Ήταν 21 Μαΐου του 1938 όταν ακούστηκε στον αέρα από το κρατικό ραδιόφωνο η πρώτη επίσημη εκπομπή με το τίτλο «Εδώ Αθήναι», της τότε ΥΡΕ (Υπηρεσίας Ραδιοφωνικών Εκπομπών) από τους ραδιοθαλάμους του Ζαππείου.

Για να ξεκινήσουμε σωστά την ιστορική αναδρομή ο «πατέρας» του ραδιοφώνου είναι ο Αλεξάντερ Ποπόφ, ο οποίος το 1895 κατόρθωσε να μεταδώσει ηχητικά σήματα Μορς μέσω ερτζιανών κυμάτων.

Στη συνέχεια, εκεί γύρω στα 1873, ο Μάξγουελ πρότεινε τη θεωρία του ηλεκτρομαγνητισμού, σύμφωνα με την οποία ένα ηλεκτρομαγνητικό κύμα μπορεί να μεταδοθεί χωρίς να μεσολαβεί κάποιο φυσικό μέσο.

Ενώ το 1883 ο Χερτς (Hertz) επαλήθευσε τη θεωρία του Μάξγουελ για τον ηλεκτρομαγνητισμό και ανακάλυψε τα ραδιοκύματα.

Και κάπως έτσι, τις παραμονές των Χριστουγέννων του 1906 στη Νέα Υόρκη ο Φέσεντεν μετέδωσε για πρώτη φορά φωνή και μουσική μέσω ραδιοκυμάτων.

Η ιστορία του ραδιοφώνου στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, ύστερα από πολλούς πειραματισμούς, το 1923 άρχισε μια προσπάθεια εγκατάστασης ραδιοφωνικού πομπού.

Ο πρώτος ραδιοφωνικός σταθμός εξέπεμψε στη Θεσσαλονίκη με ιδιωτική πρωτοβουλία από τον ραδιοηλεκτρολόγο Χρήστο Τσιγγιρίδη την 25η Μαρτίου 1928.

Μάλιστα, ο σταθμός του Τσιγγιρίδη λειτούργησε μέχρι και το 1947, οπότε και απαλλοτριώθηκε υπέρ του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας.

Ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Αθηνών (ΡΣΑ) άρχισε να εκπέμπει από τις 25 Μαρτίου 1938 και σε κανονικό πρόγραμμα από τις 21 Μαΐου της ίδιας χρονιάς, με έδρα του ένα υπόγειο στο Ζάππειο.

Η ραδιοφωνία στη μεταπολεμική περίοδο

Οι Γερμανοί, λίγο προτού αποχωρήσουν από την Αθήνα τον Οκτώβριο του 1944, προσπάθησαν να ανατινάξουν τους πομπούς του σταθμού στα Νέα Λιόσια… χωρίς αποτέλεσμα, για αυτό και την ημέρα της απελευθέρωσης το πρόγραμμα είχε ξεκινήσει με τον Εθνικό Ύμνο.

Το Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας (ΕΙΡ) ιδρύθηκε στις 16 Ιουλίου 1945 και αντικατέστησε την κατοχική ΑΕΡΕ (Ανώνυμη Εταιρεία Ραδιοφωνικών Εκπομπών). Τέλος, το 1952, στο πλαίσιο αναδιοργάνωσης του ραδιοφώνου, μετονομάστηκε σε Πρώτο Πρόγραμμα – ήταν το πρώτο πρόγραμμα που λειτούργησε η δημόσια ραδιοφωνία.