Σήμερα Δευτέρα, εκατομμύρια Σουηδοί άρχισαν να λαμβάνουν αντίγραφα ενός φυλλαδίου με συμβουλές προς τον πληθυσμό για το πώς να προετοιμαστεί και να αντιμετωπίσει την περίπτωση πολέμου ή άλλων απροσδόκητων κρίσεων.

Το «Εάν έρθει κρίση ή πόλεμος» είχε ενημερωθεί ξανά πριν από έξι χρόνια. Εξαιτίας αυτού που η κυβέρνηση στη Στοκχόλμη αποκαλεί «επιδείνωση της κατάστασης ασφάλειας», με το οποίο εννοεί την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Το φυλλάδιο είναι τώρα διπλάσιο, σε σχέση με παλαιότερα.

Η γειτονική Φινλανδία δημοσίευσε επίσης τις δικές της νέες συμβουλές στο Διαδίκτυο σχετικά με την «προετοιμασία για περιστατικά και κρίσεις».

fylladio-polemou.jpg

Οι Νορβηγοί έλαβαν επίσης πρόσφατα ένα φυλλάδιο που τους παροτρύνει να είναι έτοιμοι να τα καταφέρουν μόνοι τους για μια εβδομάδα σε περίπτωση ακραίων καιρικών συνθηκών, πολέμου και άλλων απειλών.

Στο φυλλάδιο της Φινλανδίας, μία λεπτομερής ενότητα για τη στρατιωτική σύγκρουση, εξηγεί πώς θα αντιδρούσαν η κυβέρνηση και ο πρόεδρος σε περίπτωση ένοπλης επίθεσης, τονίζοντας ότι οι αρχές της Φινλανδίας είναι «καλά προετοιμασμένες για αυτοάμυνα».

Η Σουηδία εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ μόλις φέτος, αποφασίζοντας όπως η Φινλανδία να υποβάλει αίτηση μετά την επέκταση του πολέμου της Μόσχας το 2022. Η Νορβηγία ήταν ιδρυτικό μέλος της δυτικής αμυντικής συμμαχίας.

Σε αντίθεση με τη Σουηδία και τη Νορβηγία, η κυβέρνηση στο Ελσίνκι αποφάσισε να μην εκτυπώσει αντίγραφα για κάθε σπίτι, καθώς κάτι τέτοιο «θα κόστιζε εκατομμύρια» και περιορίστηκε στην ψηφιακή έκδοση του ενημερωτικού υλικού.

Τι περιέχουν οι λίστες των αντικειμένων που πρέπει να φυλάσσουν οι πολίτες στο σπίτι

«Έχουμε στείλει 2,2 εκατομμύρια αντίτυπα σε χαρτί, ένα για κάθε νοικοκυριό στη Νορβηγία», είπε ο Tore Kamfjord, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την εκστρατεία αυτο-προετοιμασίας στη Νορβηγική Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας (DSB).

Στις λίστες των αντικειμένων που πρέπει να φυλάσσονται στο σπίτι περιλαμβάνονται τρόφιμα μακράς διάρκειας, όπως κονσέρβες με φασόλια, ενεργειακές μπάρες και ζυμαρικά, καθώς και φάρμακα, όπως ταμπλέτες ιωδίου σε περίπτωση πυρηνικού ατυχήματος.

Το φυλλάδιο περιέχει επίσης συμβουλές για τους οδηγούς, για περίπτωση πολλών σεναρίων και ζητούν από τους πολίτες να βεβαιωθούν ότι μπορούν να φροντίσουν μόνοι τους, τουλάχιστον αρχικά, σε περίπτωση κρίσης.

Η λίστα ελέγχου τους περιλαμβάνει επίσης τροφές για κατοικίδια και εφεδρικό τροφοδοτικό.

Η σουηδική λίστα ελέγχου συνιστά πατάτες, λάχανο, καρότα και αυγά μαζί με τενεκεδάκια σάλτσας μπολονέζ και έτοιμη σούπα μύρτιλλων και τριαντάφυλλου.

Μία από τις πιο σημαντικές συστάσεις είναι να διατηρούν οι πολίτες πάντα στο σπίτι τους αρκετό φαγητό και πόσιμο νερό για 72 ώρες.

Για τους Σουηδούς, η ιδέα φυλλαδίου έκτακτης ανάγκης δεν είναι κάτι καινούργιο. Η πρώτη έκδοση του "If War Comes" δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου και ενημερώθηκε κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. «Εάν η Σουηδία δεχθεί επίθεση από άλλη χώρα, δεν θα τα παρατήσουμε ποτέ. Όλες οι πληροφορίες που υποστηρίζουν ότι θα σταματήσει η αντίσταση είναι ψευδείς», γράφει στις πρώτες του σελίδες, πλέον.

Με πληροφορίες από BBC