«Η κατεύθυνση της κυβέρνησης είναι σαφής: θα επιμείνουμε να εφαρμοστεί ο νόμος» επισήμανε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης μιλώντας για τις καταλήψεις που συνεχίζονται στα πανεπιστήμια.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, Ο Μάκης Βορίδης είπε ότι «ο καθείς μπορεί να έχει την άποψή του. Οι καταλήψεις, η παρεμπόδιση της λειτουργίας ενός δημοσίου χώρου, ενός δημοσίου κτηρίου δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι είναι παράνομη. Για να μην υπάρχει πρόβλημα στη λειτουργία των πανεπιστημίων, το υπουργείο Παιδείας, σε συνεννόηση με τις πρυτανικές αρχές, είπε να γίνουν οι εξετάσεις από απόσταση. Σε πολλά πανεπιστήμια αυτό έχει γίνει, σε κάποια όχι και γεννιέται θέμα για την εξεταστική περίοδο. Θέμα για τη λειτουργία των πανεπιστημίων θα υπάρξει, όταν τελειώσει η εξεταστική περίοδος».
Ο υπουργός μίλησε για ποινικές ευθύνες όταν γίνεται μια παράνομη ενέργεια όπως η κατάληψη και επισήμανε: «Ομοίως υπάρχει ζήτημα πειθαρχικών ευθυνών γιατί ο κανονισμός των πανεπιστημίων ορίζει ότι οι φοιτητές, οι οποίοι παρεμποδίζουν τη λειτουργία των πανεπιστημίων έχουν ως πειθαρχική κύρωση - η οποία πρέπει να εκκινηθεί από τις αρμόδιες πρυτανικές αρχές, δεν είναι θέμα της κυβέρνησης - την οριστική απομάκρυνση από το πανεπιστήμιο. Η κύρωση φθάνει μέχρι αυτού του σημείου. Εκεί που θα κρίνεται σκόπιμο θα υπάρχει και αστυνομική παρέμβαση».
Σχολιάζοντας την ανακατάληψη της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, ο Μάκης Βορίδης είπε ότι «προφανώς η προσπάθεια για την επιβολή της νομιμότητας θα συνεχιστεί, προφανώς θα υπάρχουν ζητήματα. Αλλά η κατεύθυνση της κυβέρνησης είναι σαφής: θα επιμείνουμε να εφαρμοστεί ο νόμος».
Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση παγώματος του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια όποιες κι αν είναι οι αντιδράσεις. «Αυτή η μεταρρύθμιση για εμάς είναι εμβληματική. Αυτή η συζήτηση είναι κενή νοήματος. Μπορεί πριν 40 χρόνια - εγώ τα ίδια θα έλεγα και τότε για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια - κάποιος να συζητούσε. Τώρα, όποια ελληνόπουλα μπορούν, πηγαίνουν και σπουδάζουν στο εξωτερικό σε ιδιωτικά πανεπιστήμια, αναγνωρίζεται το πτυχίο τους και έχουν πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα. Ποιο είναι το νόημα να μπορούν να πάνε στην Κύπρο, αλλά να μην μπορούν να πάνε στην Αθήνα;», διερωτήθηκε.