κύριος Δουδωνής έκανε λόγο για την διασφάλιση του μη-κερδοσκοπικού του χαρακτήρα των εν λόγω πανεπιστημίων, τις προϋποθέσεις της εισαγωγής των φοιτητών με τις βάσεις εισαγωγής, καθώς και με την γεωγραφική κατανομή των μη-κερδοσκοπικών πανεπιστημίων.
Κι ενώ τα περισσότερα ζητήματα τα οποία έθεσε ο κύριος Δουδωνής μπορούν κάλλιστα να λυθούν πολιτικά και σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, το πρόσκομμα το οποίο είναι πρακτικά ανυπέρβλητο και πίσω από το οποίο πρόκειται να «οχυρωθεί» το ΠΑΣΟΚ, είναι αυτό της «περιφερειακής κατανομής». Όπως εξήγησε ο κύριος Δουδωνής, το ΠΑΣΟΚ δέχεται να έρθουν ξένα πανεπιστήμια στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, μόνο άμα μιλάμε για το Yale, αλλιώς θέλουν να τα «βγάλουν» στην επαρχία! Καθάρια ΠΑΣΟΚική μεθοδολογία του 1980, όπου το κράτος άνοιγε πανεπιστήμια σε διάφορες περιοχές της επαρχίας, προκειμένου να υπάρχει «φοιτητική ανάπτυξη» για την εκλογική πελατεία των βουλευτών της περιφέρειας! Δηλαδή, εν έτει 2024 θα έρθουν ξένα πανεπιστήμια στην Ελλάδα, προκειμένου να ανοίξουν παραρτήματα των πανεπιστημίων τους και η ελληνική Πολιτεία θα τους πει «να πάτε στην Άνω Ραχούλα, αλλιώς δεν σας θέλουμε»! Αδιανόητα πράγματα.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Καθημερινής, ενδιαφέρον να ανοίξει παράρτημα στην Ελλάδα έχει εκδηλώσει η Σορβόννη. Άραγε, θεωρείται τόσο πρωτοκλασάτο αυτό το πανεπιστήμιο, ούτως ώστε να του «επιτρέψουν» οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να ανοίξει το παράρτημά του στην Αθήνα; Ή μήπως θα πρέπει να τους πούμε «θα το ανοίξετε στο Ψυχρό Λασιθίου -όπου είναι και το χωριό του κύριου Ανδρουλάκη-, αλλιώς δεν σας θέλουμε»; Συνεχίζουμε να βλέπουμε την «αξιόπιστη αντιπολίτευση» του Νίκου Ανδρουλάκη, στην πράξη.
Η δήλωση του Παναγιώτη Δουδωνή
Σταυρούλα Χριστοφιλέα: «Το ρεπορτάζ το δικό μου χθες το βράδυ, έλεγε ότι ενώ αρχικώς λέγατε "ναι" στα μη-κρατικά πανεπιστήμια, τώρα ψιλό-βλέπω "όχι" στα μη-κρατικά πανεπιστήμια».
Παναγιώτης Δουδωνής: «Η άποψή μας ως ΠΑΣΟΚ -και από εμένα αυτό το οποίο θα ακούσετε αυτή τη στιγμή, με βάση τα δεδομένα που έχουμε- είναι ότι, εντάξει, υπάρχουν πολλά ζητήματα. Ένα θέμα -τα οποία πρέπει να διερευνηθούν, δεν σας είπα αν είναι θετικά ή αρνητικά- ένα θέμα είναι η περιφερειακή κατανομή των πανεπιστημίων. Δηλαδή, πώς θα συσχετιστούν και αν θα έρθουν να κουμπώσουν, ή να λειτουργήσουν ανταγωνιστικά στα περιφερειακά πανεπιστήμια. Δηλαδή, πρέπει να μείνουμε σε αυτό».
Σταυρούλα Χριστοφιλέα: «Αν θα λειτουργήσουν ανταγωνιστικά και εντέλει φτάσουν σε σημείο να κλείσουν, λέτε, τα περιφερειακά;»
Παναγιώτης Δουδωνής: «Και αν θα υπάρχει κάποια περιφερειακή κατανομή και να ληφθούν υπόψη γεωγραφικοί παράγοντες».
Μάκης Προβατάς: «Να υποχρεωθούν να έχουν περιφερειακή κατανομή λέτε;»
Παναγιώτης Δουδωνής: «Ναι. Κατ' αρχάς κοιτάξτε, έχει ενδιαφέρον να μην είναι μόνο στην Αθήνα».
Μάκης Προβατάς: «Αν ένα πανεπιστήμιο πει, "με ενδιαφέρει η Αθήνα των 5.000.000 και η Θεσσαλονίκη του 1.000.000 πολιτών";»
Μάκης Προβατάς: «Κοιτάξτε: αυτό εξαρτάται και με το πόσα πανεπιστήμια θα ανοίξουν. Αν είναι ένα και είναι το Yale, φαντάζομαι θα μας κάνει και η Αθήνα. Άμα είναι να είναι πολλά, εκεί αρχίζεις και έχεις ερώτημα της γεωγραφικής κατανομής. Υπάρχουν ζητήματα υποτροφιών. Θα υπάρχουν προγράμματα υποτροφιών; Πώς θα αμείβονται οι καθηγητές των πανεπιστημίων αυτών; Είδα ότι δεν θα μπορεί να είναι ταυτόχρονη η απασχόληση σε κρατικά και μη-κρατικά. Αυτό είναι θετικό. Είναι σειρά ζητημάτων (...) αυτό που μας ενδιαφέρει, είναι τι σημαίνει μη-κεροδοσκοπικό. Γιατί και στην Κύπρο ξεκίνησε μια συζήτηση για μη-κρατικά, μη-κερδοσκοπικά στη Βουλή και τελευταία στιγμή, καταλήξαμε σε "κερδοσκοπικότατα"».