Σήμερα Τρίτη ή το αργότερο αύριο Τετάρτη, θα κλείσει για την κυβέρνηση το δεύτερο μέτωπο που έχει ανοίξει, μετά το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια. Η κάθοδος στην Αθήνα θα είναι ίσως η τελευταία μαζική κινητοποίηση των αγροτών, ακόμα και στην περίπτωση που η κυβέρνηση δεν του δώσει τίποτα παραπάνω, σε σχέση με αυτά που τους έδωσε ο πρωθυπουργός, στην πρόσφατη συνάντησή τους στο Μαξίμου.

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πληροφορίες από την πλευρά της κυβέρνησης, ο σημερινός σχεδιασμός εστιάζει στον κίνδυνο να δημιουργηθεί κυκλοφοριακό χάος και να επηρεαστεί αρνητικά η κοινωνική και οικονομική δραστηριότητα της πρωτεύουσας. Από την άλλη πλευρά βέβαια, οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι τα μέτρα και η διασφάλιση της απρόσκοπτης κίνησης και δραστηριοποίησης των υπόλοιπων πολιτών δεν σημαίνει ότι στερούν ή ότι αφαιρούν από τους αγρότες το δικαίωμα να διαμαρτυρηθούν και να διαδηλώσουν, αλλά πάντα – όπως επισημαίνουν– μέσα στα πλαίσια του νόμου και χωρίς υπερβολές.

ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ αυτό, η κυβέρνηση θα τους ενημερώσει ότι έχουν το δικαίωμα να διεκδικούν, αρκεί αυτό να γίνεται χωρίς να κλείνουν οι δρόμοι, διευκρινίζοντας ότι κάθε επαγγελματική ομάδα έχει δικαίωμα να διαδηλώνει, όπως προβλέπει ο νόμος, χωρίς ωστόσο να διαταράσσεται οτιδήποτε έχει να κάνει με την ελεύθερη διέλευση των υπόλοιπων πολιτών.

Κλείνοντας το μέτωπο των αγροτών, η κυβέρνηση θα αρχίσει να στρέφεται στην κάλπη των ευρωεκλογών. Ηδη από χθες τέθηκε σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους της επιστολικής ψήφου. Πρόκειται για μια τεράστια μεταρρύθμιση που η κυβέρνηση της ΝΔ υποσχέθηκε προεκλογικά και την έκανε πράξη. Θυμίζουμε ότι η επιστολική ψήφος αφορά όλους τους Ελληνες πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και επιθυμούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, εντός ή εκτός επικρατείας.

Μαζί με την επιστολική ψήφο, μαθαίνω ότι ο πρωθυπουργός, από σήμερα, θα αρχίσει τις επαφές τους με υποψήφιους ευρωβουλευτές. Ο Κ. Μητσοτάκης θέλει ένα ψηφοδέλτιο το οποίο θα έχει αναφορές στην κοινωνία και όχι μόνο στον κομματικό μηχανισμό, με υποψηφίους που θα έχουν και αναγνωρισιμότητα και γνώση. Κάπως έτσι, τα επόμενα 24ωρα, θα αρχίσουν να διαρρέουν τα ονόματα της ευρωλίστας της ΝΔ.

ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΣΤΙΓΜΗ, σύμφωνα με πληροφορίες μου, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, δέχθηκε πρόταση από τον Νίκο Ανδρουλάκη προκειμένου να είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, αλλά αρνήθηκε ευγενικά. Ο πρόεδρος ήθελε τον κ. Χατζηθεοδοσίου καθώς έχει κύρος, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στις Βρυξέλλες, ωστόσο δεν μπόρεσε να τον πείσει, αφού δεν θέλησε να εμπλακεί με την πολιτική.

Είναι προφανές, ότι όλοι οι σοβαροί παράγοντες της αγοράς βλέπουν ότι απέναντι στη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν υπάρχει σοβαρή και αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση. Και είναι επίσης προφανές ότι ελάχιστοι είναι αυτοί που θα ρισκάρουν τη συμμετοχή τους στα ευρωψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, αφήνοντας στην άκρη τα καθήκοντά τους στην αγορά και την πραγματική οικονομία. Για ποιον λόγο να ασχοληθεί κάποιος με κόμματα που δεν δίνουν καμία σοβαρή προοπτική; Αυτό είναι το κρίσιμο ερώτημα. Καλημέρα σας…