Προσπάθεια για εσωκομματικές εκλογές «βίας και νοθείας» στον ΣΥΡΙΖΑ, κατήγγειλε ο Πέτρος Παππάς, ερμηνεύοντας το χθεσινό βίντεο του Στέφανου Κασσελάκη, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο OPEN, στους δημοσιογράφους Παναγιώτη Στάθη και Γιάννη Κολοκυθά. Ερωτηθείς εάν τελικά το συγκεκριμένο βίντεο, ήταν και η ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Στέφανου Κασσελάκη, ο κύριος Παππάς είπε ότι «σαφώς και είναι υποψηφιότητα, είχε προαναγγελθεί ως υποψηφιότητα. Καλεί τον κόσμο να γραφτεί, γιατί άραγε τους καλεί να γραφτούν; Τους καλεί να γραφτούν για να ψηφίσουν για το συνέδριο κατ' αρχήν. Για να είναι οι διαδικασίες όπως πρέπει να είναι στις εκλογές, να μην υπάρχει κάποια σκιά, να μην προσπαθήσουν κάποιοι να αποκλείσουν κάποιον υποψήφιο».

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου, πώς μπορεί να αποκλειστεί κάποιος υποψήφιος, ο κύριος Παππάς είπε «δεν ξέρω, με διάφορους τρόπους. Να αποκλείσουν ενδεχομένως μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, απ' το να ψηφίσουν. Κι αυτό είναι ένα θέμα». Ερωτηθείς πώς μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο, ο κύριος Παππάς είπε «στις προηγούμενες εκλογές είχε ισχύσει ότι οι φίλοι που γράφονταν μέχρι την τελευταία ημέρα, ψήφιζαν στις εκλογές. Μπορεί κάποιος να σκεφτεί να μην το κάνει, να βάλει μια ημερομηνία καταληκτική. Επίσης, ακούω ότι στη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής το Σαββατοκύριακο, θα προσπαθήσουν να αποσυνδέσουν την εκλογή της κεντρικής επιτροπής, από την εκλογή προέδρου. Και αυτό είναι ένα θέμα το οποίο πρέπει να τεθεί κατά τη γνώμη μου, στο συνέδριο». Εφόσον πράγματι υφίσταται η συγκεκριμένη μεθόδευση, να αποσυνδεθεί δηλαδή η εκλογή της κεντρικής επιτροπής, από την εκλογή του προέδρου του κόμματος, τότε η πλευρά των «87» -καθώς και όσων αντιμάχονται τον Στέφανο Κασσελάκη-, θα μπορούσε σε μια ενδεχόμενη επανεκλογή του Στέφανου Κασσελάκη, να τον καθαιρέσει εκ νέου! Δημοκρατία a la ΣΥΡΙΖΑ.

Οι εκλογές θα γίνουν κανονικά

Στο ερώτημα εάν ο Στέφανος Κασσελάκης θα θέσει θέμα στο συνέδριο, προκειμένου να τοποθετηθεί ως το ανώτατο κομματικό όργανο, προκειμένου να ακυρώσει τη μομφή εναντίον του, ο κύριος Παππάς είπε ότι «το καταστατικό είναι σαφές. Λέει ότι η πρόταση μομφής γίνεται, ή δε γίνεται δεκτή από την κεντρική επιτροπή και κατόπιν προχωράμε σε έκτακτο συνέδριο, το οποίο αποφασίζει επί της μομφής. Άμα ισχύει, ή δεν ισχύει η μομφή και άμα θα προχωρήσουμε, ή δε θα προχωρήσουμε σε εκλογές. Εγώ θεωρώ -κι εκεί που φτάσαμε-, οι εκλογές θα γίνουν κανονικά. Απλά το θέμα είναι, ότι θα γίνουν με τον πρόεδρο στη θέση του». 

Ο Σπίρτζης βγαίνει στην πολιτική επαιτεία

Σκληρή κριτική έκανε ο Πέτρος Παππάς και στον Χρήστο Σπίρτζη, αποδίδοντάς του πολιτική επαιτεία. Κληθείς να σχολιάσει τα περί «διαπλοκής» που αναφέρει ο Στέφανος Κασσελάκης στο βίντεο της υποψηφιότητάς του, ο κύριος Παππάς είπε ότι «ο Στέφανος Κασσελάκης είπε ότι δε θέλουμε να συμμετέχουμε σε σχήματα που δε γνωρίζουμε και τα οποία είναι νεφελώδη. Τα οποία μπορεί να έχουν και τη σκιά της διαπλοκής από πάνω τους», για να προσθέσει στη συνέχεια ότι «είναι άλλο να συστήσεις ένα κόμμα το οποίο θα αποτελέσει τον πυλώνα της Κεντροαριστεράς, να έχει μια αυτόνομη πορεία. Είναι άλλο πράγμα να βγαίνει καθημερινά στην επαιτεία -την πολιτική επαιτεία-, σε άλλους πολιτικούς φορείς οι οποίοι έχουν τις δικές τους διαδικασίες και προφανώς, δεν ενδιαφέρονται - και το ζήσαμε το 2023 με μεγάλη αποτυχία. Πολιτική επαιτεία είναι όταν λες "πάρτε μας στο κόμμα σας", ή "ελάτε να ενωθούμε"». Στην ερώτηση του δημοσιογράφου ποιος το είπε, ο κύριος Παππάς είπε «το λέει για παράδειγμα ο κύριος Σπίρτζης. Λέει "να ενωθούμε με το ΠΑΣΟΚ". Λέει διάφορα. Αυτό είναι πολιτική επαιτεία και είναι λάθος».

Πυρά σε Γεροβασίλη και Γιαννούλη

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση της Όλγας Γεροβασίλη «είναι καταστροφικό να επανεκλεγεί ο Στέφανος Κασσελάκης», ο κύριος Παππάς είπε ότι «αυτές οι δηλώσεις δεν παράγουν ενότητα για το μέλλον. Υιοθετεί ο κύριος Φάμμελος τη δήλωση της κυρίας Γεροβασίλη;» Από τα πυρά του Πέτρου Παππά δε γλίτωσε και ο Χρήστος Γιαννούλης, καθώς όπως διερωτήθηκε ο Πέτρος Παππάς στη συνέχεια, «Υιοθετεί ο Σωκράτης Φάμελλος -ένας μετριοπαθής πολιτικός- τις δηλώσεις Γιαννούλη, για το κλείσιμο των διακοπτών στο συνέδριο; Πρέπει να μας πουν οι υποψήφιοι. Τα υιοθετεί ο Πολάκης; Πρέπει να μας πουν οι υποψήφιοι πρόεδροι, πώς φαντάζονται την ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ, την επόμενη ημέρα». Το πώς φαντάζονται την ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ οι υποψήφιοι πρόεδροι, προς το παρόν θα παραμείνει αναπάντητο. Το πώς όμως μπορεί να τη φανταστεί ένας ουδέτερος παρατηρητής, είναι μάλλον εύκολο. Δεδομένου ότι υπάρχει αυτό το κλίμα πόλωσης και τοξικότητας, η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ μετά το συνέδριο -ανεξαρτήτως αποτελέσματος-, φαντάζει ως ανέκδοτο.