Από το κακό στο χειρότερο πηγαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, με τις δημοσκοπήσεις να επιμένουν ότι στις ευρωεκλογές θα δώσει μάχη για την τρίτη θέση απέναντι στο ΚΚΕ, που ανεβαίνει τις τελευταίες εβδομάδες. Την ίδια στιγμή, «κρύος ιδρώτας» έχει πιάσει τους συνεργάτες του Στέφανου Κασσελάκη για τη διαφοροποίηση του Διονύση Τεμπονέρα και για τη σύμπλευσή του με τον Μανώλη Χριστοδουλάκη του ΠΑΣΟΚ και την Εφη Αχτσιόγλου της Νέας Αριστεράς.

Στο θέατρο «Αλφα», επί της οδού Πατησίων, την ερχόμενη Τρίτη, διοργανώνεται συζήτηση των τριών πολιτικών στελεχών και τίτλο «Απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ποιος; Μια πειστική απάντηση των προοδευτικών δυνάμεων». Η κίνηση εντάσσεται στις πολιτικές ζυμώσεις του τελευταίου διαστήματος με στόχο, όπως λένε ορισμένοι, την ανάγκη «συνεννόησης» του ευρύτερου προοδευτικού χώρου.

ΟΠΩΣ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΑΙ, και μόνο το ερώτημα «ποιος μπορεί να αντιμετωπίσει τον Μητσοτάκη» δείχνει την ανεπάρκεια των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων που οι τρεις εκπροσωπούν. Δεν είναι τυχαίο ότι η κίνηση αυτή έχει δημιουργήσει έντονη ανησυχία στα επιτελεία Κασσελάκη και Ανδρουλάκη. ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ έχουν σοβαρό εσωκομματικό πρόβλημα και παρότι βρίσκονται στην αντιπολίτευση, άρα δεν κυβερνούν για να φθαρούν, τελικά φθείρονται περισσότερο από την κυβέρνηση!

H συμμετοχή της Αχτσιόγλου στο πάνελ υποδηλώνει τη θέση του Τεμπονέρα για συστράτευση του ΣΥΡΙΖΑ και με τα στελέχη που αποχώρησαν μετά την εκλογή του νέου προέδρου του κόμματος, προκαλώντας τη μεγαλύτερη διάσπαση από το 2015. Μάλιστα, σύμφωνα με συνεργάτες του Στέφανου Κασσελάκη, με την κίνηση αυτή ο Τεμπονέρας επιχειρεί να εμφανίσει τη Νέα Αριστερά ως προνομιακό συνομιλητή και να εμφανιστεί ο ίδιος ως ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και στα πρώην στελέχη του, αφήνοντας υπονοούμενα ότι επιδιώκει ηγετικό ρόλο σε μία ενδεχόμενη επανασυγκόλληση.

Η εικόνα των κομμάτων της Κεντροαριστεράς δεν φανερώνει αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση απέναντι στη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ετσι επιβεβαιώνεται ότι ο πρωθυπουργός και η κυβερνητική παράταξη αποτελούν τη μόνη σοβαρή πρόταση εξουσίας τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή και γι’ αυτό έχουν τέτοια ανθεκτικότητα και αντοχή σε όλες τις δημοσκοπήσεις, τα τελευταία 4,5 χρόνια.

Δεν είμαι αρνητικός στην κινητικότητα στο χώρο της Κεντροαριστεράς. Αντίθετα πιστεύω ότι θα μπορούσε να αλλάξει τη φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, δυο κόμματα που δεν πείθουν την κοινωνία και εκτιμώ ότι είναι εντελώς ξεπερασμένα για τα δεδομένα της σύγχρονης εποχής αλλά και για αντιμετωπίσουν τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ νέων σχηματισμών, νέων συνεργασιών και νέων πρωτοβουλιών στο χώρο της Κεντροαριστεράς επιβεβαιώνει τους φόβους και τους προβληματισμούς μιας μεγάλης ομάδας μετριοπαθών στελεχών σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ που αντιδρούν στη μηδενιστική αντιπολίτευση του Κασσελάκη και του Ανδρουλάκη. Αντιδρούν διότι αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να προχωρήσουν οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις και ότι δεν είναι σωστό για το πολιτικό σύστημα να λένε «όχι» σε όλα και σε όλους. Η Κεντροαριστερά στην Ελλάδα απέτυχε παταγωδώς και ως αντιπολίτευση. Μετά τις συνεχείς εκλογικές νίκες της κεντροδεξιάς και της φιλελεύθερης παράταξης της ΝΔ, έχασε την ευκαιρία να θέσει τις βάσεις για την επόμενη μέρα. Αυτό βλέπουν όσα στελέχη ζυμώνονται εκτός ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ και προσπαθούν να δημιουργήσουν κάτι νέο. Γιατί με Κασσελάκη και Ανδρουλάκη δεν έχουν καμία τύχη…