Στις 16 Μαΐου 1948, ο βαρκάρης Λάμπρος Αντώναρος βρίσκει να επιπλέει στον θαλάσσιο χώρο της Θεσσαλονίκης ένα πτώμα με μια σφαίρα στο κρανίο και δεμένο χειροπόδαρα.
Η δολοφονία είναι οφθαλμοφανής και η είδηση κάνει τον γύρο του κόσμου, προκαλώντας πολλά σχόλια όταν αποκαλύπτεται ότι το πτώμα ανήκει στον Αμερικανό δημοσιογράφο Τζορτζ Πολκ, απεσταλμένο του ειδησεογραφικού δικτύου CBS στη χώρα μας.
Το ιστορικό της «Υπόθεσης Πολκ»
Θα κρατήσουμε την περιοχή της Θεσσαλονίκης αλλά θα πάμε κάποιες δεκαετίες πίσω, κατά την διάρκεια του Ελληνικού Εμφύλιου Πολέμου ανάμεσα στον τακτικό, κυβερνητικό Ελληνικό Στρατό και τους αντάρτες του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδος (ΔΣΕ).
Οι μάχες μεταξύ τους δε λαμβάνουν χώρα μέσα στις μεγάλες πόλεις αλλά πάνω στα βουνά της Δυτικής Μακεδονίας που βρίσκονται υπό την κυριαρχία του ΔΣΕ και του στρατηγού Μάρκου Βαφειάδη.
Κάπου εκεί είναι που μπαίνει στο κάδρο ο Αμερικανός δημοσιογράφος Τζορτζ Πολκ. Ο οποίος έφτασε στη Θεσσαλονίκη στις 7 Μαΐου 1948, ως απεσταλμένος του CBS, θέλοντας, να συναντήσει τον Βαφειάδη και να πάρει μια συνέντευξη απ’ αυτόν.
Ο Πολκ μιλούσε άπταιστα ελληνικά και ήταν παντρεμένος με Ελληνίδα αεροσυνοδό. Ήταν ιδιαίτερα επικριτικός τόσο εναντίον των κομμουνιστών όσο και της Ελληνικής κυβέρνησης και των κύκλων διαφθοράς.
Ήθελε να κάνει τη δουλειά του παρά το κλίμα τρομοκρατίας που επικρατούσε στη Θεσσαλονίκη εκείνη την εποχή. Παρότι η χωροφυλακή και οι δωσίλογοι ήταν κράτος εν κράτει και οι ατασθαλίες των πολιτικών ήταν συνηθισμένο φαινόμενο.
Ο Πολκ, δεν είχε σταματημό, τα έγραφε όλα χωρίς λογοκρισία και αυτά τυπώνονταν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Ήταν δημοσιογράφος μιας εποχής που οι εκπρόσωποι του επαγγέλματος πίστευαν πραγματικά στη δύναμη της 4ης εξουσίας και είχαν αποδείξει ότι δεν υπολόγιζαν “προειδοποιήσεις” και απειλές.
Στο τέλος η συνέντευξη με τον αρχιστράτηγο του ΔΣΕ και πρόεδρο της προσωρινής δημοκρατικής κυβέρνησης, Μάρκο Βαφειάδη δεν έγινε ποτέ γιατί το πτώμα του Αμερικανού Τζορτζ βρέθηκε να επιπλέει στο ύψος της παλιάς παραλίας στην Θεσσαλονίκη.
Οι ελληνικές αρχές κατηγόρησαν εξαρχής τις κομμουνιστικές δυνάμεις και έστρεψαν την προσοχή τους εκεί. Ενώ, οι κομμουνιστές με τη σειρά τους κατηγόρησαν την κυβέρνηση για προβοκάτσια.
Τελικώς, συνελήφθη και καταδικάστηκε ο φιλοκομμουνιστής δημοσιογράφος Γρηγόρης Στακτόπουλος για μεσολάβηση στη δολοφονία του Πολκ από δύο στελέχη του ΚΚΕ (που όπως αποδείχθηκε πολύ αργότερα ήταν νεκροί ή εκτός χώρας τη στιγμή του περιστατικού).
Η δολοφονία του Τζορτζ Πολκ παραμένει, επί της ουσίας, ανεξιχνίαστη. Πλέον δεν υπάρχουν πολλά εναπομείναντα σημεία που να συνδέονται με τα γεγονότα.
Ενώ, για την πολύκροτη αυτή υπόθεση έχουν γραφτεί μια πλειάδα από άρθρα με διάφορες ερμηνείες αλλά και μια σειρά βιβλίων από Έλληνες και Αμερικανούς συγγραφείς. Επίσης, έχουν γυρισθεί 3 ταινίες με θέμα τον «φάκελο» Πολκ.
Σήμερα τα βραβεία Πολκ, που απονέμονται από το 1949 και κάθε χρόνο από το πανεπιστήμιο του Long Island, αποτελούν τιμή στην μνήμη του δημοσιογράφου.