Υπάρχουν μερικές ειδήσεις που δεν «πουλάνε» επειδή είναι αισιόδοξες, επειδή είναι ευχάριστες, επειδή δεν περιέχουν σεξ, κλάμα και πόνο. Μια από αυτές, την οποία θα σχολιάσω σήμερα, είναι το γεγονός ότι η «μαύρη» οικονομία στην Ελλάδα, σε διάστημα οκτώ ετών, μειώθηκε στο μισό.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε χθες το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, «σε εθνικό επίπεδο, η συνολική ανεπίσημη δραστηριότητα στην ελληνική οικονομία, σταθμισμένη με βάση την περιφερειακή ακαθάριστη προστιθέμενη αξία, κατέγραψε μείωση από το μέγιστο του 30% περίπου του ΑΕΠ το 2013 σε χαμηλό επίπεδο του 16% περίπου του ΑΕΠ το 2021».

ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΝΤΑΣ την ανοδική πορεία των συνολικών φορολογικών εσόδων (άμεσοι, έμμεσοι φόροι και εισφορές κοινωνικής ασφάλισης) προς το ΑΕΠ κατά τα έτη αυτά, μια τέτοια μείωση της ανομίας σχετίζεται με αύξηση των φορολογικών έσοδα κατά περίπου 4 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ.

Την είδατε την είδηση αυτή πουθενά; Τη διαβάσατε σε κάποιο από τα κεντρικά θέματα μεγάλων sites και portals; Την είδατε να μεταδίδεται σε κάποιο από τα ιδιωτικά ή κρατικά κανάλια, σε κάποιο από τα ραδιόφωνα ή κάπου αλλού; Δυστυχώς λίγα ΜΜΕ ήταν αυτά που ασχολήθηκαν και προέβαλαν το συγκεκριμένο θέμα. Η είδηση θα έπρεπε να κάνει το γύρο των ελληνικών μίντια και να αναδειχθεί, γιατί πραγματικά η χώρα έχει κάνει πολλά βήματα για την αντιμετώπιση της παραοικονομίας.

Δεν υποστηρίζω ότι επιλύθηκε το πρόβλημα. Ούτε υποστηρίζω ότι πατάχθηκε η «μαύρη» οικονομία, ως διά μαγείας. Υποστηρίζω όμως ότι γίνονται σοβαρές προσπάθειες, οι οποίες, ως έναν βαθμό, αποδίδουν, γλιτώνοντας τους φορολογουμένους από επιπλέον φόρους και τις επιχειρήσεις από μια σειρά ελέγχους που θα απέφεραν επιπλέον έσοδα για την ΑΑΔΕ.

Η αλήθεια είναι ότι το μεγαλύτερο χτύπημα στην παραοικονομία έχει γίνει από τη χρήση του πλαστικού χρήματος. Πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες έχουν μπει στην καθημερινότητα επιχειρήσεων και πολιτών και αυτή είναι μια πολύ θετική εξέλιξη όχι μόνο για την οικονομία, αλλά για την κοινωνία γενικότερα.

ΟΜΩΣ ΠΡΕΠΕΙ να πιστώσουμε στην κυβέρνηση ότι προσπαθεί και κάνει ό,τι μπορεί ώστε να δημιουργήσει συνθήκες ισχυρής ανάπτυξης στην οικονομία, μετά από 12 χρόνια άγριας δημοσιονομικής κρίσης και μετά από πολλά χρόνια που δυστυχώς δεν είχε μείνει τίποτα όρθιο, κυρίως με ευθύνη της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, την οποία πληρώνουμε όλοι μέχρι και σήμερα.

Μέσα στο πλαίσιο του ανταγωνισμού η χώρα μας δεν έχει άλλη επιλογή. Πρέπει πάση θυσία να μειωθούν ακόμα περισσότερο η παραοικονομία και η «μαύρη» οικονομία και πρέπει ο μέσος φορολογούμενος να αισθανθεί ότι υπάρχει προοπτική και ισότιμη αντιμετώπιση όλων.

Η μάχη κατά της φοροδιαφυγής δεν είναι εύκολη υπόθεση. Ωστόσο, η προσπάθεια που καταβάλλει τα τελευταία χρόνια η χώρα αναγνωρίζεται, τόσο από τους πολίτες στο εσωτερικό της όσο και από διεθνείς οργανισμούς, οι οποίοι επί χρόνια μάς είχαν στο στόχαστρό τους δημιουργώντας πολύ άσχημη εικόνα για τη χώρα, μιλώντας για πάρτι φοροδιαφυγής και για παράδεισο διακίνησης μαύρου και βρόμικου χρήματος. Αυτή η ιστορία θα τελειώσει. Αυτή η εικόνα θα πάψει να υπάρχει. Αρκεί να βάλουμε όλη πλάτη. Εάν την προσπάθεια αυτή δεν την στηρίξουν όλοι οι Ελληνες, δεν θα μπορέσει η χώρα να αντιμετωπίσει συνολικά τέτοια ζητήματα.

Καλό Σαββατοκύριακο σε όλες τις αναγνώστριες και τους αναγνώστες…