Στα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές αυτήν την περίοδο με τις εξεταστικές τους λόγω των καταλήψεων που πραγματοποιούνται σε μία σειρά πανεπιστήμια σε όλη την Ελλάδα, με αφορμή το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων στη χώρα, εστίασε με μακροσκελή ανάρτησή της στο Facebook η καθηγήτρια Φιλοσοφίας της Επιστήμης και Αναλυτικής Φιλοσοφίας στο τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Βάσω Κιντή.

Η κα Κιντή έκανε ειδική αναφορά στο γεγονός ότι αυτήν την περίοδο κάποια πανεπιστήμια προχωρούν σε ανακοινώσεις για διαδικτυακή εξέταση των φοιτητών Erasmus και των επί πτυχίω, αλλά και για κανονική έναρξη του εαρινού εξαμήνου στα ξενόγλωσσα μεταπτυχιακά και όχι στα ελληνόγλωσσα. «Οι ξένοι να μην θιγούν, αλλά οι Έλληνες δεν πειράζει», αναφέρει χαρακτηριστικά η ακαδημαϊκός.

Το «κατηγορώ» στις μειοψηφίες και η έγνοια για τους φοιτητές 

Στη συνέχεια, του κειμένου που ανήρτησε, η κα Κιντή εκφράζει ένα δριμύ κατηγορώ στις μειοψηφίες «που νομίζουν ότι παίρνουν επάνω τους την παγκόσμια επανάσταση για την ήττα του νεοφιλελευθερισμού που μας απειλεί με το άνοιγμα των κρατικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα» και των οποίων «διαρκώς θύματα και όμηροι» είναι οι επί πτυχίω φοιτητές, αλλά και οι εργαζόμενοι και οι πρωτοετείς, όπως αναφέρει σε άλλο σημείο της ανάρτησής της. 

Σχετικά με τους τελευταίους, μάλιστα, τονίζει τα εξής: «Αυτοί θα κάτσουν να περιμένουν να τελειώσει η επανάσταση και να λιμνάζουν με χαμένα μαθήματα και εξεταστικές όταν οι συνάδελφοί τους στην Ευρώπη σε τρία χρονάκια θα έχουν το πτυχίο τους και θα έχουν βγει στην αγορά εργασίας».

Στο τέλος, η ακαδημαϊκός διερωτάται «πώς κανείς δεν νοιάζεται γι' αυτούς τους φοιτητές, τα νιάτα και το μέλλον της χώρας, και πώς οι ίδιοι αφήνουν τον εαυτό τους να γίνεται όμηρος αυτών των ολιγομελών ομάδων που τους υφαρπάζουν το μέλλον τους». 

Η ανάρτηση της Βάσως Κιντή 

Αναλυτικά η ανάρτηση της καθηγήτριας του ΕΚΠΑ Βάσως Κιντή: 

«Βλέπω σε διάφορες ανακοινώσεις από πανεπιστήμια ότι παρά τις επιφυλάξεις που εκφράζονται για τις διαδικτυακές εξετάσεις είναι πρόθυμοι να εξετάσουν διαδικτυακά τους φοιτητές Erasmus και τους επί πτυχίω. Εκεί δεν υπάρχει πρόβλημα αδιάβλητου. Επίσης, ενώ δεν έχουν αντίρρηση να ξεκινήσει κανονικά το εαρινό εξάμηνο για τα ξενόγλωσσα μεταπτυχιακά, έχουν αντίρρηση για τα ελληνόγλωσσα. Οι ξένοι να μην θιγούν, αλλά οι Έλληνες δεν πειράζει. Μαθημένα τα βουνά από τα χιόνια. Διαρκώς θύματα και όμηροι μειοψηφιών που νομίζουν ότι παίρνουν επάνω τους την παγκόσμια επανάσταση για την ήττα του νεοφιλελευθερισμού που μας απειλεί με το άνοιγμα μη κρατικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα, στον μόνο τόπο στην υφήλιο που δεν είχε αλώσει. Και μετράνε μόνο οι επιτακτικές ανάγκες των επί πτυχίω. Οι ανάγκες των άλλων φοιτητών, ιδίως των εργαζόμενων και των πρωτοετών που μπαίνουν με τόσο μεράκι στα πανεπιστήμια, και μετά από τόσο κόπο και θυσίες των ίδιων και των γονιών τους, δεν μετράνε. Αυτοί θα κάτσουν να περιμένουν να τελειώσει η επανάσταση και να λιμνάζουν με χαμένα μαθήματα και εξεταστικές όταν οι συνάδελφοί τους στην Ευρώπη σε τρία χρονάκια θα έχουν το πτυχίο τους και θα έχουν βγει στην αγορά εργασίας. Απορώ ειλικρινά πώς κανείς δεν νοιάζεται γι' αυτούς τους φοιτητές, τα νιάτα και το μέλλον της χώρας, και πώς οι ίδιοι αφήνουν τον εαυτό τους να γίνεται όμηρος αυτών των ολιγομελών ομάδων που τους υφαρπάζουν το μέλλον τους. Και δεν τους προστατεύουν ούτε οι καθηγητές τους (με τις λαμπρές εξαιρέσεις που πάντα υπάρχουν)».