Στη δήλωση ότι «η εικόνα του συνεδρίου, δεν ήταν καλή, αυτή είναι η πραγματικότητα. Μπορούσε να έχει πάει διαφορετικά το συνέδριο», προχώρησε το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Τσίπρας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΙ, στους δημοσιογράφους Άκη Παυλόπουλο και Δημήτρη Οικονόμου. Κληθείς να αποτιμήσει το συνέδριο του κόμματός του, ο Γιώργος Τσίπρας στηλίτευσε τις εντάσεις και τα γιουχαΐσματα, τα οποία ήταν σε αφθονία και τις τέσσερεις ημέρες του συνεδρίου, ενώ παράλληλα τόνισε ότι εντέλει, βρέθηκε μια λύση -να μην γίνουν εκλογές- προκειμένου να αποφευχθεί η εσωστρέφεια.

Ενδιαφέρον όμως είχε η δήλωση του Γιώργου Τσίπρα, για τον ξάδερφό του, Αλέξη Τσίπρα, για τον οποίο είπε ότι κακώς αποδέχτηκε το θέμα εμπιστοσύνης προς τον Στέφανο Κασσελάκη, το οποίο το έθεσε ο... ίδιος στον εαυτό του, ενώ παράλληλα τόνισε ότι η συγκεκριμένη ενέργεια έβαλε τον ΣΥΡΙΖΑ σε μια περιπέτεια, καθώς και ένα συνέδριο το οποίο τραυμάτισε τον ΣΥΡΙΖΑ. Απορίας άξιο, το πώς υπέπεσε σε ένα τόσο χονδροειδέστατο λάθος, ο «μέγας τακτικιστής» Αλέξης Τσίπρας, ο «μια φορά στα 100 χρόνια ηγέτης» της Αριστεράς, ο παγκοσμίου βεληνεκούς πολιτικός, ο οποίος θα «βαρούσε τα νταούλια και η Ευρώπη θα χόρευε». Είναι προφανές ότι αυτή η προσωπολατρεία που χαρακτηρίζει τον χώρο της Αριστεράς, τους εκθέτει - και θα συνεχίσει να τους εκθέτει, όσο δεν την αποβάλλουν. Το συγκεκριμένο σύμπλεγμα, διακατέχει την Αριστερά από τα σπάργανά της, ανέκαθεν έπρεπε να έχουν τον «Πατερούλη» ο οποίος έχει το ίδιο «αλάθητο» που είχε και ο Πάπας της Ρώμης. Όταν όμως πάψει να είναι αρχηγός, αποκαθηλώνεται με συνοπτικές διαδικασίες, όπως συμβαίνει τώρα και με τον Αλέξη Τσίπρα.

Είναι σαφές ότι ο Αλέξης Τσίπρας βιάστηκε να κάνει την κίνησή του, εναντίον του Στέφανου Κασσελάκη, καθώς εάν πράγματι κατέβαινε εκ νέου υποψήφιος για την προεδρεία του κόμματος, απέναντι στην Όλγα Γεροβασίλη, θα την νικούσε με «σταλινικά ποσοστά». Εάν αυτό είχε όντως γίνει, ουδείς θα μπορούσε να αμφισβητήσει τον Στέφανο Κασσελάκη, μετά την διαφαινόμενη συντριβή του, στις επερχόμενες Ευρωεκλογές. Για αυτό τον συγκεκριμένο λόγο, έσπευσαν Νίκος Παππάς, Γιώργος Τσίπρας και Σωκράτης Φάμελλος (και μαζί τους συντάχθηκε και ο Παύλος Πολάκης), να καταθέσουν πρόταση για να ακυρωθεί η εκλογική διαδικασία, που θα λάμβανε χώρα τον Μάρτιο. Δεν το έκαναν από κάποια ιδιαίτερη αγάπη προς το πρόσωπο του Στέφανου Κασσελάκη, απλώς θέλησαν να διαφυλάξουν τον ΣΥΡΙΖΑ από μια νέα διάσπαση αφενός, αλλά και από μια ολοκληρωτική παγίωση του Στέφανου Κασσελάκη στο κόμμα αφετέρυ. Είναι βέβαιο ότι τα ίδια πρόσωπα θα είναι εκείνα που θα εκκινήσουν τις διαδικασίες αμφισβήτησης του Στέφανου Κασσελάκη, στην περίπτωση που οι Ευρωεκλογές θα καταγράψουν μια συντριπτική ήττα για τον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά τότε, θα έχουν την κατάλληλη αφορμή για να το κάνουν.

Σε αυτό το πλαίσιο, το παλαιό σύστημα του Αλέξη Τσίπρα ξεκίνησε να εκφράζει ανοιχτά τη δυσφορία του, για αυτή την μεγαλειώδη γκάφα που έκανε, η οποία λίγο έλλειψε να τους «τινάξει τα σχέδια στον αέρα». Είναι αβέβαιο εάν πλέον θα καταφέρουν να τον αμφισβητήσουν μετά τις Ευρωεκλογές, διότι ο Στέφανος Κασσελάκης έχει ήδη το αφήγημα που είχε και ο Αλέξης Τσίπρας: «οι υπονομευτές του ΣΥΡΙΖΑ με καταδιώκουν». Και ακόμη χειρότερα για εκείνους, έχουν εκπαιδεύσει το κομματικό κοινό να συσπειρώνεται γύρω από τον αρχηγό, όταν φαίνεται πως απειλείται από τους δελφίνους. Το πρότζεκτ «καθαίρεση Κασσελάκη» θα αποδειχτεί πολύ δυσκολότερο απ' όσο περίμεναν. Όχι διότι ενδεχομένως δεν το υπολόγισαν καλά, αλλά γιατί ο «μια φορά στα 100 χρόνια ηγέτης», ενώ είχε το όπλο στα χέρια του, από την πολλή λαχτάρα τράβηξε πρόωρα την σκανδάλη και... αστόχησε. Τώρα το μόνο που μπορεί να κάνει ο Αλέξης Τσίπρας, είναι να ισχυριστεί ότι το όπλο... εκπυρσοκρότησε! Και όποιον πείσει...

Η δήλωση του Γιώργου Τσίπρα

Γιώργος Τσίπρας: «Η εικόνα του συνεδρίου, δεν ήταν καλή, αυτή είναι η πραγματικότητα. Μπορούσε να έχει πάει διαφορετικά το συνέδριο - προηγήθηκαν εξελίξεις την περασμένη εβδομάδα, όπου τα πράγματα πήγαν όπως πήγανε. Υπήρχε αρκετή ένταση σε πολλές στιγμές, που θα μπορούσε να μην έχει υπάρξει. Υπήρξαν και γιουχαΐσματα, ακόμη περισσότερο δεν έπρεπε να υπάρξουνε. Εν τέλει, βρέθηκε μια λύση που έκφρασε (sic) την μεγάλη πλειοψηφία των συνέδρων, δηλαδή να μην πάμε σε μια κατάσταση εσωστρέφειας -»

Άκης Παυλόπουλος: «Εσείς είπατε ότι θα ήταν αυτοκτονικό, αν θα πηγαίνατε σε κάλπες. Γιατί;»

Γιώργος Τσίπρας: «Έχουμε μπροστά μας 100 ημέρες - και λιγότερο, για τις Ευρωεκλογές. Άρα, αν φάμε τις 50 -»

Δημήτρης Οικονόμου: «Άρα θα ήταν εσωστρέφεια».

Γιώργος Τσίπρας: «Κατά τη γνώμη μου, κακώς τέθηκε θέμα εμπιστοσύνης από τον ίδιο τον κύριο Κασσελάκη στο πρόσωπό του, ήδη από την Τρίτη. Κακώς το αποδέχτηκε ο Αλέξης Τσίπρας -ότι σωστά έθεσε θέμα εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του- και μπήκαμε σε όλη αυτή την ιστορία, κατά τη γνώμη μου. Έτσι, μας έβαλε σε μια περιπέτεια και ένα συνέδριο, που δε νομίζω ότι μας βοήθησε πάρα πολύ. Ήταν ένα συνέδριο που εν μέρει μας τραυμάτισε, απ' αυτή την άποψη, δεν μας κάνει καλό. Αλλά έχουμε τρεις μήνες μπροστά μας, να διορθώσουμε την εικόνα αυτή».