Σαν σήμερα, στις 5 Μαΐου 2010, τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο κέντρο της Αθήνας μετά τον εμπρησμό υποκαταστήματος της Marfin στη διάρκεια διαδηλώσεων.
«Ο εμπρησμός υποκαταστήματος της τράπεζας Marfin -Εγνατία στην Αθήνα, αναφερόμενος συχνά και ως η τραγωδία της Marfin, έγινε στις 5 Μαΐου 2010 κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων κατά των οικονομικών μέτρων για την υπογραφή της δανειακής σύμβασης.
Ομάδα αγνώστων ατόμων, τα οποία θεωρείται ότι ήταν αναρχικοί, έριξε βόμβες μολότοφ στην τράπεζα την ώρα που βρίσκονταν μέσα σε αυτήν περίπου 25-30 εργαζόμενοι. Οι περισσότεροι κατόρθωσαν να διαφύγουν, πέντε άτομα διέσωσε η Πυροσβεστική και τρία άτομα πέθαναν από ασφυξία λόγω των τοξικών αναθυμιάσεων και του πυκνού καπνού.
Η ταυτότητα των αυτουργών της επίθεσης δεν έχει επιβεβαιωθεί μέχρι σήμερα. Το 2013 στελέχη της τράπεζας καταδικάστηκαν για φόνο εξ αμελείας τριών υπαλλήλων, τις σωματικές βλάβες άλλων 21 υπαλλήλων και για πολλαπλές παραλείψεις στα μέτρα πυρασφάλειας και στην εκπαίδευση του προσωπικού».
Η τραγωδία της Marfin είναι πλέον εγκυκλοπαιδικό λήμμα και με τον τρόπο αυτό περιγράφει η wikipedia τα θλιβερά γεγονότα της 5ης Μαΐου που κατέληξαν στον θάνατο τριών ανθρώπων.
Ήταν η 32χρονη Αγγελική Παπαθανασοπούλου (4 μηνών έγκυος), η 35χρονη Παρασκευή Ζούλια και ο 36χρονος Επαμεινώνδας Τσάκαλης.
Σύμφωνα με το ιατροδικαστικό πόρισμα: «Ο καπνός και τα τοξικά αέρια από την καύση των πλαστικών και χαρτικών τούς σκότωσαν σχεδόν αμέσως. Απώλεσαν τις αισθήσεις τους και λίγο μετά πέθαναν».
Η έγκυος κοπέλα βρέθηκε νεκρή δίπλα σε μια μπαλκονόπορτα, η συνάδελφός της στο πατάρι και ο νεαρός άντρας στις σκάλες μεταξύ 1ου και 2ου ορόφου.
Και μετά... ήρθαν οι αντιδράσεις
Η τραγική αυτή δολοφονία των νεαρών υπαλλήλων μέχρι και σήμερα χαρακτηρίζεται από τα κόμματα της Αριστεράς ως «στημένη προβακάτσια», που αποσκοπούσε στην παύση της λαϊκής εξέγερσης.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον και έκπληξη αποτελεί το γεγονός πως το μνημείο για τα θύματα της Marfin, που βρίσκεται στο σημείο από το 2020, έχει βανδαλιστεί, αλλά και καταστραφεί από αγνώστους πολλές φορές κατά τη διάρκεια διαφόρων διαδηλώσεων.
Παρ’ όλα αυτά κανένας δράστης δεν έχει ταυτοποιηθεί. Ενώ, από την πλευρά της Δικαιοσύνης, η τραγωδία της Marfin έχει κλείσει μόνον όσον αφορά τις ευθύνες της τράπεζας.
Το 2013, τρία στελέχη της τράπεζας, που ανήκε στον Ανδρέα Βγενόπουλο, καταδικάστηκαν για φόνο εξ αμελείας των τριών υπαλλήλων τους, σωματικές βλάβες άλλων 21 υπαλλήλων και πολλαπλές παραλείψεις σε μέτρα πυρασφάλειας και εκπαίδευσης του προσωπικού.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Marfin, ο υπεύθυνος ασφαλείας του κτηρίου και η διευθύντρια του καταστήματος τιμωρήθηκαν με ποινές φυλάκισης 22 χρόνων (10 χρόνων με αναστολή) οι δύο πρώτοι και 5 χρόνων η τελευταία.
Σύμφωνα με το πόρισμα, η έξοδος κινδύνου ήταν κλειδωμένη, ενώ μεταξύ άλλων το κατάστημα δεν διέθετε και το απαιτούμενο πιστοποιητικό πυρασφάλειας.
Φυσικά, σημαντικό ρόλο στην καταδίκη έπαιξε και το γεγονός ότι οι υπάλληλοι είχαν αναγκαστεί να εργαστούν παρά την κήρυξη της γενικής απεργίας εκείνη την ημέρα.
Μετά από αγωγές που κατέθεσαν συγγενείς των θυμάτων εναντίον της τράπεζας, αποφασίστηκε να δοθεί αποζημίωση 1,1 εκατ. ευρώ στους συγγενείς των νεκρών και από 720.000 σε κάθε υπάλληλο που είχε εγκλωβιστεί στο κτήριο.
Πού στρέφονται οι νέες έρευνες της ΕΛ.ΑΣ.
Το χειρότερο βέβαια όλων είναι πως οι δράστες κυκλοφορούν ελεύθεροι.
Έχουν μεσολαβήσει αρκετά χρόνια μέχρι το 2021, όταν αναφέρθηκε δημόσια από την πλευρά της κυβέρνησης Μητσοτάκη πως ο φάκελος της υπόθεσης ανοίγει εκ νέου και γίνονται νέες έρευνες.
Σε μία ομάδα 13 αντιεξουσιαστών, από τους οποίους οι περισσότεροι έχουν απομακρυνθεί από τον αναρχικό χώρο αλλά και σε νέο οπτικό υλικό που έχει αναζητηθεί, στρέφει πλέον το ενδιαφέρον του το ελληνικό FBI σε μία τελευταία προσπάθεια να διαλευκανθεί 15 χρόνια μετά, η εμπρηστική επίθεση στη Marfin.
Το ενδιαφέρον των στελεχών της ΕΛ.ΑΣ., υπό τις κατευθύνσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, εστιάζεται στην αρχή εκείνης της πορείας –στην οδό Πατησίων, έξω από το Πολυτεχνείο– όπου αρκετά μέλη του «μπλοκ» των αντιεξουσιαστών δεν φέρεται να είχαν ακόμη κουκούλες.
Όπως εξάλλου και στο τέλος της πορείας, όπου υπήρξαν δύο παρόμοιες επιθέσεις (χωρίς θύματα) σε κτήριο της Νομαρχίας Αθηνών και του υπουργείου Οικονομικών.