Για την «αυριανιστική κουλτούρα» που διέκρινε στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε ο καθηγητής του τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ Νικόλας Σεβαστάκης, ο οποίος επισήμανε ότι το κόμμα χάνει τις αριστερές καταβολές του και γίνεται μόρφωμα υβριδικού λαϊκισμού. 

«Ο Τσίπρας έκανε βήματα, δεν ήταν ο ίδιος πρόσφατα σχετικά με ό,τι ήταν πριν πέντε-δέκα χρόνια. Αλλά υπήρξε μια πορεία μετατροπής του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα κόμμα Τσίπρα με αυτή την πολύ φανατική βάση, όπου βλέπεις μέσες ηλικίες κιόλας, όχι νέους ανθρώπους -που είδα και στο κοινό χθες-, που ένα μέρος από αυτό το κοινό έχει μετατοπιστεί στη βάση του Στέφανου Κασσελάκη, το οποίο λειτουργούσε σαν κερκίδα, στη βάση ενός εχθρού και προσωποποιημένου αντιμητσοτακισμού. Δηλαδή, ο Μητσοτάκης, η Μαρέβα, η οικογένεια, το απόλυτο κακό δεν ήταν μια αριστερή προσέγγιση των πραγμάτων, παρά το ότι λέγονταν κάποιες λέξεις, ''νεοφιλελεύθεροι'', ''νεοφιλελευθερισμός'' και ούτω καθεξής. Υπήρχε από κάτω μια σχεδόν αυριανιστική κουλτούρα» είπε ο καθηγητής Σεβαστάκης στο Πρώτο Πρόγραμμα.  

«Αυτή η μετατόπιση είχε συμβεί. Άλλες δυνάμεις μέσα στον πολιτικό ΣΥΡΙΖΑ, πολιτικά στελέχη έμπειρα, που είχαν και επαφή με ερωτήματα δεν το εμπόδισαν και συμβιβάστηκαν μαζί του. Αυτό το πράγμα αυτονομείται και βρίσκει μια παράδοξη εκδήλωση τώρα, μια ενσάρκωση σε έναν μεταμοντέρνο τύπο, εκτός ιστορικής αριστεράς, εκτός πολιτικών αναφορών. Και πιστεύω αυτή είναι η πορεία. Μιας αυτονόμησης και δημιουργίας ενός άλλου μορφώματος υβριδικού λαϊκισμού θα τον έλεγα και με κεντρώα και με κεντροδεξιά αλλά και με αριστερά λαϊκιστικά χαρακτηριστικά, ένα άλλο πράγμα που θα δομείται πάνω στη χρήση της εντύπωσης και του συναισθήματος» πρόσθεσε.  

«Υπήρξαν και κάποιες τοποθετήσεις κάποιων ανθρώπων οι οποίοι θέλουν να μιλήσουν πολιτικά. Επείγονταν, αλλά στο τέλος κατέληγε το πράγμα και απορροφούνταν από την ενέργεια αυτή της θεαματικής σκηνής που στήθηκε από τον αρχηγό και από τους ανθρώπους από κάτω με τα γιουχαΐσματα κι αυτά και το οποίο αναιρούσε το υπόλοιπο. Δηλαδή υπάρχει κόσμος που θέλει να παράγει πολιτική, να πάει παραπέρα, που έχει αγωνίες, που αναιρείται και ακυρώνεται από αυτή τη λογική, που πάει να περάσει με πιο εμφατικό τρόπο, αλλά είναι από χρόνια παρούσα κι εδώ έχει νομίζω σημαντική ευθύνη ο ιστορικός ηγέτης, όπως τον αποκαλούν του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας» κατέληξε.